13/05/2018

U nedjelju 13.05.2018. u 20 sati u Kinu Grič u sklopu 21. po redu festivala stripa, CRŠ – Zagreb Comic Con-a imat će pretpremijeru dokumentarnog filma JULES čime se ujedno obilježava godinu kada će Julio Radilović Jules napuniti 90 godina.25. 9. 2018. Julio Radilović Jules napunit će 90 godina života. Cijeli život posvetio je likovnom stvaranju, posebno stripu od njegovog oživljavanja početkom pedesetih godina prošloga stoljeća, a danas je živa legenda, s opusom koji je na ponos hrvatskoj umjetnosti.

Julio Radilović Jules ; Ustupio Comics & kokice

Strip je često nastajao na rubovima drugih interesa našeg društva, a umjetnici poput Julesa strpljivo su gradili njegov kult i najčešće ostali i sami zatajeni od službenih kulturnih autoriteta. Već samo jednim svojim djelom, „Kroz minula stoljeća“, zaslužio bi počasno mjesto u hrvatskoj kulturi, ali Julesov opus je golem, čak i za jedan dugovječan život, u kojem nalazimo sve žanrove od povijesnog, vjerskog, karikaturalnog, antifašističkog, domoljubnog, pustolovnog do suvremenog. Taj golemi opus naprosto je duhovna mapa jednoga maksimalno radoznala čovjeka koju je podijelio s mnoštvom čitatelja diljem svijeta. Da, to je devedeset godina života velikog umjetnika posvećenog stripu i ilustraciji i ucrtavanju hrvatske kulture u svjetsku baštinu.

Julesa se čitalo zato što je crtao slike koje si želio proučavati, a ne samo prelistavati. Ljudi su kupovali njegove stripove zbog crteža, priče, cjelokupne umješnosti jednog umjetnika koji stvara svoju umjetnost. Raznorodna tematika i stilski različiti crteži od stripa do stripa dokaz su njegove talentiranosti i posvećenosti gdje svaki novi kvadrat iznenađuje imaginacijom i količinom detalja.

Ovaj film je priča o potrebi, o stilu života, a ne aspiracijama da se bude najbolji.

Priča o Julesu je građena od sjećanja iz najranijeg djetinjstva, kada je počeo crtati, preko školovanja i konstantnog vraćanja školovanju, pa do današnjih dana kada si Jules konstantno postavlja pitanja: tko sam ja na kraju svog života, što sam postigao i koja je vrijednost toga? S objavljenih tisuće i tisuće kvadrata stripa slobodno ga možemo smatrati jednim od najplodonosnijih umjetnika i jednim od najobjavljivanijih strip autora u Hrvatskoj. Jules je pripadnik druge generacije hrvatskih strip crtača koja se razvila nakon Maurovića i danas je najstariji živući strip crtač.

Film ‘Jules’ dokumentarni je prikaz čovjeka koji je stvarao i po 20 sati dnevno i koji nam može poslužiti kao primjer da su mašta i talent važni, no rad je ono što odvaja pravog umjetnika od onog koji to tek želi biti ili misli da jest.

JULIO RADILOVIĆ – JULES rođen je 25. rujna 1928. u Mariboru. Školu primijenjene umjetnosti završio je u Zagrebu, gdje stalno živi i radi. Počeo je s poslovima oblikovanja ekonomske propagande, da bi 1952. godine u ‘’Horizontovu zabavniku’’ krenuli njegovi prvi stripovi. Od 1956. godine, kad je u ‘’Plavom vjesniku’’ počeo crtati povijesni strip-serijal ”Kroz minula stoljeća” po scenarijima Zvonimira Furtingera, s kojim će suradivati sve do danas, Radilović se potpuno posvećuje crtanju stripa. Iste godine crta groteskne stripove za njemačkog izdavača Rolfa Kauku s likovima koje su kreirali drugi. Narednih godina Radilović je zaredao sa strip-specijalima. Crta strip ‘’Kapetan Leši’’, za koji je scenarij pisao Nenad Brixy po filmovima Žike Mitrovića. Zatim ponovo radi sa Zvonimirom Furtingerom. Ovaj put crta trilogiju Afričke pustolovinea, te s istim scenaristom kreira serijal ‘’Herlock Sholmes’’, strip-parodiju znamenitog Doyleova lika iz kriminalističke literature. Do 1970. Radilović je nacrtao još nekoliko vrlo uspješnih stripova, medu kojima se ističu ‘’Istraživač Tibor Sekelj priča’’ po scenariju Norberta Neugebauera, zatim ‘’Diverzanti ‘’po istoimenom filmu Hajrudina Krvavca, strip za koji je scenarist bio Marcel Čukli, te ponovo s Furtingerom vestern-strip ‘’Jaimie McPheeters putuje na istok’’. Serijal Partizani objavio je nizozemski izdavač ‘’Oberon’’ u strip-reviji EPPO. Scenarist za većinu epizoda ‘’Partizana’’ je dramski pisac i publicist Đorde Lebović, a po jedan scenarij napisali su Marcel Ćukli i Ervin Rustemagić. Za ‘’Naš strip’’ Jules 1984. započinje s Furtingerom avanturistički serijal ‘’Alexis Montserrat’’, a usporedo radi groteskni strip ‘’Trueblood’’ po scenariju britanskog autora Lesa Lilleyja. Stripovi Julesa Radilovića objavljivani su u petnaestak europskih i izvaneuropskih zemalja. Za svoj rad dobio je veći broj nagrada i priznanja, među kojima i Nagradu za životno djelo na 6. Salonu stripa u Vinkovcima (1996.) te Orden reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u promicanju hrvatske kulture (2001.).

Jules – PRETPREMIJERA
dokumentarni film (45 min)

režija: Tena Bošnjaković
asistenti: Dijana Protić, Organizam, Lovro Mrđen
snimatelji: Martin i Roman Horvat/ Eventers, Lovro Mrđen, Filip Reberski, Luka Pešun, Tena Bošnjaković
montaža: Marija Palčić, Tena Bošnjaković
izrada špice i animacija: Organizam
glazba: Zvonimir Juza
producenti: Bernarda Cesar, Marija Juza, Mladen Novaković, Filip Pintarić
produkcija: UBU, 2018.
koprodukcija: Sintoment, Stripforum

[izvor informacije Comics & kokice]