Eric Clapton: A Life in 12 Bars (2017.)
Redatelj: Lili Fini Zanuck
Sudjeluju: Eric Clapton, Pattie Boyd, George Harrison, Charlotte Martin, Bobby Whitlock, BB King, Jimi Hendrix

Današnja rock glazba mnogo toga duguje živućoj glazbenoj legendi Erricu Claptonu, rođenom 1945. godine. Biografski dokumentarac ‘Eric Clapton: Život u 12 taktova’ može se podijeliti u dvije, gotovo zasebne cjeline između kojih nema oštrog prijelaza. U prvoj, koja traje otprilike dvije trećine filma, govori se ukratko o dječačkoj dobi glazbenika te šezdesetim godinama, kada je Clapton izvršio veliki utjecaj na glazbenu scenu promovirajući svojim specifičnim gitarističkim stilom blues kao vrstu glazbe, a time i crne glazbenike. Druga cjelina odnosi se na razdoblje Claptonovog života od početka sedamdesetih godina do današnjih dana, u kojem je glazbenik doživio velike apstinencije krize vezane za heroin i alkohol. Tu je i njegova tragedija 1991. kada mu je četverogodišnji sin ispao kroz prozor s pedesetog kata, a što je bio svojevrsni okidač koji je utjecao da se riješi ovisnosti, nastavi s glazbom što je rezultiralo i priznanjima te na kraju i sretnim brakom.

Eric Clapton ; Ustupio Blitz Film & Video

Rock scena u šezdesetim godinama prošlog stoljeća bila je najkreativnija, i to upravo britanska, a jedan od učesnika koji je tome doprinio bio je Eric Clapton. Samozatajan i povučen mladić skupljao je blues ploče crnih glazbenika i učeći od njih svirao gitaru. Započeo je nastupati u Yardbirdsima, nastavio s Johnom Mayallom i Bluesbreakersima te osnovao s Gingerom Bakerom i Jackom Bruceo trio The Cream. Creamovci su u svojem kratkom postojanju bili u jednom trenutku popularniji čak od Beatlesa i Rolling Stonesa. Zbog neslaganja s Gingerom Bakerom, Cream se raspada i Clapton eksperimentira s novim grupama kao što su Blind Faith i Derek and the Dominos… U šezdesetim Eric Clapton pomogao je etabliranju bluesa i crnih glazbenika. Prije njegovih nastupa nitko u Americi nije mario za blues, a njegovim načinom sviranja dogodio se preokret. Šezdesetih je stvarao danas antologijske stvari, a i u kasnijem razdoblju bilo je odličnih stvari.

Utjecaj na Claptonov život imala je njegova obitelj, odnosno disfunkcionalna majka, za koju je mislio da mu je sestra. Živio je s bakom i djedom za koje je mislio da su mu roditelji, a kada je saznao istinu, to je na njega utjecalo. U filmu, osim Erica Claptona, pojavljuju se mnogi njegovi suvremenici koji govore o njemu i njegovom stvaralaštvu. Autori u prve dvije trećine balansiraju između Claptonovog privatnog života i njegovih nastupa, ipak stavljajući težište na njegov kreativni utjecaj. U priči isprepliću se i Claptonovi odnosi sa ženama koje su na određeni način utjecale na njega. Žena u koju je najviše bio zaljubljen bila je Pattie Boyd, žena Beatlesa Georga Harrisona, s kojom je čak u jednom trenutku ostvario vezu.

‘Eric Clapton: Život u 12 taktova’ zanimljiv je biografski dokumentarac koji pokazuje tamnu stranu slave. Autori su kroz privatni život danas već legendarnog glazbenika uspjeli pokazati kako slava ima svoju ponekad i preveliku cijenu. Eric Clapton je nakon sedamdesetih do devedesetih prošao ovisnički pakao, a onda uspio preživjeti i osobnu tragediju. Danas se, uz glazbu, uspješan i filantrop, pomažući siromašnim ovisnicima.

Robert Jukić, Zagreb, 21.02.2018.

Više o filmu:

Eric Clapton: Život u 12 taktova
2017.
Trajanje: 135 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital

Eric Clapton – Wikipedia
Eric Clapton: Život u 12 taktova – Facebook
Eric Clapton: A Life in 12 Bars – IMDb

FILM: ERIC CLAPTON – ŽIVOT U 12 TAKTOVA, dokumentarni / glazbeni [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=35036. Fotografije ustupio Blitz Film & Video

Objavljuje F.I.L.M.25. veljače 2018