Premijera dokumentarnog filma o Feralovoj trojki

U petak, 9. ožujka u 20 sati u Art-kinu održat će se premijera dokumentarnog filma Marine Banićević i Saše Stanića „Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala“, uz autorsku ekipu te Borisa Dežulovića i Viktora Ivančića kao goste.

„Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala“ donosi ono što naslov otkriva: razgovor s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem i Borisom Dežulovićem, pokretačima i zaštitnim licima političko-satiričkog lista koji je obilježio medijsku scenu izvan nacionalnih granica. Feral Tribune je tijekom svojeg trajanja bio kontinuirani komentator političkih, društvenih, gospodarskih i kulturnih zbivanja u Hrvatskoj, a posljednji broj ovog „glasila hrvatskih anarhista, protestanata i heretika“ izašao je 20. lipnja 2008. godine.

Ustupio Art Kino Croatia

Razgovor vođen s trojicom od Ferala sniman je u riječkom antikvarijatu Ex libris koncem veljače 2016. godine. Odabirom razgovorne forme, koja je obogaćena arhivskom građom iz samih brojeva Feral Tribunea, kao i različitim vrstama informacija te animacijskih intervencija, dan je uvid u neke od ključnih trenutaka lista.

Autori filma razgovarali su s trojcem o nekadašnjim slavnim danima Feral Tribunea, kad je svojim satiričnim komentarima političkih, društvenih, gospodarskih i kulturnih zbivanja u Hrvatskoj potvrdio riječi Waltera Benjamina, prema kojemu „Nema boljeg ishodišta mišljenju od smijeha“, a na repertoaru su se našle i teme koje su aktualne i nakon svih ovih godina.

Gosti premijere su redateljsko-scenaristički duo Marina Banićević i Saša Stanić, filmska ekipa te sugovornici Boris Dežulović i Viktor Ivančić.

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Odjel za kulturu Grada Rijeke te Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati ili ih kupiti online putem stranice ulaznice.hr.

[izvor informacije Art kino Croatia]