18/05/2018to25/05/2018

Projekt Ilica: Q’ART održava se od 18. do 25. svibnja i oživjet će dvadesetak ispražnjenih lokacija u Ilici te ih ispuniti bogatim i raznovrsnim kulturno-umjetničkim programom, a Zagreb Film Festival predstavit će se kroz filmske projekcije na otvorenom, u parku na adresi Dalmatinska 12  od 19. do 25. svibnja.

Od osnutka 2003. godine posvećeni smo promociji debitantskih filmova i najavi novih imena na sceni umjetničkog filma te danas slovimo za jednu od vodećih kulturnih manifestacija u zemlji. Proslavljena imena svjetske kinematografije poput Andreja Zvjaginceva, Stevea McQueena, Radu Judea i Xaviera Dolana svoje su prve filmove predstavili upravo na Zagreb Film Festivalu. Posljednih desetak godina, ZFF izlazi iz okvira sedmodnevne manifestacije te vođenjem programa u kinu Europa i distribucijom filmova tijekom cijele godine, omogućujemo široj publici susret s nekim od najzanimljivijih i najboljih naslova nezavisne kinematografije.

Suradnja s Q’ART-om prilika je da se ZFF i publika susretnu u jedinstvenom otvorenom prostoru, u Dalmatinskom parku, i podsjete se na neke od najboljih debitanata proteklih godina, kao i na neka etablirana imena europskog filma poput Rubena Östlunda, Christiana Petzolda i Claire Denis. Među desetak filmova koji će biti prikazani, nalazi se i film ‘Oči u oči’, najbolji film za djecu prema odluci profesionalnog žirija trećeg izdanja KinoKina, festivala u potpunosti posvećenog dječjoj publici koji također organizira ZFF.

RASPORED PROJEKCIJA

Projekcije filmova počinju u 20:30 sati u parku na adresi Dalmatinska 12
19.5. Sub:  Kvadrat Ruben Östlund / Švedska, Njemačka, Francuska, Danska / 2017. / 151’
20.5. Ned: Najsretniji dan u životu Ollija Makija Juho Kuosmanen / Finska, Njemačka, Švedska / 2016. / 92’
21.5. Pon: Projekt: Zajedno Sólveig Anspach, Jean-Luc Gaget / Francuska, Island / 2016. / 83’
22.5. Uto: Isabellino sunce Claire Denis / Francuska / 2017. / 94’
23.5. Sri: Novi klinac Rudi Rosenberg / Francuska / 2015. / 80’
24.5. Čet: Kućna njega Slávek Horák / Češka Republika, Slovačka / 2015. / 92’
25.5. Pet: Feniks Christian Petzold / Njemačka / 2014. / 98’

Program za djecu i mlade

Projekcije počinju u 18:00 sati u parku na adresi Dalmatinska 12 (kod dječjeg igrališta)
19.5. Subota: Moj život kao Tikvica  Claude Barras / Švicarska, Francuska / 2016. / 66’ / 7+
20.5. Nedjelja: Oči u oči  Joachim Dollhopf, Evi Goldbrunner / Njemačka / 2016. / 100’ / 8+

Projekcije su besplatne za publiku. Organizator zadržava pravo izmjene i nadopune programa. U slučaju kiše projekcije se neće održati.

SADRŽAJI  FILMOVA

Kvadrat
Ruben Östlund / Švedska, Njemačka, Francuska, Danska / 2017. / 151’
Christian je ugledni kustos u muzeju suvremene umjetnosti čiji se život okrene naglavačke kada mu nasred ulice ukradu mobitel i novčanik. Švedski redatelj Ruben Ostlund stvorio je nevjerojatno zabavan, ali istovremeno moćan i uznemirujući film koji ispituje granice političke korektnosti. Dobitnik Zlatne palme u Cannesu 2017.

