Eric Clapton: Život u 12 taktova
Eric Clapton: A Life in 12 Bars (2017.)
Redatelj: Lili Fini Zanuck
Glumci: Eric Clapton, B.B. King, Jimi Hendrix, George Harrison
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 135 minuta
Država: Velika Britanija

Sadržaj:
Biografski dokumentarac o jednom od najutjecajnijih i najvažnijih blues i rock gitarista u povijesti, tekstopiscu i pjevaču impresivne karijere, koja i danas traje, te autora niza hitova među kojima su najpoznatiji „Wonderful Tonight”, „Cocaine”, „Layla”, „I Shot The Sheriff”, „Lay Down Sally” i „Tears In Heaven”. Film će uroniti i u mračnije kutke Claptonovog života, uključujući ovisnosti o alkoholu i narkoticima, kao i tragičnu smrt njegova četverogodišnjeg sina Conora 1991. godine. Ta ga je tragedija inspirirala da napiše „Tears In Heaven”, jedan od najvećih hitova u njegovoj karijeri. Intimna, razotkrivajuća glazbena odiseja o životu i karijeri gitarističkog virtuoza Erica Claptona, koji su ispričali upravo oni koji ga najbolje poznaju, uključujući BB Kinga, Jimija Hendrixa i Georgea Harrisona.

Eric Clapton: Život u 12 taktova – Facebook
Eric Clapton: A Life in 12 Bars – IMDb

Lady Bird
Lady Bird (2017.)
Redatelj: Greta Gerwig
Glumci: Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Odeya Rush
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 94 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Lady Bird donosi priču o maturantici Christine MacPherson (Saoirse Ronan) koja s majkom Marion (Laurie Metcalf) živi u Sacramentu. Njihov je odnos turbulentan, dinamičan i prvenstveno kompliciran. Radnja se odvija u školskoj godini 2002./2003. i okidač filma jest kada Christine odluči da je zovu novim imenom – Lady Bird. Christine “Lady Bird” MacPherson umjetnički je nastrojana autsajderica koja čezne za pustolovinom izvan katoličke srednje škole. Pratimo kako se prvi put zaljubljuje, sudjeluje u kazališnoj predstavi i, najvažnije, odlučuje koji će koledž upisati. Debitantski film glumice Grete Gerwig najbolje je ocijenjen film svih vremena na Rotten Tomatoes, a mnogi kritičari proglašavaju ga feelgood komedijom sezone i jednim od najboljih filmova o odrastanju ikad snimljenim.

Nagrade i festivali:
Zlatni globus 2018. – nagrada za najbolji film (mjuzikl ili komedija) i glavnu žensku ulogu (Saoirse Ronan), nominacija za scenarij i sporednu žensku ulogu (Laurie Metcalf)
Oscari 2018. – nominacija za najbolji film, najbolju glavnu žensku ulogu (Saoirse Ronan), najbolju sporednu žensku ulogu (Laurie Metcalf), režiju i originalni scenarij

Lady Bird – Movie Site
Lady Bird – IMDb

Black Panther
Black Panther (2018.)
Redatelj: Ryan Coogler
Glumci: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira
Žanr: akcija, avantura, Sci-Fi
Trajanje: 134 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Marvelov film ‘Black Panther’ prati T’Challu koji se nakon smrti svog oca, kralja Wakande, vraća kući u zatvorenu, tehnički naprednu afričku državu kako bi zasjeo na prijestolje i postao novim kraljem. Ali tad se ponovo javi stari neprijatelj, a T’Challin je karakter kralja i Black Panthera stavljen na kušnju kad se uvuče u strašan sukob zbog kojeg je ugrožen opstanak Wakande i cijelog svijeta. Suočen s izdajom i opasnošću, mladi kralj mora okupiti svoje saveznike i osloboditi moć Black Panthera kako bi porazio svoje neprijatelje i omogućio sigurnost svom narodu i njihovom načinu života.

Black Panther – Movie Site
Black Panther – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]

Novo u hrvatskim kinima od 15.02.18.: Eric Clapton – Život u 12 taktova; Lady Bird i Black Panther, >http://film-mag.net/wp/?p=34918. Fotografije ustupio CineStar i Editus

Objavljuje F.I.L.M.14. veljače 2018