Jedan od najvažnijih hrvatskih filmskih teoretičara, Hrvoje Turković, i ugledni filmski kritičar, Janko Heidl, 9. veljače gostuju u MM centru na programu Filmske (pri)povijesti inspiriranom istoimenim Godardovim video esejom o prirodi i povijesti filmskog medija. Godardove Histoire(s) du cinéma nastajale su 10 godina, sastoje se od 8 epizoda i sadrže  kolaž isječaka iz 495 različitih filmova, 148 knjiga, romana, eseja, pjesama, 135 slikarskih djela te 93 glazbene kompozicije. Godard konstruira niz hipoteza o povijesti filma i povijesti stoljeća tako što te dvije povijesti miješa kroz niz slikovnih, glazbenih, tekstualnih, biografskih citata.

U epizodi 3B, koju gledamo 9. veljače, Godard govori o novom valu, jednom od najvažnijih i najutjecajnijih pravaca u filmskoj povijesti, čiji je i sam jedan od glavnih predstavnika. Epizoda govori o obnovi filma zahvaljujući liniji koju je stvorio Henri Langlois u svojoj kinoteci u Avenue de Messine, ali i evocira filmove iz 40-ih i 50-ih koji su utjecali na sam razvoj novog vala kao što su Anđeli grijeha R. Bressona, Ivan Grozni S. Eisensteina, Paisa R. Roselinija, Ludi za oružjem  J. H. Lewisa..

Nakon odgledane epizode s Hrvojem Turkovićem i Jankom Heidlom o novom valu, povijesti i budućnosti filma razgovara Višnja Vukašinović, filmska kritičarka.

Filmske pripovijesti održavaju se svakog prvog petka u mjesecu u 20 sati u MM centru, a ulaz je besplatan.

[izvor informacije Kultura promjene]