19/05/2018to24/05/2018

Od subote, 19. svibnja do četvrtka, 24. svibnja u Hvaru se, u organizaciji Hrvatske radiotelevizije, održava tradicionalni PRIX MARULIĆ – međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame. Radi se o jedinstvenom ambijentalnom događanju koje u Hvar dovodi ugledne autore i radijske znalce, a koji se pod geslom Starim tekstovima u pohode održava od 1997. godine.

Ustupio HRT

PRIX MARULIĆ je jedinstveni festival na svijetu – naime, radi se o jedinom specijaliziranom događanju posvećenom preispitivanju baštine koji na prošlost gleda iz suvremenoga kuta.

Ove godine tijekom festivala će biti predstavljena 43 igrana i dokumentarna ostvarenja iz 20 država.

Hrvatsko stvaralaštvo predstavljaju tri djela: u kategoriji drame Munch i Munch autorice i redateljice Jasne Mesarić, urednice Katje Šimunić i tonske majstorice Marije Pečnik Kvesić, Tajne glazbarstva – Mrtva slatko pjevam autora Hrvoja Korbara, urednice Ive Lovrec Štefanović i tonskoga majstora Srđana Nogića u kategoriji dokumentarne radiodrame te Perunovi kamenovi autorice Irene Plejić Premec, urednice Adriane Kramarić i tonskoga majstora Hrvoje Hanzeca u kategoriji kratke forme.

Umjetnička ravnateljica HRT-ova međunarodnoga festivala igrane i dokumentarne radiodrame PRIX MARULIĆ je Adriana Kramarić.

Tijekom festivala, za Hvarane i posjetitelje je organizirana javna slušaonica radiodrame Otok Marina Carića, urednice Lade Martinac Kralj i redatelja Darka Tralića, a u suradnji s Dramskim studijem mladih Hvar, koja će se održati u nedjelju, 20. svibnja, u crkvi sv. Marka s početkom u 19 sati.

[izvor informacije Grad Hvar]