Revenge (2017.)
Redatelj: Coralie Fargeat

Proteklih mjeseci u kinima su zaredali filmovi o osveti, a najnoviji od njih je obaj francuski, vizualno gotovo dizajnersko atraktivni film s malom glumačkom ekipom. Poznato je da šira kino publika ne preferira komorne filmove, stoga autori moraju na neki drugi atraktivni način nadoknaditi taj ‘nedostatak’. U ‘Osveti’ su samo četiri lika, jedna žena i tri muškarca. Jen (Matilda Anna Ingrid Lutz) atraktivna je djevojka manekenskog tipa koja je došla s jednim od muškaraca u njegovu osamljenu vikendicu negdje u divljini. Pridružuju im se njegova dva poslovna partnera čime nastaje svojevrsni četverokut u erotski nabijenoj atmosferi. Nakon što njezin ljubavnik ode nakratko obaviti neki posao, jedan od partnera je siluje. Kada se njezin ljubavnik vrati, umjesto da je zaštiti, na njezino zaprepaštenje podrži svojeg poslovnog kolegu. Bježeći od njih djevojka preživi smrtonosni pad, i kreće u osvetnički pohod…

Osveta ; Ustupio Blitz

‘Osvetu’ ne bi trebalo gledati kao akcijski triler, iako ima mnogo tih žanrovskih elemenata. Već i sama vjerodostojnost realnosti dolazi u pitanje, radnja filma ulazi u sferu nadrealnog. Jenin pad sa stijene nemoguće je preživjeti, ali ona je uspjela i k tome funkcionira u surovom pustinjskom svijetu. Ako takve okolnosti zanemarite ili prihvatite kao premisu, film može solidno funkcionirati kao atraktivna dizajnerska drama, odnosno kao iskristalizirani odraz stvarnog svijeta u kojem su odnosi nametnuti s pozicije moći. Dok Jen funkcionira kao podatna ljubavnica bez svojeg mišljenja i stava, privlačna je muškom trojcu kao upotrebljiva roba. Međutim, kada se pobuni i ne odbije nametnutu ulogu, mora zbog neposlušnosti biti žestoko kažnjena. Njezina individualna osveta može donijeti poniženje za njezine zlostavljače, ali ništa u konačnici neće promijeniti u stvarnosti u kojoj živimo. Katarza ima svoju cijenu. ‘Osveta’ je svakako jedan od vizualno najatraktivnijih filmova trenutnog domaćeg kinorepertoara.

To što film pomalo ‘miriši’ na feministički štih, nije čudno, jer je djelo redateljice Corali Fargeat, kojoj je to igrani dugometražni prvijenac. A glavna (i jedina) glumica Matilda Anna Ingrid Lutz poznata je po filmovima kao što su drama ‘Mi chiamo Maya’ (2015.; Tommaso Agnese), komedija ‘L’Universale’ (2016.; Federico Micali), drama ‘Summertime’ (L’estate addosso; 2016.; Gabriele Muccino) i horor ‘Rings’ (2017.; F. Javier Gutiérrez).

Robert Jukić, Zagreb, 30.04.2018.

Informacije o filmu:

Osveta
M.E.S. Productions, Monkey Pack Films, Charades, 2017.
Trajanje: 108 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Glume: Matilda Anna Ingrid Lutz, Kevin Janssens, Vincent Colombe, Guillaume Bouchède, Avant Strangel

FILM: OSVETA, triler [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=35827. Fotografije ustupio Blitz

Objavljuje F.I.L.M.13. svibnja 2018