06/04/2018to20/04/2018

Kot sklepno dejanje programa slavnostne sezone ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva na odru Male drame, bo v petek, 6. aprila, ob 20.00 premierno zaživela uprizoritev Prekleti kadilci po motivih odmevnega satiričnega eseja Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Avtorji odrske priredbe, ki sta jo idejno zasnovala režiser Tin Grabnar in dramaturginja Brina Klampfer, so ustvarjalci uprizoritve. Igralski ansambel Prekletih kadilcev, gledališko prepletenih s songi Janija Kovačiča in Svetlane Makrovič ter avtorsko glasbo Boštjana Gombača, sestavljata »Kadilki, Protikadilki« Pia Zemljič (vokal, pianino) in Nina Valič (vokal, flavta) ter »Kadilca, Protikadilca« Aljaž Jovanović (vokal, kitara, pianino) in Janeza Škof (vokal, harmonika).

Uprizoritev Prekleti kadilci je označena kot gledališki koncert, ker se na eni strani spogleduje s koncertno formo in na drugi ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela naše »prve dame nikotina«, Svetlane Makarovič.

Prekleti kadilci ; Ustupio SNG Drama Ljubljana – Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

»Gre predvsem za satiro. Če dolgo časa poslušaš buteljne, prej ali slej napišeš kaj satiričnega. Res pa je, da se satira ne rodi vedno iz dobre volje, ampak včasih tudi, ko ne veš, ali bi se smejal ali jezil. Zdaj imamo na kadilskih škatlicah te lepe slikice, zdaj vemo, da nekdo oslepi, nekdo dobi raka, nekomu odpade noga, in jasno je, da je bil prav ta kadilec,« je v pogovoru za gledališki list Brini Klampfer povedala pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič.

Režiser uprizoritve Prekleti kadilci Tin Grabnar opisuje Makarovičevo kot iskreno in brezkompromisno lučenosko, ki s svojim delom vedno znova zadene v osrčje problemov sodobne družbe ter ob tem neizprosno razgalja dvoličnost, zahrbtnost, povzpetništvo in samoljubje. »Njena beseda je kot nabrušen nož, oster in precizen tudi takrat, kadar govori o lepem, dobrem, nežnem in o ljubljenem. V kratki satirični knjižici Prekleti kadilci skozi genezo kadilskega rodu obračuna z nasprotniki kajenja. Z bridkim humorjem se prehodi skozi svetovno tobačno zgodovino in tako naslika hudomušen mozaik kadilske problematike. Začne prav ob stvarjenju sveta, se sprehodi mimo ambicioznega Krištofa Kolumba, ki je prinesel tobačno zlo v Evropo, nadaljuje z nikotinsko evforijo dvajsetega stoletja in se ustavi šele pri temnih, zastekljenih kadilnicah našega časa. Ob tem ji uspe z različnih zornih kotov osvetliti vse bolj perečo problematiko nestrpnosti. Nestrpnosti, ki je venomer usmerjena v kakšno družbeno skupino in se nad njo v končni fazi tudi manifestira. Nestrpnost do kadilcev pa lahko v nekem trenutku postane metafora za vsakršno nestrpnost, ki se pojavlja v naši družbi. To je nestrpnost, ki zlahka dobi krila in preraste v sovraštvo.«

Ustvarjalci so s trodelno strukturo uprizarjanja različnih pogledov na kadilsko problematiko na odru poskušali čim bolj razpreti in čim bolj razumeti različna stališča, se do njih opredeliti in hkrati gledalcem pustiti prostor za oblikovanje osebnega odnosa do odrske materije.

Dramaturginja uprizoritve je tudi Darja Dominkuš in hkrati urednica gledališkega lista. Scenograf je Dorian Šilec Petek, kostumografinja Sara Smrajc Žnidarčič, lektorica Tatjana Stanič, koreografinja Anja Mejač, korepetitorica Ana Erčulj, oblikovalca luči Dorian Šilec Petek in Vlado Glavan.

O Svetlani Makarovič

V gledališkem listu dramaturginja Darja Dominkuš opiše Svetlano Makarovič kot vrhunsko umetnico, apartno žensko, strastno, prodorno, razmišljujočo, ostro in občutljivo osebo brez dlake na jeziku … »Čeprav je Svetlana Makarovič ženska številnih talentov: glasbenica (pevka, pianistka, skladateljica), igralka (performerka), pisateljica (za odrasle in otroke), publicistka, pa je po svojem poglavitnem umetniškem opusu, po svojem bistvu in po svojem občutenju sveta predvsem pesnica. V izvrstni in izčrpni spremni besedi k izboru pesmi Samost (2008) je Boris A. Novak Svetlano Makarovič uvrstil v sam vrh sodobnega slovenskega pesništva in celovito analiziral temeljne značilnosti njenega pisanja. Samosvoja pesnica velike izrazne moči se sicer izjemno plodno naslanja na ljudsko izročilo, vendar upesnjuje predvsem ‘razčlovečeno naravo sodobnega sveta’. Tako v svojih pretresljivih delih za odrasle kot v toplih in prisrčnih delih za otroke ‘izraža bolečino ranljivega posameznika zaradi nasilja institucionalne družbe’. Če v zgodnjih pesniških zbirkah življenjski vitalizem še gradi iluzijo možnosti intimne sreče znotraj razdejanega sveta, pa v poznejših delih ‘upesnjuje srhljivo nasilje družbe nad posameznikom. V tem temnem svetu je človek bodisi rabelj ali žrtev − ali pa pogosto oboje,’ opozarja Boris A. Novak. Predmet njenega pesniškega zanimanja so zmeraj šibki in ranljivi, največkrat ženske, otroci, živali, vsakršni obstranci, tisti, ki iščejo ljubezen in sprejetost, ki so največkrat drugačni, predestinirani, da postanejo žrtev. Raziskovanje vseh pojavnih oblik zla, zlorab moči in kompleksnega odnosa med rabljem in žrtvijo – je polje njenega umetniškega angažmaja. Pri vsej občutljivosti za tragične plati življenja pa jo odlikuje tudi svojevrsten humor, ki je pogosto blizu grotesknemu. S (črno)humornim odmikom še bolj izostreno pokaže vso nesmiselno grozo realnosti. V svojem publicističnem delu, predvsem v kolumnah in tudi številnih intervjujih, Svetlana Makarovič to realnost opazuje neprizanesljivo, spet z veliko razumevanja za nemočne in zlorabljene in z le malo ali nič razumevanja za vso človeško neumnost, birokratsko ozkogledost in malomeščansko ozkosrčnost.«

PREMIERA: v petek, 6. aprila, ob 20.00 v Mali drami
PRVE PONOVITVE: 7., 13., 16., 17., 18., 19. in 20. aprila ob 20.00 v Mali drami

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Gledališki koncert 'Prekleti kadilci' zaokrožuje slavnostno sezono 2017/18 v Mali drami, >http://film-mag.net/wp/?p=35435. Ustupio SNG Drama Ljubljana – Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Objavljuje F.I.L.M.6. travnja 2018