Najsretniji dan u životu Ollija Makija
Juho Kuosmanen / Finska, Njemačka, Švedska / 2016. / 92’
Olli Maki nađe se u centru medijske pažnje kao prvi Finac koji će se boriti za titulu svjetskog prvaka u perolakoj kategoriji, no ne dijeli entuzijazam javnosti i medija, jer je zaokupljen nečim važnijim; upravo je pronašao ljubav svog života – Raiju. Pobjednik programa Izvjestan pogled na Festivalu u Cannesu 2016.

Projekt: Zajedno
Sólveig Anspach, Jean-Luc Gaget / Francuska, Island / 2016. / 83’
Samir, sramežljivi rukovoditelj kran dizalice iz predgrađa Pariza zaljubljuje se na prvi pogled u Agathu, živahnu instruktoricu plivanja. Kako bi je zaveo, odlučuje postati njezin učenik pretvarajući se da ne zna plivati. Nagrada za najbolji scenarij u programu Director’s Fortnight Festivala u Cannesu.

Isabellino sunce
Claire Denis / Francuska / 2017. / 94’
Pariška slikarica Isabelle razvedena je majka koja napokon želi pronaći pravu ljubav. Najnoviji film jedne od najvažnijih filmskih suvremenih autorica, Claire Denis, donosi jednu od najljepših izvedbi Juliette Binoche, a na Festivalu u Cannesu osvojio je nagradu Društva filmskih redatelja.

Novi klinac
Rudi Rosenberg / Francuska / 2015. / 80’
Redatelj Rudi Rosenberg bazirao je ovu iskrenu i humornu priču o odrastanju na vlastitom djetinjstvu, a na prestižnom festivalu u San Sebastianu osvojio je nagradu za najboljeg novog redatelja. Prikazivanje u programu ZFF-a donijelo mu je i Nagradu publike.

Kućna njega
Slávek Horák / Češka Republika, Slovačka / 2015. / 92’
Crnuhumorna češka drama o majci koja radi kao njegovateljica, a nenadano otkriće natjerat će je da se posveti sama sebi, donijela je redatelju Sláveku Horáku kandidaturu za Oscara dok ga je časopis Variety svrstao u deset redatelja u 2015. godini čije vrijeme tek dolazi.

Feniks
Christian Petzold / Njemačka / 2014. / 98’
Nakon složene plastične operacije lica, nekadašnja zatvorenica koncentracijskog kampa Nelly (Nina Hoss), pokušava otkriti je li je njezin suprug i velika ljubav, prokazao nacistima. Christian Petzold, važno ime suvremenog njemačkog filma za Feniks je osvojio nagradu kritike FIPRESCI u San Sebastianu.

Program za djecu i mlade

Moj život kao Tikvica 
Claude Barras / Švicarska, Francuska / 2016. / 66’ / 7+
U ovoj priči ne radi se o povrću. Junak ove animirane pustolovine hrabri je maleni dječak zvan Tikvica. Kada tragičnim spletom događaja izgubi majku, mladi Tikvica ostaje sam na svijetu. Simpatičan policajac Raymond odvodi ga u dom pun djece koja su također ostala bez roditelja. Isprva zastrašen neobičnim, a ponekad i surovim mjestom, s vremenom nauči otvoriti se te ondje pronalazi novu obitelj i iskrenu ljubav.

Oči u oči 
Joachim Dollhopf, Evi Goldbrunner / Njemačka / 2016. / 100’ / 8+
Jedanaestogodišnji Michi nikad nije upoznao oca, ali nakon što pronađe izgubljena pisma svoje majke, donosi čvrstu odluku da pronađe Toma. Internet pretraga dovodi Michija na očev prag. Nakon što mu kažu da Tom u to doba obično ide na veslanje, Michi odlazi do rijeke, ali uzbuđenje koje je osjećao ubrzo prerasta u šok nakon što shvati da je Tom visok poput njega i nikako ne odgovara slici oca koju je zamislio.

[izvor informacije Kino Europa]