06/05/2018to23/05/2018

Kino Europa / nedjelja, 13. svibnja / 18:00
11. Subversive Festival: Otvorenje Subversive foruma

Ove nedjelje, 13. svibnja 2018., s početkom od 18 sati, u kinu Europa održat će se otvorenje Subversive Foruma kada je na programu film Pripadati: Istina iza naslovnica, iza kojeg će u 19:30 uslijediti razgovor s njegovom redateljicom Morag Livingstone, Ninom Power i Davidom Condliffeom, uz Marinu Ivandić kao moderatoricu. Za 21 sat istog dana zakazan je okrugli stol naziva Komunizam u pokretu – poruke prijelaznog razdoblja, u kojem sudjeluju Catherine Samary i Rastko Močnik, a koji će moderirati Dimitrije Birač.

Ustupio Subversive festival

Pripadati: Istina iza naslovnica (M. Livingstone, 2017, Velika Britanija, 89’)

Subversive Forum donosi nagrađivani dugometražni film Pripadati: Istina iza naslovnica (Belonging: The Truth Behind the Headlines) britanske redateljice Morag Livingstone, u kojem autorica komparativnom analizom i metodama istraživačkog novinarstva oblikuje triptih o trima različitim industrijskim raspravama koje su se odvijale tijekom triju vlada i tri desetljeća u Velikoj Britaniji. Kroz nekoliko osobnih priča sindikalnih i drugih aktera/ica koji se nalaze u središtu sporova, redateljica prikazuje utjecaj političkih i korporativnih elita (od Murdochove kupnje Timesa i The Sunday Timesa sve do danas) na društvo i pojedinca, demokraciju i ljudska prava.

Razgovor s redateljicom Morag Livingstone, Ninom Power i Davidom Condliffeom, moderatorica: Marina Ivandić

Tijekom posljednja četiri desetljeća više je sindikalnih borbi protiv masovnih otpuštanja, pa i zatvaranja cijelih industrija u znatnoj mjeri utjecalo na oblikovanje društvene povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Istražujući pozadine triju takvih slučajeva, film Belonging: The Truth Behind the Headlines razotkriva metode koje krupni kapital i država kontinuirano koriste u nastojanju da uguše otpor radnika te ulogu medija u tom procesu.

Nakon projekcije ovog nagrađivanog dokumentarca, s redateljicom filma Morag Livingstone, britanskim sindikalistom Davidom Condliffeom te teoretičarkom, feministkinjom i dopisnicom za the Guardian Ninom Power govorit će se o presudnoj važnosti onoga što ne piše u novinama i preduvjetima koji bi omogućili da zahtjevi radnika i radničkih organizacija izađu s margina medijske nevidljivosti, cenzure i spinova.

Okrugli stol Komunizam u pokretu – poruke prijelaznog razdoblja, razgovaraju: Catherine Samary i Rastko Močnik, moderira: Dimitrije Birač

Sa sociologom Rastkom Močnikom i političkom teoretičarkom i ekonomisticom Catherine Samary, u sklopu okruglog stola koji slijedi u programu, bit će riječi o njezinoj novoj knjizi Komunizam u pokretu (na slovenski jezik preveli Maja Breznik i Rastko Močnik) u kojoj se autorica kritički bavi historijskim značajem jugoslavenskog samoupravljanja kroz problematizaciju njegova tri razdoblja i pojma tržišni socijalizam. Otvorit će se i pitanja optike na period Druge Jugoslavije, razlici između socijalizma i realno egzistirajućeg socijalizma? Ili se može govoriti o prijelaznom razdoblju s kapitalističkim i socijalističkim elementima? U kakvoj su ulozi i međusobnom odnosu bili plan i tržište i kakve veze imaju s demokracijom i diktaturom proletarijata? U kontekstu navedenih pitanja razgovarat će se o potencijalnim poukama i mogućnostima njihove realizacije koju ljevica danas može izvući iz jugoslavenskog samoupravljanja.

Podsjetimo, 11.Subversive festival i ove će godine, kao jedna od najvažnijih međunarodnih manifestacija borbene solidarnosti ljevice, od 6. do 23. svibnja na filmskim projekcijama te programima Konferencije, Subversive foruma, 2. AlterEkonomskog foruma i Balkan foruma uz posebno obilježavanje 50 godina May 1968 i 170. obljetnicu „Manifesta Komunističke partije“ ugostiti više od 100 intelektualaca, članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijelog svijeta.

