MM centar donosi hrvatske premijere filmova nagrađenih u Cannesu i Locarnu!

Buduće s(a)vršeno vrijeme ; Ustupila KP

Buduće s(a)vršeno vrijeme (The Future Perfect) prvi je dugometražni film njemačke redateljice s argentinskom adresom, Nele Wolhatz, koju smatraju jednom od novih nada suvremenog latinoameričkog filma. Njezini filmovi leže na granici različitih geografskih i filmskih stilova, suprotstavljaju se postojećim filmskim normama. Buduće s(a)vršeno vrijeme, donosi priču o 17-godišnjoj Kineskinji Xiaobin koja dolazi u Argentinu i uči španjolski, dok njezina obitelj odbija prihvatiti jezik i običaje nove zemlje. Struktura učenja jezika, postoje strukturom samog filma koji na zabavan način tematizira otuđenost, usamljenost kao i ulogu jezika u osobnom razvoju i socijalnim interakcijama. Hibrid između dokumentarnog i igranog filma, s brojnim autobiografskim elementima, dobitnik je nagrade za najbolji prvi film na festivalu u Locarnu 2017., sve uloge u njemu ostvarili su naturščici, a jedini je profesionalni glumac Nahuel Pérez Biscayart, zvijezda filma 120 BPM, koji u glumi samoga sebe. Film premijerno prikazujemo 8. veljače od 19:30.

Nele Wohlatz rođena je u Hannoveru u Njemačkoj 1982. Studirala je scenografiju na HfG Karlsruhe, također u Njemačkoj. Režirala je kratke filmove ‘Schneerander’ (2009.), ‘Novios del campo’ (Bafici 2009.). Njen prvi dokumentarni film je ‘Ricardo bar’ (Viennale, FID Marseille 2013.), a slijedi ‘Buduće s(a)vršeno vrijeme’ iz 2016., premijerno prikazan na filmskom festivalu u Locarnu.

Tvornica ničega (A fábrica de nada) u režiji Portugalca Pedra Pinhe priča je o razočaranju, nemoći i nemogućnosti promjene sistema. Jedne noći grupa tvorničkih radnika shvati da njihov poslodavac krade svoje strojeve i sirovine. Odluče se organizirati i nadgledati opremu te spriječiti da proizvodnja bude prebačena drugdje. Radnici su, iz osvete, prisiljeni stajati besposleno uz svoje radne stanice dok traju pregovori o masovnom otpuštanju. Ogroman pritisak dovest će do nekoliko sukoba, dok se svijet oko njih ruši. Tvornica ničega poziva nas na refleksiju o ulozi rada u vremenu kada ekonomska kriza postaje dominantan oblik upravljanja i oslikava nedavnu društvenu i političku krizu u Portugalu. Veliki festivalski hit 2017. osvojio je niz nagrada između ostalih i nagradu FIPRESCI na festivalu u Cannesu 2017. Hrvatsku premijeru gledamo 15. veljače u 19:30.

Pedro Pinho studirao je u Školi za film i kazalište u Lisabonu te na ENS – Louis Lumière u Parizu. Diplomski studij režije i scenarija završio je u London Film School 2006. S Fredericom Lobom korežira dokumentarac Bab Sebta u 2008. (nagrada Marseille Esperance na FidMarseilleu, u glavnoj konkurenciji DocLisboa i ForumDoc u Brazilu te na listi deset najboljih filmova časopisa Film Comment). S petero drugih filmaša osnova filmsku kuću Terratreme 2009., a ona postaje glavna pri produciranju i promoviranju novih režisera/ki portugalske panorame. The End of the World (2013.) njegov je prvi srednjometražni rad, premijerno prikazan na 63º Berlinale, IndieLisboa, Festival do Rio. Dobio je nekoliko nagrada na portugalskim festivalima te nominaciju za portugalski Zlatni globus za najbolji film. S Luisom Homem korežirao je dokumentarac As Cidades e As Trocas (2014.); premijerno prikazan na FidMarseille, DocLisboa i The Art of the Real Today. Režira, piše i producira, te surađuje s drugim filmašima/cama (Jorge Silva Melo, Filipa Reis and João Miller Guerra, João Salaviza, Leonor Noivo…). Tvornica ničega njegov je prvi dugometražni film.

Osobni stil i snažan autorski potpis temeljna su obilježja stvaralaštva N. Wohlatz i P. Pinhe, a upravo su individualnost i umjetnička sloboda te poimanje filma kao umjetnosti osnovne premise jednog od najvažnijih pokreta u povijesti kinematografije – Novog vala, koji je tema epizode 3B Godardovih Filmskih (pri)povijesti. Gledamo je 9. veljače u 20 sati te o povijesti i budućnosti filma razgovaramo s filmskim teoretičarem Hrvojem Turkovićem i filmskim kritičarem Jankom Heidlom, a razgovor moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na LINKU i na Facebooku.

Buduće s(a)vršeno vrijeme – IMDb
Tvronica nicega – IMDb

[izvor informacije Kultura promjene]

Hrvatska premijera filmova nagrađenih u Cannesu i Locarnu u MM Centru, >http://film-mag.net/wp/?p=34721. Fotografije ustupila KP

Posted by F.I.L.M. on 3. veljače 2018