Feđa Vukić
Teorija i povijest dizajna – Kritička antologija

ISBN: 978-953-212-413-2
broj stranica: 560
format: 195 × 265 mm
tvrdi uvez
objavljeno: kolovoza 2012.
CIP zapis NSK: 804694
cijena (PDV nije uračunat): 250,00kn

Raspon tekstova u ovoj kritičkoj antologiji nije samo vremenski nego i tematski raširen, od osamnaestog stoljeća i fascinacije uporabnim u umjetnosti sve do suvremenog interdisciplinarnog propitivanja materijalnosti objekta. Radi se o prijevodu odabira tekstova posvećenih mišljenju o materijalnom, uporabnom i lijepom u kulturi projektiranja predmeta i vizualnih komunikacija za masovnu proizvodnju. Tekstovi u antologiji složeni su kronološki osim u nekoliko slučajeva kad se određeno razdoblje, odnosno – neka teorijska pozicija – nastoji pobliže interpretirati nekim historiografskim uvidom iz suvremenosti. Cijela je antologija podijeljena u dva dijela koji upućuju na opći okvir rasprave o dizajnu stavljenom u historiografski horizont: tema dizajna kao (primijenjene) umjetnosti i tema dizajna kao samostalno metodološki zasnovane discipline.

Gillo Dorfles
Kič

Pri­je­vod: Mar­ki­ta Fra­nu­lić
St­ruč­na re­dak­ci­ja i po­go­vor: prof. dr. sc. Zvon­ko Ma­ko­vić
ISBN: 953-6168-39-1
broj stranica: 320
format: 160 × 240 mm
tvrdi uvez
objavljeno:
lipnja 1997
cijena (PDV nije uračunat): 275,00kn

Poznati estetičar i likovni kritičar Gillo Dorfles obilježio je teorijski krajolik Italije, ali i brojnih drugih sredina. Njegov ‘Kič’, preveden na mnoge jezike, uzorno je i teorijski utemeljeno djelo prosvjećivanja. Posebna je vrijednost u tome što je u knjigu inkorporirao paradigmatične i vrlo ugledne oglede niza stručnjaka iz drugih zemalja. Riječ je o najpoznatijem djelu o kiču u svjetskoj literaturi, ali i o sveučilišnom udžbeniku. Knjiga je bogato ilustrirana. Hrvatsko izdanje priređeno je prema 5. dopunjenom izdanju iz 1990.

Gillo Dorfles
Moda

Pri­je­vod: Mar­ki­ta Fra­nu­lić
ISBN: 953-6168-28-6
broj stranica: 202
format: 170 × 240 mm
tvrdi uvez
objavljeno: lipnja 1997.
cijena (PDV nije uračunat): 220,00kn

Autor je poznati talijanski sveučilišni profesor estetike i likovni kritičar. U ovoj knjizi, prevedenoj na sve važnije europske jezike, analizira fenomen mode sa sociološkog i estetskoga gledišta. Moda je jedno od najsigurnijih mjerila psiholoških, psihoanalitičkih i društveno-gospodarskih motivacija čovječanstva. Moda je osjetljiv pokazatelj određenoga povijesnog razdoblja. Tekst je pisan jasno i sažeto, a knjiga je bogato ilustrirana.

[izvor informacije Golden marketing – Tehnička knjiga]

Golden marketing – Tehnička knjiga predstavlja: Teorija i povijest dizajna; Kič i Moda, >http://film-mag.net/wp/?p=36048.

Objavljuje F.I.L.M.Četvrtak, 7. lipnja 2018.