Novi filmovi u distribuciji

U distribuciju stiže novi diplomski film s Akademije likovnih umjetnosti, Odsjeka za animirani film i nove medije, nastao u koprodukciji sa Zagreb filmom. Riječ je o filmu “Paranoja paranoje” autorice Katarine Jukić (trajanje 4’34”). Film govori o svakodnevnim stvarima i obavezama čije ispunjavanje prerasta u paranoju.

U distribuciju stižu i dva nova naslova iz produkcije Zagreb filma: “Technement” Branka Farca (11’50”) i “Pužić slikar” (6’ 35”) Manuele Vladić Maštruko. U filmu “Technement” autor se hvata u koštac s problemima moći, kontrole, manipulacije, dominacije i neizbježnog trijumfa ljubavi. “Technement” je njegov četvrti autorski film. Prethodno je realizirao: “Metahead” (2003.), “Transoptic” (2005.) i “Psychomorph” (2011.).

Technement ; Ustupio Zagreb film

“Pužić slikar” je debitantski film renomirane slikarice Manuele Vladić Maštruko, edukativnog je karaktera i namijenjen djeci mlađega uzrasta. Kroz jednostavnu priču u kojoj su glavni akteri pužići, djecu se upoznaje s temeljnim i složenim bojama.

Novosti iz produkcije

Ustanova Zagreb film je 16. veljače je zaključila natječaj za produkciju animiranih filmova. Zahvaljujemo na svim pristiglim prijavama. Rezultate ćemo objaviti na web stranicama Zagreb filma početkom ožujka.

U veljači su završeni filmovi «Technement» autora Branka Farca i «Pužić slikar» autorice Manuele Vladić-Maštruko. Filmovi su izvedeni u 2d animaciji, u trajanju 9, odnosno 6 minuta. U tijeku je izrada DCP-a te promotivnih materijala, a nakon toga filmovi će biti spremni za svoju festivalsku distribuciju.

Eutanazija ; Ustupio Zagreb film

«Eutanazija» je novi film Joška Marušića. Bit će izveden u trajanju 4,5 minute te 2d animaciji. Završetak produkcije očekuje se početkom 2019. godine.

U veljači započinjemo s produkcijom dva nova filma. «Iris» je debitantski projekt autorice Lucije Bužančić, a «Jež Bodljikavko» film za djecu autora Tihonija Brčića. Planirano trajanje filmova je po 6 minuta, a završetak oba filma se očekuje u 2019./2020.

Festivali

17. Međunarodni festival animiranih filmova FICAM održava se u Meknesu (Maroko) od 16. do 21. ožujka. Na festivalu će u natjecateljskom programu biti prikazani filmovi “Posljednji izazov”, Božidara Trkulje (2017., ZF), “Prošlost raste” Dee Jagić (2018., ZF), “Šumska bajka” Franka Dujmića (2017., ALU i ZF) i “Stranac u mojoj glavi” Petre Balekić (2017., ALU i ZF).

Na Međunarodnom filmskom festivalu, koji se održava od 19. do 24. ožujka u francuskom Aubagneu, film “Stranac u mojoj glavi” Petre Balekić (2017., ALU i ZF) prikazat će se u okviru programa Kratki filmovi.

Festival animiranog filma Glas, koji se održava od 22. do 25 ožujka u Berkeleyu u SAD-u, u okviru posebnog programa Zagrebačka škola crtanog filma- nepotpuni uvod prikazat će filmove: “Premijera” Nikole Kostelca (1957.), “Inspektor se vratio kući” Vatroslava Mimice (1959.), “Surogat” Dušana Vukotića (1961.), “Don Kihote” Vlade Kristla (1961.), “Hanibalove Alpe” – epizoda iz serijala o prof. Balthazaru(1969.), “Tup Tup” Nedjeljka Dragića (1972.), “Riblje oko” Joška Marušića (1980.). U okviru programa Hrvatska animacija – novi špil karata prikazat će se pak filmovi “Kolač” Daniela Šuljića (1997.) i “Tisuću” Danijela Žeželja (1914.) – svi nastali u produkciji Zagreb filma. Izbornik programa je Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

Na festivalu Dani Balkana koji se održavaju od 23. veljače do 24. ožujka u okviru programa Balkanski filmski dani prikazat će se dva dokumentarna filma Krste Papića nastala u produkciji Zagreb filma: “Specijalni vlakovi” (1971.) i “Halo München”(1967.). Oba filma su restaurirana.

TADIĆ I PAPIĆ PRIKAZANI U RIJECI

U Art kinu Rijeka u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci uz izložbu Risk Change – Crne krabulje, a u okviru filmskoga programa, 13. veljače prikazana su dva antologijska dokumentarna filma nastala u produkciji Zagreb filma: “Dernek” Zorana Tadića (1974.) i “Charter let…” Krste Papića iz (1975.).

[izvor informacije Zagreb film]