08/04/2018to14/04/2018

Mlada zagrebačka redateljica Nika Šaravanja upustila se u neobičan projekt dokumentiranja rada eko-akustičnog skladatelja Davida Monacchija dok je nekoliko mjeseci pokušavao snimiti 24 sata čistog svuka Ekvadorske prašume. Životinjski zvukovi i način komuniciranja razvijao se na ovom području milijunima godina jer nije bilo ledenog doba i ljudskog utjecaja. No, ovaj savršen orkestar životinjskih zvukova danas je ozbiljno ugrožen zbog čovjekove eksploatacije prašume. Hrabar i prekrasan film „Zbor zalaska sunca“ upozorava na opasnosti narušavanja ekosustava te istovremeno daje audio i video zapis prirodne ljepote za generacije koje dolaze.

Zbor zalaska sunca ; Ustupio Festival tolerancije

„Oprema za snimanje zvukova koju smo koristili je zapravo ona koju koristi NASA i koja se nalazi u njihovim laboratorijima. Oni su nam dali sponzorstvo i mikrofon s 32 kanala koji nikada prije nije bio u prirodi. No, ljudsko zagađenje s bukom je posvuda, prolaze avioni, buši se nafta, voze se gliseri, puca se iz puški… tako da je bilo iznimno teško pronaći netaknuti dio prirode i snimiti ga. Moram reći i da se tolerantnost prema prirodi tek razvija, pogotovo u nerazvijenim dijelovima svijeta, ali ipak se kreće u tom smjeru, svjesnost raste sve više i više.“- istaknula je Nika Šaravanja.

U Kinoteci je i održana diskusija o trećoj životnoj dobi naziva Zlatne godine na kojoj su sudjelovali; psiholog s iskustvom na EU projektima za starije – Hrvoje Maleković, Ines Vrban – upraviteljica zaklade Zajednički put, Ljerka Auferber – aktvna 95-godišnjakinja te Vesna Domany Hardy – inicijator pokretanja Festivala tolerancije.

Ljerka Auferber (95); „Za dugovječnost i aktivan život biologija je, naravno, važna, ali to je i stvar temperamentna i discipline. Ja sam se oduvijek trudila da od svoga života nešto napravim, da živim zadovoljno. Uvijek sam bila borac.“

Vesna Domany – Hardy; „Živim u Londonu koji bez tolerancije kao metropola ne bi mogao opstati. Zato me strašno boli kada dolazim u Hrvatsku pa čujem da neki ljudi i dalje žive u strahu. Tolerancija se za mene podrazumijeva, nije upitna.“

#učitavanje_holokaust ; Ustupio Festival tolerancije

U kinu Europa jučer je prikazano šest filmova među kojima i #učitavanje_holokaust, prvi dokumentarac koji se temelji isključivo na postojećim materijalima YouTubea.

Dan je završio kreativnom komornom glazbom skupine Month of Sundays u klubu Kontesa, organiziran u suradnji Austrijskim kulturnim forumom.

[izvor informacije Festival Tolerancije]