07/04/2018to08/04/2018

Najavljene kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u swimrunu: Grad Hvar ovoga vikenda postaje svjetska avanturistička destinacija – održava se ӦTTILӦ SWIMRUN!

Na održanoj konferenciji u Splitu, najavljene su ovogodišnje ӦTTILӦ Swimrun utrke – sprint utrka te kvalifikacijska utrka za swimrun svjetsko prvenstvo. Nakon izrazito uspješnog prošlogodišnjeg izdanja 1. ӦTTILӦ Swimrun vikenda, koji se održao u Hvaru, Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara ponovno su domaćini ӦTTILӦ Swimrun utrka, koje će se održati u subotu i nedjelju, 7. i 8. travnja 2018. godine.

Na početku konferencije za medije, prisutne su pozdravili Petar Razović, direktor Turističke zajednice grada Hvara te Georges Buj, voditelj marketinga Turističke zajednice grada Hvara. Istaknuli su čast što će, u sklopu obilježavanja 150 godina organiziranoga turizma u Hvaru, grad ugostiti svjetsko prvenstvo u jednoj od najzahtjevnijih, ali i najinovativnijih svjetskih utrka – swimrunu te dodali kako se Hvar želi na svjetskoj mapi pozicionirati upravo kao inovativan grad – u kulturnom, umjetničkom, društvenom i sportskom smislu.

ӦTTILӦ Swimrun utrka ; Ustupio Grad Hvar

Henrik Wahlberg, swimrunner i natjecatelj iz Švedske, pojasnio je kako je swimrun – kombinacija plivanja i trčanja – svoju popularnost stekao od samoga začetka, 2006. godine, kada su prve utrke održane u njegovoj zemlji. Radi se o zahtjevnoj sportskoj disciplini izdržljivosti, a upravo je grad Hvar, zbog svojih prirodnih ljepota i povijesne baštine, jedna od najzanimljivijih destinacija za swimrun utrke u svijetu. Istaknuo je kako je hvarska utrka – kojom se otvara sezona ӦTTILӦ swimrun natjecanja – jedna od najzahtjevnijih u svijetu, što ovim izuzetnim sportašima predstavlja dodatan izazov.

Dobrodošlicu svim natjecateljima u Splitsko-dalmatinsku županiju poželio je Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice koja od početka snažno podržava ovu međunarodnu suradnju. Rekao je kako je Hvar, jedna od najuspješnijih i najprepoznatljivijih destinacija u Županiji, važna karika zaslužna za kontinuirani rast realiziranih turističkih potencijala Splitsko-dalmatinske županije, čemu svjedoči i veliki prošlogodišnji uspjeh u organiziranju ove zahtjevne utrke.

Rikardo Novak, gradonačelnik Grada Hvara naglasio je dugoročna nastojanja Grada Hvara u pogledu produženja sezone i privlačenja turista različitih profila i interesa, a upravo ovakve sportske manifestacije obogaćuju ponudu i produžuju turističku pred i posezonu. Obilježavanje 150. godišnjice organiziranoga turizma u Hvaru želi upravo skrenuti pažnju na brojne sadržaje, događanja i ljepote koje ova jedinstvena destinacija nudi 365 dana u godini.

Nakon ӦTTILӦ Swimrun utrke, Hvarane i turiste u sljedeća dva mjeseca čekaju brojna druga događanja, primjerice otvaranje izložbe o Grguru Bučiću i 160 godina meteorologije u Hvaru, koje će se održati već 20. travnja, dok je za svibanj najavljena središnja proslava 150. obljetnice organiziranoga turizma u Hvaru, koja će se održati od 10. do 15. svibnja, uz niz kulturnih, umjetničkih i društvenih događanja.

————–

Hvar ovoga vikenda postaje omiljenom destinacijom za sve ljubitelje sporta i adrenalina. Naime, grad Hvar je u subotu i nedjelju, 7. i 8. travnja, ponovno domaćin kvalifikacijske utrke za ӦTTILӦ Swimrun svjetsko prvenstvo. Prvi puta se ӦTTILӦ Swimrun utrka u Hvaru održala prošle godine, čime je Hrvatska ušla u prestižno društvo pet zemalja domaćina utrka za Svjetsko prvenstvo, a s obzirom na veliki uspjeh, Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara sa zadovoljstvom očekuju domaćinstvo drugog izdanja „ӦTTILӦ Swimrun Weekend Hvar“.

Swimrun je inovativna sportska disciplina u kojoj sudionici trče i plivaju po zadanoj ruti, a rodila se u Švedskoj sredinom dvijetisućitih, da bi nakon toga zaživjela diljem Europe. CNN ističe kako se radi o jednoj od najtežih i najzahtjevnijih svjetskih utrka. Ipak, ӦTTILӦ Swimrun u Hvaru znači i pregršt druženja te dobre energije, što su natjecatelji prošle godine osobito pohvalili, što i ne čudi, s obzirom na prekrasnu prirodu i povijesnu baštinu kojom su okruženi.

Kako ističu organizatori, uz izrazitu dobrodošlicu i pomoć organizatora, upravo miris ružmarina u brdima, izrazito čisto more u kombinaciji s povijesnim okruženjem čini ovo hvarsko ӦTTILӦ Swimrun svjetsko prvenstvo jedinstvenim. Kraća, sprint utrka održat će se u subotu s početkom u 11 sati na Pjaci, natjecatelji prolaze otoke Marinkovac i Jerolim, te se preko Križnoga rata i Fortice ponovno vraćaju na Pjacu, gdje završava utrka završava.

Duža, kvalifikacijska utrka počinje u nedjelju u 9:20 sati također s hvarske Pjace, a povezuje grad Hvar, poluotok Pelegrin, Paklene otoke te potom ponovno kroz grad preko Fortice, Poljuna, sela Malo Grablje pa kroz Milnu nazad na hvarsku Pjacu. Ukupna dužina staze je 40,4 kilometra, gotovo 32 kilometra trčanja i 9 kilometara plivanja, a povezuje najljepše što Hvar ima od svoje prirodne i povijesne baštine.

Važno je naglasiti kako ova svjetska kvalifikacijska utrka, ӦTTILӦ Swimrun, dolazi upravo u najbolje vrijeme – kada Grad Hvar obilježava 150 godina organiziranoga turizma.

Hvar je grad cjelogodišnjeg turizma, stoga Turistička zajednica i Grad Hvar ustraju u privlačenju turista različitih profila iz cijeloga svijeta, osobito u pred i post sezoni – a ovakva velika sportska događanja dokaz su kako je Hvar i poželjna avanturistička destinacija!

[izvor informacije Grad Hvar]

ӦTTILӦ Swimrun utrka na Hvaru, >http://film-mag.net/wp/?p=35439. Fotografije ustupio Grad Hvar – Foto: JakobEdholm.com

Objavljuje F.I.L.M.6. travnja 2018