17/05/2018to23/05/2018

FILM O SPLITSKOJ LEGENDI MOMČILU POPADIĆU U ZLATNIM VRATIMA

Kako su nastali vječni hitovi Olivera i Fosila te zašto je Pope i danas najveći uzor novinarima?

Pope, vrati se – plakat ; Ustupila IC

Nakon pretpremijere na ovogodišnjoj dodjeli nagrade Porin te ekskluzivne projekcije u njegovu rodnom Blatu na otoku Korčuli, Splitska kinoteka 17., 18. i 23. svibnja, ugošćuje dirljiv jednosatni dokumentarac ‘Pope, vrati se’ koji oslikava lik i djelo legendarnog splitskog pjesnika i osebujnog novinara Slobodne dalmacije Momčila Popadića, zaslužnog za nezaboravne novinske reportaže, kao i tekstove za vječne hitove, od ‘Oprosti mi pape’ i ‘ Skitnice’, pa do ‘Košulje plave’ i ‘Ča je život vengo fantažija’. Popadić je bio hedonist pisanja, pisao je uvijek i u svakoj situaciji, na papirićima, stolnjacima i salvetama te tako bilježio život i ljude oko sebe. Pisac soundtracka naših mladosti otišao je sa samo 43 godine, ali mnogi tek sada spoznaju kako je talentiran i neponovljiv bio. U filmu o njemu otvoreno govore Rajko Dujmić, Mirko Krstičević, Zlatko Gall, Jurica Pavičić i mnogi drugi…

Nakon prve dvije projekcije bit će upriličen i kratak razgovor s autorom, a publika će čuti i dijelove Popinih kolumni, pjesama i knjige „Živit u strpjenstvu“, kao i uglazbljene tekstove koje će mnogi prepoznati kao velike hitove koji i dan-danas ‘plove’ radijskim eterima i dalmatinskim ulicama.

Termine projekcija doxa ‘Pope, vrati se’, priče o jednoj od splitskih i hrvatskih legendi pisane riječi, provjerite na LINKU.

[izvor informacije IC]