Jurassic World: Fallen Kingdom (2018.)
Redatelj: J.A. Bayona

Novela “Jurski park” postale je 1990. godine svjetski bestseller, a njenu ekranizaciju Steven Spielberg je tri godine kasnije pretvorio u blockbuster. Priča o kloniranim dinosaurima nastavljena je kroz jedan nastavak novele, četiri filma, filmske atrakcije u tematskim parkovima Universal Studios, video igre i stripove.

Prvu trilogiju predvodila je glumačka ekipa na čelu s Samom Neillom, Laurom Dern i Jeffom Goldblumom, dok su drugu trilogiju pod naslovom ”Jurski svijet” preuzeli Chris Pratt i Bryce Dallas Howard. Drugi dio nove trilogije – “Pad kraljevstva”, trenutno imamo prilike gledati u kinima čak dva tjedna prije SAD-a, uključujući i u multiosjetilnom 4DX formatu.

Jurski svijet: Pad kraljevstva ; Ustupio Editus

Film nastavlja se konceptom originalne trilogije da poigravanje s prethistorijskim životinjama mora završiti katastrofalno po ljude, no ovdje barem počinje opravdavati naziv “Jurski svijet” uvodeći globalni element koji će očigledno biti evoluiran i zaokružen u završnom nastavku predviđenom za 2020. godinu.

Film slijedi standardnu formulu suvremenog akcijskog blockbustera s jednostavnom pričom i vizualnim efektima većim od života (kao u “Transformerima”). Dinosaura ima više nego u prijašnjim filmovima, a uz neizbježne kompjuterski generirane efekte (koji variraju u realizmu) koristi se i mnogo pravih animatronik robota, koji film čine dojmljivijim.

Kroz film se vješto provlači aktualna nostalgija 1980-ih (inspirirana filmovima poput “Aliens” i “Ghostbusters”) i avanturistički prizvuk filmova poput “Otimači izgubljenog kovčega” i naravno, “Jurskog parka”. Unatoč takvom kolažnom pristupu, “Jurski svijet: Pad kraljevstva” je solidno redateljsko ostvarenje koje nudi nekoliko zanimljivih prizora, komentar današnjeg društva, te pokoju zanimljivu ideju.

Primjerice, ideja da je nova generacija ljudi rođena u svijetu gdje dinosauri nisu samo gomila kostiju u muzeju niti kakva mitska bića, već prava životna situacija, otvara zanimljiva etička pitanja. Da li dopustiti njihovo izumiranje, zatvaranje ili iznjedriti kakav kompromis? Suživot s njima je neizbježan, s obzirom da je dinosaure očigledno teško zadržati izolirano od ljudi.

Način na koji se dinosauri tretiraju, komentar je našeg bešćutnog odnosa prema životinjama kroz zatvaranja u kaveze, zlostavljanja, medicinska testiranja… (a “humanost” smo nazvali baš po vlastitoj vrsti!). Kako dinosaurima, tako i ljudima, dešava se sve navedeno, pa je dobrodošla uporaba skučenih prostora (za razliku od širokih prostranstava) kao izražajno sredstvo filma.

Kataklizma koju izaziva vulkanska erupcija na otoku dinosaura, svakako je impresivno uprizorenje kako je u prethistorijskom razdoblju moglo izgledati izumiranje dinosaura. Gledanje tih veličanstvenih životinja u zadnjim trenucima prije (ponovnog) izumiranja bilo je ispunjeno strahopoštovanjem i suosjećanjem.

Jurski svijet: Pad kraljevstva – Movie Site
Jurassic World: Fallen Kingdom – IMDb

Tihoni Brčić