U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Kids Friendly – Deadpool 2 ; Ustupila IB

Zanimljivo je da živimo u vremenu kada za roditelje moramo učiniti osvrt i za film “Deadpool 2“ koji u SAD ne da nije primjeren, već je ZABRANJEN osobama mlađim od 17 godina. Ponukani smo ljudima koji su nas šokirali u zagrebačkom kinu, dovevši dijete od 6-7 godina (!?!) na ovaj film. Da li se radi o neprepoznavanju sarkazma u promotivnim materijalima ili potpunom manjku medijske pismenosti odraslih u Hrvatskoj, teško je reći. Ionako se radi o superherojskom filmu popularnog studija Marvel, u kojem se “šaljivi” lik u crvenom kostimu sprda s idejom da se radi o obiteljskom filmu. A glumi i neko simpatično dijete. Ukoliko netko razmišlja da li dijete iz vrtića ili osnovne škole odvesti na “Deadpool 2“, treba znati da uz luđački tempo i konstantne vulgarnosti, film obiluje i nasiljem na razini horora (realistično komadanje ljudskog tijela eksplozijom, kiselinom, drobilicom, mačevima, strujom…). Također treba znati da nasilje kod djece aktivira snažnu emotivnu reakciju i navalu adrenalina, stvara osjećaj anksioznosti i straha, potiče nasilno ponašanje, te gubitak sposobnosti raspoznavanja dobrog i lošeg. Inače, u Hrvatskoj se “Deadpool 2” samo NE PREPORUČA za maloljetnike mlađe od 15 godina.

Za djecu: 17+.

Za roditelje: Oni kojima se svidio prvi “Deadpool” ili koji vole crni humor i imaju toleranciju na krvave prizore, očekuje prvoklasna zabava.

Nasilje: Iako je korišteno uglavnom radi crnog humora, nasilje ne samo da je konstantno, već je i fotorealistično. Treba paziti kakvim sadržajima izlažemo djecu i u kojoj dobi, jer se lako poistovjećuju i inspiriraju za nešto opasno ili nasilno.

Zastrašujući prizori: Dijete u filmu je mučeno od strane odraslih i postaje serijski ubojica, borbe su brutalne i ljudi ginu cijelo vrijeme (siječu se glave i udovi, drobe se, izjedaju kiselinom, gore, samelju), pa bi cijeli film mogli za djecu klasificirati kao jedan zastrašujući prizor.

Rječnik: Psovke i vulgarnosti u svim mogućim varijacijama pojavljuju se u skoro svakoj rečenici.

Seks: Povremene seksualne aluzije i nekoliko kratkih prikaza genitalija.

Tempo: Vrlo agresivan kroz cijeli film.

Deadpool 2 – Movie Site
Deadpool 2 – IMDb

Tihoni Brčić