Vojin Perić: Čovječja ribica / PREMIJERA

Jeste li ikad čuli vodu kako žubori priču, kako u svoje biserje i hlađe poziva slike pored kojih teče i nosi taj neponovljivi kaledioskop u špiljsko carstvo, u najdubljine u kojima je tako tiho i tako mračno da se i snu spava – jeste li?

Jeste li čuli za čovječju ribicu, tajanstvenu malu endemicu, koja živi daleko od svih, okružena stalaktitima i stalagmitima, alergična na svjetlo i istraživače koji je stalno traže, a ustvari je kraljevskoga roda – vodozemka, crem dela cremka, a u priči koju ćemo vam ispričati nosi poruku, duboku kao voda i špilja u kojoj živi?

DOBRO DOŠLI!

Ovo je uvod u vodu, a voda će nas, zajedno sa zlatnom ribicom Željkom voditi kroz priču, u kojoj nas čeka jedna djevojčica Vida, račić Štipko, šišmiš Šuško i puno vodenih mjehurića koji posvuda nestašno pršću, špricaju i pljušću, kao mali slatki poljupčići za laku noć. Lik kojega nećete vidjeti, ali ćete osjetiti svu njegovu, zapravo njenu ljepotu, zove se sloboda i ona će, kao jedna od najvećih vrijednosti postojanja, svojom sveobuhvatnošću usrećiti sve likove priče, kao i sve one koji će priču gledati.

Ne pada mi na pamet da vam otkrivam najdublje tajne priče, ali vas prepuštam vodi špričici, Željku, zlatnoj ribici, jednoj djevojčici i čovječjoj ribici da vas povedu u carstvo gdje je sunce prije mnogo godina reklo – ovo je bez-dan, ali gdje mašta može svašta, pogotovu kad je smisli glava dječija, pa sve postane Sloboda nečija.

Vojin Perić

redateljica / Petra Radin
scenografija, kostimografija, rekviziti i lutke / Sara Lovrić – Caparin
autor glazbe / Željko Špoljarić
Johannes Brahms – Lullaby (Uspavanka)
oblikovatelj svjetla / Nenad Lalović
koreografkinja / Maja Kovač
vizualni identitet predstave / kunazlatica

igraju /
voda, mama / Dajana Biondić
djevojčica Vida / Suzana Bliznac
čovječja ribica / Milenko Zeko
zlatna ribica Željko, račić Štipko / Vojin Perić

Inspicijent/ David Čavara

Tehnička podrška / Branko Ostojić, Tea Bešić

[izvor informacije Novi život]