Na 10. obljetnicu postojanja tzv. Marvelovog filmskog univerzuma (MCU), poklonicima super-junaka podareno je monumentalno ostvarenje “Osvetnici: Rat beskonačnosti”. Iako su se Osvetnici već okupili u dva filma i u ovom trećem opet moraju poraziti još jednog moćnog negativca (ovog puta Thanosa), prije nego što on uništi Zemlju, svemir ili što god mu je već na redu taj dan.

No, ovaj film je uspio kao niti jedan Marvelov do sada gotovo savršeno balansirati brojne super-junake (koji svi imaju glavnu ulogu, a Thanos se veliča kao jedan od najvećih filmskih antagonista) i akcijske sekvence (skoro cijeli film je zapravo vizualni efekt) s dramaturški pristojnom radnjom (bez obzira na super moći i omiljeni super-junaci ginu). Kao najpretenciozniji film MCU-a svakako je opravdao očekivanja i ako ništa drugo, usputnom gledatelju pružio dobro investiranih 30-ak kuna.

Osvetnici: Rat beskonačnosti ; Ustupio 2i Film

Svakako ih treba investirati u gledanje filma u 3D IMAX-u, budući je u kolosalnom poduhvatu to postao prvi hollywoodski film potpuno snimljen u ovom visokorezolucijskom formatu. Stvar je jednostavna – ako “Rat beskonačnosti” ne pogledate u IMAX-u, smatrajte kao da ga niste niti pogledali. Ne vjerujete? Uvjerite se sami.

Inače, prvi film u ovoj najuspješnijoj filmskoj franšizi od zasad 19 filmova (zaradila je oko 16 milijardi dolara), bio je posvećen Iron Manu, a nastavio ga je niz drugih strip junaka poput poznatog Thora i Kapetana Amerike, te nešto manje poznatih Čuvara galaksije i Black Panthera – svih odreda uspješnih blockbustera. Dramaturški pitki i zabavni, nabrijani efektima i polukičastom estetikom, pogodili su adolescentna srca fanboysa diljem svijeta i postali odraz savršenog filmskog modela 21. stoljeća.

Također, zahvaljujući grafički zanimljivim odjavnim špicama i rol titlovima presjecanim scenama koji nastavljaju film ili najavljuju neki slijedeći, čak su uveli trend ostajanja u kinu do zadnje sekunde filma – poduhvat vrijedan divljenja. Dramatični završetak “Rata beskonačnosti” iziskivao je najobičniju špicu, no nakon nje slijedi ostatak filma – ne propustite ga!

Šarenom svijetu Marvela temelj je postavio konkurentni DC Comics s Batman trilogijom “Vitez tame”. Bio je to ozbiljniji i mračniji svijet, koji je dirnuo post-adolescentnu publiku i prerastao u tzv. Prošireni DC univerzum – DCU (na čelu s “Čovjekom od čelika” i “Wonder woman”). Kako je dramaturški i vizualno ostao potpuna suprotnost MCU-u, izgubio je u međuvremenu interes sad već postarije publike, dok adolescentna nije za njega marila (barem se na internetu stječe takav dojam).

Izuzetno je zanimljiv slijed događaja – DCU u želji za mlađom fanboys publikom poprima karakteristike MCU-a (“Liga pravde”), a ne bi li pratio dob publike (adolescenti odrastaju i ukusi im se mijenjaju), MCU polako poprima karakteristike DCU-a (“Osvetnici: Rat beskonačnosti”). Još zanimljivije će biti kako će (i da li će) obadva univerzuma održati interes različitih dobnih skupina. Stilska raznolikost filmova svakako je nešto na što mogu računati. Ionako imaju bogatu riznicu super-junaka.

Tihoni Brčić

Osvetnici: Rat beskonačnosti – Movie Site
Avengers: Infinity War – IMDb