Labirint: Lijek smrti 3D
Maze Runner: The Death Cure 3D (2018.)
Gotham Group, Temple Hill Entertainment, Twentieth Century Fox, 2018.
Trajanje: 142 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos | Auro 11.1
Redatelj: Wes Ball
Glume: Dylan O’Brien, Ki Hong Lee, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Dexter Darden, Will Poulter, Jacob Lofland, Rosa Salazar, Giancarlo Esposito, Patricia Clarkson, Aidan Gillen, Barry Pepper, Nathalie Emmanuel, Katherine McNamara, Walton Goggins

Film je pogledan u CineStaru Avenu Mall

Labirint: Lijek smrti – Movie Site
Maze Runner: The Death Cure – IMDb


Labirint: Lijek smrti ; Ustupio CineStar

U trećem nastavku teen SF-a ‘Labirint’ nema ni traga labirintu, odnosno, ima ga u tragovima u jednom kadru, a radnja se pretežito odvija se u futurističkom supergradu. Franšiza je započela zatočeništvom grupe tinejdžera u izoliranom prostoru ograđenom visokim zidinama koje zapravo predstavljaju granicu opasnog labirinta iz kojeg je nemoguće izaći. Ipak, to im uspije pod vodstvom Thomasa (Dylan O’Brien), a umjesto spasenja nađu se u svijetu koji je poharao zloćudni virus koji ljude pretvara u zombije. Labirint je zapravo bio dio eksperimenta grupe znanstvenika koje predvode militantni tipovi, a zatočenici su iz nekih razloga imuni na virus, pa im trebaju za serum. U trećem djelu ‘Labirint: Lijek smrti’ poznati likovi iz prva dva filma, koji su bili razdvojeni, a za neke se mislilo da su mrtvi, ponovo se nalaze i ujedinjuju protiv svojih tlačitelja koji ih smatraju svojom imovinom u rangu laboratorijskih štakora.

Film započinje efektnom scenom oslobađanja jednog njihovog prijatelja koji putuje s drugim zatočenim tinejdžerima u vlaku koji čuvaju vojnici. Akcijska scena jurnjave autima za vlakom kao da je preuzeta iz ‘Mad Maxa’. Priča se dalje prenosi u sklonište pobunjenika, a onda u Izgubljeni grad gdje nanstvenici grozničavo pokušavaju pronaći serum protiv virusa. Iako sukob sa zombijima (scena), predstavlja samo usputnu epizodu, akcijska situacija u u tunelu i u zadnjoj trećini filma inspirirana je franšizom ‘Resident Evil’. Osim toga, autori sami sebe ponavljaju istim obrascima nekoliko puta, napose sentimentalnim scenama zaklinjanja na vječno prijateljstvo, ljubav i ustrajnost, što s obzirom na dužinu filma (pretjeranih 140 minuta) postaje dosadno. Iako je svijet budućnosti scenografski dobro vizualiziran, nestajanje samog labirinta (osim iz naslova filma) pomalo je razočaravajuće, jer potencijal monumentalnoh labirinta nije posve iskorišten. Nema pravih iznenađenja, sve je već poznato. Film je mogao biti kraći za 40 minuta i ništa se ne bi izgubilo. Očigledno da se po pitanju ‘Labirinta’ nije moglo mnogo toga reći, osim s nepotrebnim ponavljanjima, a za to je opet ‘najzaslužniji’ pisac knjiga James Dashner prema kojem su filmovi snimljeni.

Redatelj Wes Bell režirao je sva tri Labirinta, ali od igranih filmova jedino tri Labirinta, pa možda i to djeluje kao ograničavajući faktor u razvoju franšize: ‘Labirint: Nemogući bijeg’ (2014.), ‘Labirint: Kroz spaljenu zemlju’ (2015.) i ‘Labirint: Lijek smrti. (2018.).

Robert Jukić, Zagreb, 29.01.2018.

FILM: LABIRINT: KROZ SPALJENU ZEMLJU, akcijski SF [osvrt Robert Tabula]

FILM: LABIRINT – NEMOGUĆI BIJEG, SF [osvrt Robert Jukić]