2 Strong (2018.)
Redatelj: Nicolai Fuglsig
Glume: Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Peña, Navid Negahban

Ratni film o jednoj od rijetkih uspješnih američkih ratnih operacija u Afganistanu. U pravilu američko miješanje na Bliskom Istoku i arapskim državama u konačnici nije dovelo do planiranih rezultata. A dodatnu motivaciju za ratni angažman dobiju kad na svom teritoriju dožive napad 11. rujna. Vojne postrojbe poslane su s prioritetnim zadatkom u Afganistan gdje je sjedište napadača, uz Talibane koji su okupirali veći dio teritorija. Američka prva ratna operacija u koju šalju dvanaest vojnika specijalaca (nema veze s vesternom ‘Dvanaest veličanstvenih’) završi dobro. Vojnici su ‘nabrijani’ zbog tragedije koja je zadesila New York. Kod kuće su ostavili obitelji, a jedan od njih (Michael Shannon) odgađa i mirovinu da može sudjelovati. Svi iskazuju patriotizam ne misleći na osobne interese, jer Amerika je ugrožena na svojem tlu od najopasnije terorističke organizacije.

12 hrabrih ; Ustupio Blitz Film & Video

Dvanaest specijalaca nađu se u posve drugačijim okolnostima na terenu u kojem surađuju s jednim od zavađenih afganistanskih generala Zapovjednik američke postrojbe kapetan Mitch Nelson (Chris Hemsworth) treba putem logističke podrške pomoći generalu Dotsumu (Navid Negahban). Za američkim vojnicima raspisana je ucjena, tako da svi dobivaju osobne čuvare…

Film je snimljen prema istinitom događaju, odnosno prema knjizi Douga Stantona ‘Horse Soldiers’ (Vojnici na konjima), i kao takav glorificira američku ulogu u lokalnim sukobima. Jedan od producenata je i Jerry Bruckheimer, ali film nema njegov karakterističan vizualni rukopis, i to prvenstveno zbog redatelja koji je na svojem dugometražnom prvijencu korektno odradio svoj posao, ali ništa više od toga. Obratimo pažnju i na originalni naslov knjige. Dvanaestorica hrabrih su se s Talibanima sukobili na konjima koje su im dali Afganistanci pozitivci, jer konji su u afganistanskoj pustari najbolje prijevozno sredstvo.

General Abdul Rashin Dostum uzbečkog je podrijetla, pretrpio je u talibanskom napadu i osobnu tragediju, ubijena mu je cijela obitelj od strane radikalnih Talibana koji su nasilnim metodama podržavali fundamentalni islamizam i ubijali sve one koji su drugačije mislili i živjeli. Nakon formalnog završetka rata bio je jedan od visokih dužnosnika aktualne vlasti, od 2014. bio je potpredsjednik. I danas je, barem prema odjavnoj špici, u prijateljskim odnosima s Mitchom Nelsonom.

Robert Jukić, Zagreb, 07.02.2018.

Podaci o filmu:

12 hrabrih
Ostale uloge: Trevante Rhodes, Geoff Stults, Thad Luckinbill, Austin Hébert, Austin Stowell, Ben O’Toole, Kenneth Miller, Kenny Sheard, Jack Kesy, Rob Riggle, William Fichtner
Alcon Entertainment, Black Label Media, Jerry Bruckheimer Films, 2018.
Trajanje: 130 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos

12 hrabrih – Movie Site
12 Strong – IMDb

Kino u kojem sam gledao film: CineStar Branimir centar Zagreb

FILM: 12 HRABRIH, ratni [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=34903. Fotografije ustupio Blitz Film & Video

Objavljuje F.I.L.M.12. veljače 2018