Adam Foulds
Vrijeme vukova

Cijena: 99 kuna

‘Vrijeme vukova’ prati četiri različite sudbine koje se isprepleću u krvavom vrtlogu Drugoga svjetskog rata. Dok ambiciozni Englez Will sanja o političkom usponu koji će mu rat omogućiti, a Amerikanac Ray o filmovima koje će snimati ako preživi, jedan pastir i jedna kneginja nadaju se promjenama na Siciliji gdje se drevni običaji i mafijaški obračuni sukobljavaju s novim poretkom i novim zakonima.

‘Vrijeme je vukova’, kad se ne zna odakle prijeti veća opasnost – od neprijateljskih granata, domaćih doušnika ili susjeda koji ti u ratnom metežu radi o glavi. Oči u oči sa smrću, likovi Fouldsova romana traže izlaz, dok se oko njih na ruševinama gradi novi svijet, zloslutno nalik na stari.

Poetska slika ratnog užasa koja se razvija do vrhunca napeto poput političkog trilera. . . Sjajan roman.
Financial Times

Snažno i uvjerljivo djelo, potresno i uznemirujuće.
Scotsman

Adam Foulds rođen je 1974. Magistrirao je kreativno pisanje na Sveučilištu East Anglia i sada živi u južnom Londonu. Prvi roman, ‘The Trouth About These Stranger Times’, objavio je 2007. godine, a 2008. izašla mu je epska pjesma ‘The Broken Word’ te je iste godine dobio nagradu Costa za poeziju, nagradu Sunday Timesa za mladog pisca godine, nagradu Somerset maugham, nagradu Southbank Show za književnost i nagradu Betty Trask. Roman ‘Živi labirint’ ušao je u uži izbor za nagradu Man Booker 2009. Treći Fouldsov roman, ‘Vrijeme vukova” koji slijedi sudbinu četvorice muškaraca u užasu i kaosu Drugog svjestkog rata, ušao je 2015. u uži izbor za nagradu Walter Scott.


Patricia Highsmith
Carol

Cijena: 119 kuna

KONTROVERZNI ROMAN KOJI JE INSPIRIRAO FILM ‘CAROL’ TODDA HAYNESA

Mlada kazališna dekoraterka Therese ne uspijeva se zaposliti u struci pa prihvaća posao u njujorškoj robnoj kući Frankenberg. Jednog dana onamo ulazi Carol, lijepa, bogata i udana žena koja na Theresinu odjelu kupuje lutku. Među njima se rađa ljubav na prvi pogled…


Mario Vargas Llosa
Pet kantuna

Cijena: 119 kuna

U romanu ‘Pet kantuna’ Mario Vargas Llosa stvara bogatu sliku punu kontrasta u kojoj likovi iz različitih društvenih krugova stradavaju zbog terora peruanske komunističke partije, tabloidnog novinarstva i korupcije što je podržava vladajuća elita Fujimorijeve vlasti. Pripovijest započinje kad Rolando Garro, urednik senzacionalističkog tjednika, pokuša uništiti reputaciju uspješnog inženjera objavljujući njegove fotografije u kompromitirajućoj situaciji…

Ideja za ovaj roman nastala je na temelju fotografije dviju prijateljica koje su jedne noći neočekivano doživjele erotsku avanturu. Potom se pretvorila u detektivsku priču, gotovo triler, pa u svojevrsnu fresku peruanskog društva tijekom posljednjih mjeseci ili tjedana diktature Fujimorija i Montesinosa. Svidjela mi se ideja da knjigu nazovem prema četvrti ‘Pet kantuna’ kao svojevrsnog simbola Lime, Perua i vremena u kojem se priča zbiva. Pripovijest prožima i povezuje tema žutog tiska. Fujimorijeva diktatura koristila je žuti tisak, novinarstvo skandala, kao političko oružje za diskreditiranje i moralno upropaštavanje svojih suparnika. Istovremeno postoji i druga strana priče koja pokazuje kako se novinarstvo, katkad zlo i prljavo, nekad može brzo preobratiti u sredstvo oslobađanja, moralne i građanske obrane društva. Ta dva lica novinarstva središnja su tema romana. (Mario Vargas Llosa).

[izvor informacije IC]

Vuković & Runjić noviteti: Vrijeme vukova; Carol i Pet kantuna, >http://film-mag.net/wp/?p=35996

Objavljuje F.I.L.M.Četvrtak, 31. svibnja 2018.