19/05/2018to26/05/2018

ILICA postaje mjesto intervencije u prostoru i društvene promjene • U Zagreb dolaze poznati suvremeni umjetnici poput Anthony DeNaro Ynota i Rosalind Crisp

Uz postavljenje tape art instalacije na licu mjesta i zajednički performans svih umjetnika koji će ove godine sudjelovati u programima festivala, ujedinjenih u ovogodišnjem sloganu pod nazivom CONNECT/IN/DANCE ‒ u Malom Caféu na zagrebačkom Britancu predstavljeno je 19. izdanje PLATFORME HR, najraznolikijeg plesnog festivala u ovom dijelu Europe. Festival će se ove godine održati u razdoblju od 18. do 26. svibnja na nekoliko gradskih lokacija, s naglaskom na programu unutar neiskorištenih prostora duž zagrebačke žile kucavice – ulice Ilice, nastalog u suradnji s Projekt Ilica: Q’Art.

Platforma ; Ustupio plesni centar TALA

Direktorica festivala, nagrađivana plesačica, koreografkinja, pedagoginja i suosnivačica Plesnog centra Tala, Larisa Lipovac Navojec predstavila je brojne izvođače i sudionike i ovogodišnji programski koncept usmjeren na problem nepostojanja adekvatnog prostora za plesni rad i izvedbu te senzibiliziranje šire kulturne i društvene zajednice na problematiku plesne scene.

Namjera PLATFORME HR je potaknuti interes šire zajednice za ples i plesnu umjetnost kroz dijalog i suradnju unutar same plesne zajednice i s Projektom Ilica: Q’Art. Stoga je krilatica ovogodišnje PLATFORME HR ‒ CONNECT/IN/DANCE.

PLATFORMA HR pridružila se ovom projektu s kojim se želi oživjeti i iskoristiti kulturne i umjetničke potencijale Ilice i ukazati na problem njezinih neiskorištenih poslovnih, javnih i proizvodnih prostora. Akteri plesne scene ući će tako u neiskorištene i devastirane prostore te u njima intervenirati, revitalizirati ih, aktivirati i transformirati u izvedbene, radne i suradničke prostore dajući im time neke nove funkcije, forme, namjene i identitet.

U prostoru Ilice 69 Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS programom FUTUR II – Prostor za ljude i ples problematizirat će infrastrukturne uvjete za suvremenu plesnu umjetnost u Zagrebu boravkom u ovom  praznom prostoru koji je nekad služio malim gradskim obrtnicima, radničkim pogonima i javnim društvima i tako nastaviti sa zagovaranjem odgovornijeg upravljanja javnim i zajedničkim dobrima u gradu.

Festival se službeno otvara u jednom od najljepših vanjskih prostora u gradu, Rokovom perivoju, gdje će se 19. svibnja u 12 sati obilježiti 30 godina rada Tamare Curić, umjetničke direktorice festivala i jedne od suosnivačice Plesnog centra Tala. Organizatorica je različitih akcija i projekata vezanih za razvoj suvremenog plesa i plesno stvaralaštvo, a fokus njezinog dugogodišnjeg rada je na integraciji plesa u svakodnevni život.

Mladi su i ove godine u fokusu programa ‒ STREETFORMA FESTIVAL šestu godinu zaredom otvorit će vrata mladim autorima kroz edukativne, rezidencijalne i izvedbene programe čime se nastoji osvijestiti postojanje hip hop kazališne forme u Hrvatskoj. Ovaj projekt prilika je da se mladima pokaže kako je ples moćan alat za izražavanje i okupit će na jednom mjestu hrvatske street plesače, hip hop glazbenike i umjetnike ujedinjene unutar street i club plesnih stilova (hip hop, breaking, popping, house, vogue, locking, krump, waacking).

U sklopu ovog projekta na rezidenciji u Zagrebu je Anthony DeNaro, poznatiji kao Ynot, svjetski priznati plesač zaslužan za popularizaciju Top Rocka, sirovog breakdancea. Ynot, vice president legendarne plesne trupe Rock Steady Crew, najpoznatiji je po svom ritmičnom pristupu plesu. Održat će radionicu u Plesnom centru Tala, a u Pogonu Jedinstvo, 19. svibnja u 19:30, očekuje nas prezentacija rezidencije YNOTISM. Iste večeri FIT theatre: predstavit će se sa Games of Zen.

NOMAD DANCE ACADEMY odnosno njezina hrvatska inačica‒ NDA CRO, čiji je glavni cilj jačanje onih segmenata plesne scene koji u ovom trenutku imaju najveći potencijal za širu zajednicu, na PLATFORMA HR sudjelovat će ove godine s projektom nazvanim TALK TALK ROULLETE pod vodstvom Aleksandre Janeve Imfeld, te performanceom PEEP SHOW.