11.Subversive festival: Sloboda i poetska pravda
Subversive Forum, AlterEkonomski Forum, Balkanski Forum
13.-23. svibnja 2018.
KINO EUROPA, DVORANA MÜLLER

BRANKO MILANOVIĆ, TERRY EAGLETON, SYLVAIN LAZARUS, NINA POWER, ÉRIC TOUSSANT, RASTKO MOČNIK, CATHARINE SAMARY, STATHIS KOUVELAKIS, GEORGE SOUVLIS, CATARINA PRINCÍPE te GUE/NGL i IDAHO gosti su 11. Subversive festivala

Današnje doba, obilježeno krizom, devastiranim institucijama demokracije, izostankom materijalne baze osnovne društvene reprodukcije, sve snažnijim udarom radikalne desnice i podivljalim tokovima financijskog kapitala, u kojima tek nekolicina posjeduje moć i sredstva za proizvodnju, više nego ikad treba progresivni društveno-politički p(re)okret. Za takav historijski momentum i sustavne poraze svjetska politička ljevica još uvijek nije pronašla adekvatne odgovore. Otežanu komunikaciju s bazom prati izostanak i organiziranog, politiziranog radništva koje, iako kolektivno eksploatirano, u kapitalizmu teško uspijeva nadići svoja vrlo konkretna materijalna ograničenja koja ih onemogućuju za borbenije, proletariziranije djelovanje. Stoga, daljnja proizvodnja drugačijeg, politički artikuliranog znanja, makar na festivalskim i konferencijskim rubovima, kao oblik javnih događanja, u okviru kojih se promišljaju strategije otpora te vrši kritička reevaluacija i historizacija trenutka u kojem se nalazimo, još uvijek nisu izgubila svoju funkciju.

Istovremeno, umjetnost i kultura, kojima posredujemo naša iskustva, interese, avangardne imaginarije i identitete, proizlaze i reproduciraju se iz ništa manje konkretnih materijalnih preduvjeta. Njihov izostanak znači biti lišen važnog mehanizma u daljnjoj borbi za drugačiji, pravedniji svijet.

Stoga nam se pridružite od 13. do 23. svibnja u diskusijama o važnim temama kako što su promišljanje kontradikcija perifernog kapitalizma u kontekstu iskustva socijalističkog projekta te jugoslavenskog radničkog udruživanja i samoupravljanja s Catherine Samary i Rastkom Močnikom, nerazdruživosti parlamentarnog i vanparlamentarnog rada na ljevici te izostanku radikalne političke imaginacije Europe izvan kapitalističkog tržišta s članovima i članicama aktualnih europskih lijevih partija.

S Éricom Toussaintom i Stathisom Kouvelakisom s kojima ćemo razgovarati o povijesti dužničkog sustava i otpisu državnih dugova na primjeru Grčke i Syrize. S ekonomistom Brankom Milanovićem otvorit ćemo pitanja globalne raspodjele dohotka i svjetske neravnopravne raspodjele resursa i dobara, dok ćemo s materijalističkom feministkinjom Ninom Power analizirati kompleksan odnos feminizma i globalnog kapitalizma, povezanosti današnje eksploatacije i opresije te nužnosti zauzimanja antikapitalističke feminističke pozicije koji razumijeva različite historijske pozicije žena.

S renomiranim sociologom Sylvainom Lazarusom dotaknut ćemo se slavne šezdesetosme i radničkog i klasnog pitanja, ali i komunističkog političkog kapaciteta kao organizirane svijesti. Također, nismo zanemarili i važnost proizvodnje kritičkog, politiziranog znanja unutar institucija, izvan njih, ali i onog koji se odvija u medijskom polju, gdje su nam sugovornici/e kritički pedagog Juha Suoranta, ali sugovornici/ce medijskog panela Igor Lasić, Milan F. Živković, Lela Vujanić te brojni drugi. U otporu na radikalno desnu konzervativnu kontrahegemoniju analizirat ćemo desni populizam s Primožem Krašovcem, Aleksandrom Matkovićem i Žarkom Puhovskim. S Terryem Eagletonom kritički ćemo se osvrnuti na razloge slabosti globalne ljevice u kontekstu liberalne fragmentacije borbe na identitetske zahtjeve i kulturalizacije politike.

Također, kroz niz promocija knjiga s političke margine razgovarat ćemo i o reprezentaciji Oktobarske revolucije, robnoj proizvodnji i udruženom radu te brojnim drugim temama vezanim na intrinzičan način s dvjestotom obljetnicom Marxova rođenja i njegove kritike političke ekonomije.

11. Subversive festival će i ove godine, kao jedna od najvažnijih međunarodnih ljevičarskih manifestacija, s brojnim renomiranim sudionicima/cama, teoretičarima/kama, aktivistima/kinjama iz cijeloga svijeta, podsjetiti na važnost borbe na kapitalističkoj periferiji i njezine uključenosti u svjetska antikapitalistička kretanja.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Balkan foruma i AlterEkonomskog foruma,  ulaz je besplatan.

Sve dodatne informacije nalaze se na službenoj stranici Festivala:
http://subversivefestival.com/
http://subversivefestival.com/sf18-cat/film-festival/

[izvor informacije Subversive Festival]