Oblik vode
The Shape of Water (2017.)
Bull Productions, Double Dare You (DDY), Fox Searchlight Pictures, 2017.
Trajanje: 123 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color | Black and White (dream sequence)
Zvuk: D-Cinema 48kHz 5.1
Redatelj: Guillermo del Toro
Glume: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg, Doug Jones, David Hewlett, Nick Searcy, Stewart Arnott, Nigel Bennett, Lauren Lee Smith, Martin Roach, Allegra Fulton, John Kapelos, Morgan Kelly

Oblik vode – Movie Site
The Shape of Water – IMDb

Guillermo del Toro konačno je prepoznat i od strane Akademijinih glasača zaradivši svojom suvremenom bajkom ‘Oblik vode’ trinaest nominacija za Oscara (koje ćemo navesti, jer poslije dodjele, nominacije se selektivno pamte). Nominacije su za najbolji film, redatelja, originalni scenarij (Guillermo del Toro & Vanessa Taylor) i montažu (Sidney Wolinsky). najbolju glavnu (Sally Hawkins) i sporednu žensku ulogu (Octavia Spencer), najboljeg glumca u sporednoj ulozi (Richard Jenkins), najbolju fotografiju (Dan Laustsen) i originalnu glazbu (Alexandre Desplat), najbolji zvuk i montažu zvuka te najbolju scenografiju (Paul Denham Austerberry, Shane Vieau & Jeffrey A. Melvin) i kostimografiju (Luis Sequeira).

Već u samoj žanrovskoj odrednici moglo bi doći do zabune. Moguće je ‘Oblik vode’ žanrovski odrediti kao fantasy ili SF, i još mu tome pridodati avanturu (kao u IMDb-u) i dramu, ali najučinkovitija odrednica je bajka koja sadrži sve navedeno. Smještena u vrijeme negdje na prekretnici pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, što možemo pretpostaviti po prostoru i vremenu u kojem se filmski likovi kreću, a koje opet ničim drugim ne pokazuje da se to događa u tom konkretnom vremenu. Likovi gledaju televiziju, ali od društvenih i političkih vijesti nema ništa, iako se u priču upliće ruska tajna služba. U vrijeme hladnog rata Amerikanci i Rusi nadmeću se u raznim disciplinama, od osvajanja svemira do istraživanja paranormalnog.

Glavni lik je nijema (ne gluha) čistačica u tajnom vladinom centru velike sigurnosti koji se bavi osjetljivim poslovima koji nisu za javnost. Elisa Esposito (Sally Hawkins) svjedok je dolaska novog sadržaja u laboratorij. U zatvorenom tanku pod oružanom pratnjom dovode čudno biće koje može egzistirati jedino u vodi i prebacuju ga laboratorijski bazen. Uhvaćeno je u Amazoni gdje ga je lokalno stanovništvo smatralo božanstvom. Vojska želi saznati sve o tom čovjekolikom vodenom biću, kako bi iskoristila njegove sposobnosti za svoje ciljeve. Ekipu koja nadzire Vodenjaka predvodi režimski poslušnik rasističkih stavova Richard Strickland (odlični Michael Shannon), čovjek bez pogovora izvršava naređenja, a to isto traži i od svojih podređenih. Između Elise i neobičnog bića razvija se simpatija i ona s njim započne komunicirati, što vojni znanstvenici nisu ni silom uspjeli. A kada vojska odluči na drastičan korak kako bi saznala što više o tom biću (čitaj: odluče ga ubiti i secirati!), Elisa sa svojim prijateljem (Richard Jenkins) odluči spasiti stvora u kojeg se zaljubila, jer on ju je prihvatio onakvom kakva jeste…

Bajkovita ljubavna priča puna neizvjesnosti i nepredvidljivih opasnosti snimljena u noirovskom stilu pokazuje kako u mračnom okolišu mogu zaživjeti osjećaju. Svaki element film pažljivo je razrađen, del Toro suptilno stupnjuje napetost u neizvjesnoj priči. U bajkovitu atmosferu ‘Oblika vode’ autor unosi elemente špijunskog trilera i erotske elemente, ali ne kao miks žanrova, već integriranu fantaziju o odnosu marginalizirane osobe prema biću koje se još manje uklapa u konvencionalnu civilizaciju.

Biće iz Amazone s božanskim svojstvima u IMDb-u nazvano je Amphibian Man (Čovjek Amfibija), a izgledom nas podsjeća na lik iz dva filma ‘Hellboy’, koje je također režirao del Toro. Vodozemac Abe Sapien jedan od je Hellboyjevih najužih suradnika. Na trenutke djeluje zbunjeno, ali je vrlo efikasan u akcijskim scenama. Još jedna poveznica ta dva lika je isti glumac, Doug Jones koji se specijalizirao za uloge maskiranih likova, spomenimo najzanimljivije: naslovnu ulogu u hororu ‘Bye Bye Man’ (2017.; Stacy Title), zanimljive uloge u ‘Legion’ (2010.; Scott Stewart) kao Ice Cream Man, kao i dvostruku ulogu u del Torovom ‘Panovom labirintu’ (2006.) kao Fauna i Pale Mana.

Redatelj, scenarist, producent i glumac (da, i glumac, uglavnom ‘posuđuje glas’!), Guillermo del Toro autor je nekoliko akcijskih SF filmova koji su dobro prihvaćeni i od kritike i od publike. Spomenimo samo filmove kao što su ‘Blade 2’ (2002.), ‘Hellboy’ (2004.), ‘Hellboy 2: The Golden Army’ (2008.) i ‘Pacific Rim’ (2013.). Kao redatelj potpisuje i horore ‘Cronos’ (1993.), ‘Mimic’ (1997.), ‘The Devil’s Backobone’ (2001.), ‘Pan’s Labyrinth’ (2006.) i ‘Crimosn Peak’ (2015.)

Robert Jukić, Zagreb, 31.01.2018.

Kino u kojem sam gledao film: CineStar Branimir centar Zagreb

FILM: OBLIK VODE, bajka [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=34754. Fotografije ustupio Blitz Film & Video

Objavljuje F.I.L.M.7. veljače 2018