Grad Rijeka i tvrtka RIJEKA 2020 predstavili niz provedenih aktivnosti i najavili velik broj onih koje će se provoditi u 2018. sve s ciljem priprema Rijeke za 2020. godinu kada ovaj grad nosi titulu Europske prijestolnice kulture

Pripreme za kulturnu izvrsnost Rijeke 2020.

Impozantan podsjetnik na pilot-programe održane u 2017., velik broj do sada uključenih sudionika, početak radova na obnovi Palače šećerane i najave različitih aktivnosti u 2018. nude sliku zahuktalih priprema Rijeke za godinu u kojoj će predstavljati europsku kulturu.     

Preko 40 pilot-programa, gotovo 150 pojedinačnih događanja za više od 18.000 sudionika – rezultat je rada na EPK projektu u proteklom pripremnom razdoblju. Tome valja dodati osigurana europska sredstva za obnovu objekata u budućem kvartu kulture u bivšoj riječkoj tvornici Rikard Benčić te za obnovu broda Galeb. Radovi na uređenju Palače šećerane, u koju početkom proljeća 2020. useljava Muzej grada Rijeke, počinju uskoro budući da se ovih dana očekuje potpisivanje ugovora s tvrtkom VG5 iz Slovenije koja je za ovaj posao odabrana na javnom natječaju. Programske pripreme nastavljaju se i tijekom 2018, a u projekt je do sada već uključen velik broj građana, udruga i institucija što potvrđuje tezu da EPK titula za Rijeku znači ne samo izvrsnost kulturnih događanja u 2020, već i niz novih suradnji, uspješno provedenih edukacija i snažnu povezanost među građanima.

Press konferencija ; Ustupio Grad Rijeka

Sažetak je to današnje konferencije za medije na kojoj su mnoge aktivnosti vezane uz pripreme Rijeke za 2020. godinu  novinarima predstavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica tvrtke RIJEKA 2020 Emina Višnić, umjetnički direktor projekta Rijeka 2020 – EPK Slaven Tolj i direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva u istoj tvrtki Irena Kregar Šegota. Konferencija je održana u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti koji je u rujnu prošle godine uselio u novouređeni prostor tzv. H-objekta u bivšem Benčiću.

Pred timom za provedbu EPK projekta stoje vrlo konkretni koraci predviđeni planom rada u 2018. Rijeka će se, primjerice, ove godine predstaviti na najvećem svjetskom turističkom sajmu, ITB-u u Berlinu, a kod kuće će ugostiti konferenciju „Interkulturni gradovi“ Vijeća Europe. Porto etno festival u 2018. trajat će čak dva dana i u Rijeku dovesti sastave iz Brazila, Senegala, Somalije, Meksika, Italije. Programski bogatije bit će i ovogodišnje izdanje dječjeg festivala Tobogan. Otvorit će se RiHub, kulturno informativni centar koji će okupljati kulturnjake i kreativce, zainteresirane građane, predavače, novinare. U Rijeku će u ljetnim mjesecima 2018. doći i 500-tinjak studenata iz cijele Europe koji će razmatrati arhitekturu šireg prostora riječke Delte. Organizirat će se i niz edukacija za širu zajednicu nakon kojih će mnogi polaznici biti osposobljeni za rad u pojedinim segmentima kulture. A u tvrtki osnovanoj za provedbu projekta Rijeka 2020 – EPK otvorit će se još radnih mjesta s ciljem upotpunjavanja radnog tima. Tako se polako ali sigurno stvaraju forme i sadržaji ovog najznačajnijeg nacionalnog kulturnog projekta koji se odvija u Rijeci.

Impozantan podsjetnik na događanja koja su održana tijekom 2017. pod okriljem priprema za 2020., kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, obuhvaća 40-ak konferencija, seminara i radionica, 10-ak izložbi, otprilike isto toliko tribina, predavanja i javnih razgovora te još veći broj različitih kulturnih pilot-programa unutar novopokrenutih manifestacija poput primjerice dječjeg festivala Tobogan ili pak festivala glazbe i hrane Porto etno. Na popisu realiziranih  događaja je i velik broj onih koje su, u suradnji s tvrtkom RIJEKA 2020, tijekom 2017. organizirale institucije, ustanove i udruge u kulturi kao važni partneri u pripremama i provedbi EPK projekta.

Osim produkcije i podrške u ovim aktivnostima, tim za provedbu EPK projekta, okupljen u tvrtki RIJEKA 2020, u protekloj je godini bio fokusiran na uspostavu strateških partnerstava, uključujući i zadobivanje službene podrške Vlade Republike Hrvatske. Dogovorena je i suradnja s brojnim međunarodnim organizacijama i fondacijama, a Rijeka se kao buduća Europska prijestolnica kulture predstavila na sedam međunarodnih skupova i konferencija u inozemstvu.

Infrastrukturna obnova započela je još mnogo ranije, u godinama prije kandidature, pripremom projekata prenamjene zgrada bivše tvornice Rikard Benčić. U međuvremenu su, zahvaljujući dobroj pripremljenosti projekata, za ove obnove osigurana europska financijska sredstva.

Za obnovu Palače šećerane i broda Galeb Rijeci je odobreno 68,9 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  A u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka,  putem ITU mehanizma, iz istog je fonda Rijeci odobreno i 68,2 milijuna kuna za obnovu buduće zgrade Gradske knjižnice i buduće Dječje kuće. Nakon poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Knjižnica i Dječja kuća prijavljene su kroz sustav eFondovi uz sistematizaciju cjelokupne dokumentacije.

Prošle je godine u prvu zgradu u bivšem Benčiću uselio Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Riječ je o dovršetku prve faze obnove H-objekta, vrijedne 6,8 milijuna kuna, a novi prostor MMSU-a otvoren je velikom retrospektivnom izložbom Tomislava Gotovca.

Preseljenje ostalih kulturnih ustanova u bivši Benčić, odnosno njihovo otvaranje, odvijat će se sukcesivno tijekom 2020, odnosno početkom 2021, kao sastavni dio programa Europske prijestolnice kulture. Prva će početkom proljeća 2020. godine svoja vrata otvoriti Palača šećerane u koju će useliti Muzej grada Rijeke. Zatim slijedi otvorenje broda Galeb. Potom se u ljeto otvara Dječja kuća koja će objediniti programe namijenjene djeci u organizaciji Art-kina, Gradskog kazališta lutaka, Gradske knjižnice, MMSU-a i nezavisne kulturne scene. I konačno, u okviru programa zatvaranja EPK, u veljači 2021, svoja će vrata otvoriti i Gradska knjižnica Rijeka u T-objektu, do tad već formiranog, kvarta kulture Benčić.

[izvor informacije Grad Rijeka]