Projekt Florida
The Florida Project (2017.)
Cre Film, Freestyle Picture Company, June Pictures, 2017.
Trajanje: 111 minuta
Format: 2.35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Sean Baker
Glume: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Christopher Rivera, Mela Murder

Projekt Florida – Movie Site
The Florida Project – IMDb

Pod velikom tendom Disney korporacije, u neposrednoj blizini Disney Worlda, načičkani su šareni moteli koji nude sobe turistima i slučajnim prolaznicima. No ta jeftina mjesta su nekako postala dugotrajna rješenja onima koji žive na rubu. Ili je to barem slučaj s motelom u kojem obitavaju glavni likovi ovoga filma. Ključevi Američkog Sna i bajkovita magla korporacijskog diva koji proždire sve oko sebe ostavili su mrvice onima koji nemaju, onima koji ne sudjeluju, onima koji jednostavno nisu dio fabricirane cjeline. Nezaposleni, neobrazovani, nesretni i nevidljivi. Promjena je ovdje stalna, ali akteri se ne mijenjaju.

Iz daljine pogled na veliku ljubičastu zgradu motela odaje dojam optimizma, ali kič koji proizlazi iz arhitekture i izbora boje ukazuje na činjenicu da se u susjedstvu nalazi samo jedan gospodar.

Projekt Florida ; Ustupio DF

U tom vrtlogu boja, neimaštine i fantazija, obitavaju i mnoga djeca. Među njima je i Moonee koja sa svojim prijateljima nastoji svaki dan ispuniti avanturama, uz veliku dozu mašte i nimalo suptilnu notu nevaljalosti.

Simpatična, vragolasta, i uvijek spremna za nepodopštinu, Moonee se sa svojim prijateljima vuče po uzavrelom betonu, preko zaraslih i napuštenih građevinskih projekata, po livadama i uz mnoge dućane.

Njezina prirodnost i velika doza humora; opuštenost u igri, dijalozima i odnosima s odraslim osobama otvara jednu posebnu bajku. Onu koja stvara jedno djetinjstvo unatoč težini stvarnosti.

Trauma možda nije vidljiva u svakom trenutku, ali se zato ljepota nalazi na mjestima koja bi drugima (‘sretnijima’) bila najobičnija, svakodnevna i nezanimljiva.

Kada u jednom od izleta malena Moonee, novopridošlicu u kvart povede kroz šipražje do jedne livade i pokaže joj krave koje pasu, sasvim efektno i ushićeno joj samo dodaje ‘Obećala sam ti safari’.

Moonee je utjelovila novopridošlica Brooklynn Prince čija karizma i prirodnost pred kamerama čini film čvrstim i stabilnim. Njezini ljetni dani prolaze u druženju s vršnjacima te u suživotu s mamom u maloj motelskoj sobi. Mama je mlada, ispunjena tetovažama, bez posla i kompasa, infantilnija od kćeri. Osim pušenja trave u sobi i konstantnog gledanja televizije, mama poseže za očajničkim potezima kako bi namaknula tjednu rentu za motel. Svi ti planovi idu nauštrb Moonee te se u nekim ludim scenarijima izrazito loše odražavaju na njezino djetinjstvo.

Kako je redatelj izrazito naklonjen svojim likovima, tako se i te crne note provučene kroz prizmu humora i optimizma ne čine tako lošima i potresnima. U tom malom motelskom univerzumu obitava i upravitelj. Poput očinske figure i Moonee i njezinoj majci (ali samo u obrisima) Bobby služi kao ljepilo koje drži na okupu sve te likove i stanare. Uvijek je spreman pomoći, popraviti, dogovoriti, razlučiti, odlučiti, uskočiti i prikloniti se. Svjedoči svim aspektima dnevno-noćnog funkcioniranja motela i svih tih sudbina. I kao takav je učinjen uvjerljivim i dirljivim kroz interpretaciju Willema Dafoea.

Dafoe projicira toplinu i staloženost koja se ne nameće, nego jednostavno postoji. Kako je film suptilan i naizgled labav, neke odnose vidimo samo u natruhama. Ti delikatni djelići stvaraju sliku kompleksnih i punih života. Postizanje takvog naturalizma u igranom filmu nije nimalo lak posao, ali redatelj sa svojim glumcima (spoj naturščika i glumačkog veterana je pun pogodak) to je uspio ostvariti.

Robert Tabula