FILMSKE MUTACIJE: FESTIVAL NEVIDLJIVOG FILMA XI REFLEKSIJE ZA BUDUĆNOST

24. 01. 2018.
Akademija dramskih umjetnosti (ADU), Kino Europa, Zagreb

U posljednji dan Filmskih mutacija ulazimo uz masterclass predavanje Víctora Ericea koje će se održati u 15 h na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Erice će odgovarati na sva pitanja publike koja je proteklih dana imala priliku gledati njegove filmove u riječkom Art-kinu Croatia, zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti i kinu Europa.

Cesta za nigdje ; Ustupio KE

Posljednji albanski blok u 18 h donosi nam prvi film Fatmira Koçija Rijeka koja ne umire (Balada metaka) (1989.), uznemirujuću dramu smještenu u zadnje dane Drugoga svjetskog rata. Partizanski odred luta kroz brutalnu osamu izoliranog sela dok se komunisti i Nijemci bore za kontrolu. Koçi stvara hipnotičnu atmosferu koju dodatno pojačavaju upečatljive izvedbe triju starih udovica koje tiho prate kaos i destrukciju. Na projekciji će nam se pridružiti i redatelj Fatmir Koçi, najpoznatiji kao autor nagrađivanog filma Tirana, nulta godinaU bloku gledamo i film Nevjesta i policijski sat (1972.), najbolji uradak redateljskog tandema Ibrahim Muçaj i Kristaq Mitro čiji suzdržani, minimalistički crno-bijeli prizori podsjećaju na film Osuđenik na smrt je pobjegao Roberta Bressona. Gerilska borkinja nakon što ubije fašističkog vojnika pokušava pobjeći iz svojeg okupiranog grada, tako što se pridruži lokalnom vjenčanju i preruši u tradicionalnu mladenku. Scenarij je napisala Elena Kadare, supruga slavnog albanskog romanopisca Ismaila Kadarea.

U 20 h gledamo posljednje remek-djelo Montea Hellmana Cesta za nigdje (2010.) koje dovodi koncept “film unutar filma” do krajnjeg ekstrema. Mladi filmaš Mitchell Haven poziva nepoznatu glumicu Laurel Graham da tumači ulogu Velme Duran, osobe povezane s financijskim skandalom koji je punio novinske stupce. Međutim, redatelj se zaljubljuje u svoju muzu, a kriminalna afera na kojoj film počiva ponovno izbija na površinu. Uznemirujući triler vodi u “beskonačni niz kamera i ekipa koje snimaju jedna drugu, stvarajući pritom iluziju iluzije neke druge iluzije”… Film prikazujemo zajedno s Hellmanovim kratkim filmom Stanleyjeva djevojka (2006.). Priča smještena u Hollywood oko 1956. godine prati dvojicu mladih filmaša Stanleyja i njegova prijatelja Lea Herschela koji se zaljube u istu ženu, Ninu za koju počnu sumnjati da je vampirica. Prema Hellmanu „Lik Lea utemeljen je na Hubertu Cornfieldu. On je bio bliski prijatelj Stanleyja Kubricka koji se godinama hvalio kako je spavao s njegovom djevojkom dok je Stanley bio u Europi.“

Ovogodišnje izdanje Filmskih mutacija zatvaramo u 22:30 h projekcijom filmskog projekta Naomi Kawase  3.11 A Sense of Home Films (2011). koji je nastao nakon prirodne i nuklearne katastrofe 11. ožujka 2011. u japanskoj regiji Tohoku i Fukushimi, a koji čine filmovi u trajanju tri minute i jedanaest sekundi povezavši osjećajem doma furusato dvadeset i jednog autora i autoricu.  Ovim radom filmske umjetničke zajednice u kojem sudjeluju velika redateljska imena poput Víctora Ericea, Jonasa MekasaApichatponga Weerasethakula, najavljujemo filmski i galerijski program Naomi Kawase i njezin dolazak na dvanaeste Filmske mutacije, u siječnju 2019. godine.

RASPORED | SCHEDULE

21. – 24. 01. 2018.
Kino Europa
Iris Elezi & Thomas Logoreci
ALBANIA’S MOTION PICTURE POSTER ART | ALBANSKA UMJETNOST FILMSKIH PLAKATA
izložba | exhibition

SRIJEDA 24. 01. 2018.

15:00 – 17:30
AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
ACADEMY OF DRAMATIC ART UNIVERSITY OF ZAGREB
MASTERCLASS: VÍCTOR ERICE

KINO EUROPA, ZAGREB
18:00
Slike opsade: Albanski zaboravljeni film | Images from the Siege: Albania’s Forgotten Cinema
RAZGOVOR | CONVERSATION: Fatmir Koçi, Iris Elezi, Thomas Logoreci
Rijeka koja ne umire (Balada metaka) | Lumi që nuk shteron | River that Never Dies (Ballade Through Bullets), Fatmir Koçi & Flamur Koçi, 1989., 35-mm, c/b, zvuk | b/w, sound, 42 min.
Nevjesta i policijski sat | Nusja dhe shtetrrethimi | The Bride and The Curfew, Ibrahim Muçaj & Kristaq Mitro, 1978., 35-mm, c/b, zvuk | b/w, sound, 54 min.
20:00
Monte Hellman: Film marginalnosti | A Cinema of Marginality
UVOD | INTRO: Brad Stevens, Charles Bosson
Stanleyjeva djevojka | Stanley’s Girlfriend, Monte Hellman, 2006., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 28 min.
Cesta za nigdje | Road to Nowhere, Monte Hellman, 2010., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 121 min.
22:30
3.11 A SENSE OF HOME FILMS, Kolektivni projekt | Collective project by Naomi Kawase, 2011., film+video, c/b boja, zvuk | b/w colour, sound, 75 min.
Future House, Ariel Rotter
Despedida (Farewell), Isaki Lacuesta
Monsoon, Apichatpong Weerasethakul
Alone Together, Jia Zhang-Ke
La Dunette, Catherine Cadou
Heartquake, Kaori Momoi
Beard, Shunji Dodo
untitled, Jonas Mekas
Home, Kazuhiro Soda
untitled, Zhao Ye
Yayoi-March-, Takushi Nishinaka
Watering, Wisut Ponnimit
Hope of Light, Leslie Kee
Iki, Joon-ho Bong
untitled, So Yong Kim
Musubi, Toyoko Yamasaki
untitled, Mohd Naguib Razak
A Moment on Earth, Pedro Gonzalez-Rubio
People Have the Power, Patti Smith & Steven Sebring
Ana, three minutes, Víctor Erice
Home, Naomi Kawase

[izvor informacije Filmske mutacije]

Filmske mutacije XI: Četvrti i posljednji dan u kinu Europa, >http://film-mag.net/wp/?p=34591. Fotografije ustupile FM

Posted by F.I.L.M. on 24. siječnja 2018