U sklopu PLATFORME HR u Zagrebu na rezidenciji je i poznata australska plesačica i koreografkinja Rosalind Crisp. S ovom nagrađivanom umjetnicom i pedagoginjom već dvije godine surađuju hrvatske plesačice Nikolina Komljenović, Adriana Josipović, Roberta Milevoj, Ana Jelušić, Silvija Dogan i Irena Mikec. U dva tjedna tijekom svibnja, šest plesačica i njihova mentorica u sklopu svog zajedničkog istraživačkog projekta bavit će se alatima za samo-koreografiranje.

Plesni centar Tala odabrao je nekoliko recentnih predstava hrvatskih umjetnika čije će adaptirane i prilagođene verzije biti prikazane u izvedbenom dijelu festivala.

Platforma HR prostor je okupljanja plesnih umjetnika, koreografa, plesača, autora, publike, ali i točka dodira hrvatske, regionalne i međunarodne plesne scene. Kroz različite sadržaje, strukture i formate, plesni i izvedbeni umjetnici razmjenjuju svoja znanja, iskustva, razmišljanja, ideje, individualne i kolektivne pristupe plesu, kritički promišljaju, analiziraju i razgovaraju o stanju, položaju i razvoju suvremene plesne scene.

PROGRAM PLATFORMA HR
18.-26.5.2018.

18/05 (PETAK)
19.30h
POGON JEDINSTVO
STREETFORMA: Male forme

19/05 (SUBOTA)
12 h
PLESNI CENTAR TALA
Radionica: YNOT
12 h
ROKOV PERIVOJ
službeno otvaranje festivala i obilježavanje 30 godina rada Tamare Curić
17 h
ILICA 69
NDA CRO: TALK TALK ROULETTE: Festivalska groznica
19.30 h
POGON JEDINSTVO
STREETFORMA: Double bill theatre night: Ynotism presentation/FIT theatre: Games of Zen

20/05 (NEDJELJA)
11 h
ILICA 116/RADIO 808
STREETFORMA: LIVE ACT performance
12h
ILICA 69
STREETFORMA: panel
12 h
ILICA 87
NDA CRO: PEEP SHOW
19.30 h
POGON JEDINSTVO
STREETFORMA: Play Forma/Experimental battles

21/05 (PONEDJELJAK)
12-19 h
UPUH/PULS program: Futur II: izložbeno interaktivni postav
17 h
UPUH/PULS: Dvorušni Jam! – sofa jammings
19.30h
ILICA 54/ATELJE PROPADALO
Navojec/Payen/Kapulica – Intervencija u prostoru
21 h
F22/FRANKOPANSKA 22
R.Milevoj: Familija

22/05 (UTORAK)
12-19 h
UPUH/PULS program: Futur II: izložbeno interaktivni postav
17 h
UPUH/PULS: Pulsiranje – radionica
16 h
F22/FRANKOPANSKA 22
rezidencija Rosalind Crisp/prezentacija
19.30 h
ILICA 8/KUPALIŠTE DIANA
Kreitmeyer/Pregrad: Tamo vani, ovdje unutra
21 h
F22/FRANKOPANSKA 22
Kalc/Čuljak:Dancing Moms

23/05 (SRIJEDA)
12-19 h
UPUH/PULS program: Futur II: izložbeno interaktivni postav
17 h
UPUH/PULS program: U kakvom sistemu na(ne)staje umjetnost danas? – razgovor
19.30 h
F22/FRANKOPANSKA 22
Kurtela: 365 Rutina
21 h
ILICA 8/KUPALIŠTE DIANA
Projekt TASK: Kamnikar/Alumni ADU: Osvrtask

24/05 (ČETVRTAK)
12-19 h
UPUH/PULS program: Futur II: izložbeno interaktivni postav
17 h
UPUH/PULS program: Autonomija plesu 007-017 – radionica
19.30 h
ILICA 54/ATELJE PROPADALO + DVORIŠTE
Projekt TASK: studenti ALU – Novi Mediji: otvorenje izložbe
21 h
ILICA 8/KUPALIŠTE DIANA
Projekt TASK: studenti ADU Osijek: Puna vreća Taskova

25/05 (PETAK)
12-19 h
ILICA 69
UPUH/PULS program: Futur II: izložbeno interaktivni postav
17 h
ILICA 69
UPUH/PULS program: Vođena tura kroz postav Futura II
19.30 h
HISTRIONSKI DOM
Premijera: Studio za suvremeni ples
21 h
ILICA 69
UPUH/PULS program: Scena Nagrađuje! – godišnja nagrada strukovnih udruga suvremenog plesa RH

26/05 (SUBOTA)
19.30 h
HISTRIONSKI DOM
Premijera: Studio za suvremeni ples

[izvor informacije Plesni centar TALA]

19. PLATFORMA HR pretvara zagrebačku Ilicu u mjesto društvene promjene, >http://film-mag.net/wp/?p=35796. Fotografije ustupio Plesni centar TALA – Foto Tomislav Sporiš

Objavljuje F.I.L.M.10. svibnja 2018