Pacific Rim: Uprising (2018.)
Redatelj: Steven S. DeKnight

Drugi ‘Pacific Rim’ pod nazivom ‘Ustanak’ nije ispunio očekivanja, možda prvenstveno stoga što je promijenio redatelja. Guillermo del Toro nije se htio baviti nastavkom i redateljsku palicu prepustio je Stevenu S. DeKnightu, redatelju koji je zanat učio na televiziji (Angel, Smallville, Dollhouse, Dardevill), a ovo mu je prvi film za kina. Rezultati su bili ispod očekivanja, kako na blagajnama, tako i u pogledu filmskih kritičara. Dok je prvi ‘Pacific Rim’ plijenio vizualnošću i vrhunskom akcijom, nastavak se pretvorio u korektan SF triler u kojem se netko ‘pošteno’ trudi kako bi ponovo pozvao čudovišta nazvana Kaiji kako bi konačno uništili zemlju za bića iz druge dimenzije, a koja su i poslala Kaije da za njih obave prljavi posao. Završnica filma sugerira nastavak u kojem će ljudi otići u drugu dimenziju i obračunali se s neprijateljima.

Bitka za Pacifik: Ustanak ; Ustupio Editus

‘Pacific Rim: Ustanak’ gotovo neprimjetno prošao je kroz hrvatska kina i brzo nestao iz dvorana. Žanrovska publika nije prihvatila pustolovine nove i mlade ekipe koja upravlja ogromnim robotima (neodoljivo podsjećaju na Transformerse) u borbi s čudovištima koja bi mogla izaći iz morskih dubina. Ljudska rasa je u prvoj bitki pobijedila, ali izgleda samo privremeno. Buduća strategija koja bi se upotrijebila protiv neprijatelja ušla je u tržišnu utakmicu, a interesne skupine žele svaka za sebe nametnuti svoje metode. A u čitavoj priči nalazi se i izdajnik svoje rase koji radi za neprijatelja. Sumnja uvijek pada na onog tko je najmanje kriv, ali autori daju dovoljno informacija kako bi se detektirao krivac.

Zanimljivo je da korporativni kapitalizam i u ovom slučaju kada bi ljudska rasa mogla propasti zbog nespremnosti, gleda svoj izravni interes. A kada se čudovišta pojave i počnu razarati gradove, svi interesi stavit će se na stranu samo kako bi se izvojevala pobjeda. A to se događa nažalost samo na filmu. Steven S. DeKnight odradio je svoj posao kako je najbolje mogao, a ako dođe do trećeg nastavka, nadamo se da će redateljsku palicu preuzeti netko poput Guillerma del Toroa.

Robert Jukić, Zagreb, 29.04.2018.

Informacije o filmu:

Bitka za Pacifik: Ustanak
Clear Angle Studios, Dentsu, Double Dare You (DDY), 2018.
Trajanje: 111 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Auro 11.1 | Dolby Atmos | DTS (DTS: X)
Glume: John Boyega, Scott Eastwood, Cailee Spaeny, Burn Gorman, Charlie Day, Tian Jing, Jin Zhang, Adria Arjona, Rinko Kikuchi, Karan Brar, Wesley Wong, Ivanna Sakhno, Mackenyu, Lily Ji, Shyrley Rodriguez

Bitka za Pacifik: Ustanak – Movie Site
Pacific Rim: Uprising – IMDb

Film je pogledan u Cineplexxu u City Centar One

Preporuka: BLU RAY: BITKA ZA PACIFIK 3D & 2D, akcijski SF [osvrt Robert Jukić] (trostruko Blu Ray izdanje!)

FILM: BITKA ZA PACIFIK – USTANAK, SF [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=35700. Fotografije ustupio Editus

Objavljuje F.I.L.M.1. svibnja 2018