U četvrtak, 25. siječnja od 19:30 na Kratkim slikama u MM centru gledamo tri filma koji svoju dramaturgiju grade na čovjeku svojstvenoj potrebi da vidi ono čega nema i da mu pokloni apsolutnu moć nad svojim životom koliko se god iracionalnim to činilo. Onostrano je bilo i ostalo ključna dimenzija našega putovanja fizičkim svijetom, a u neobičnim susretima ovih dimenzija skriva se potencijal za propitivanje naših uvjerenja i vrijednosti, kao i prilika da ih iskupimo blagonaklonim humorom. Dokumentarac Majka Božja Letnička Eduarda Galića donosi portret hodočasnika koji svoju vjeru polažu u Gospinu dobrotu, a udobrovoljiti je pokušavaju poganskim ritualima. Tri hodočasnika Josipa Viskovića pak potragu za iskupljenjem stavljaju u pomaknut i apsurdan okvir svijeta u kojem je sve moguće, osim pronaći smisao. Mladi, pak, autor Juraj Primorac, u filmu Marija umjetnički nadahnuto istražuje sve izraženiji sukob duhovnoga i materijalnoga u našoj svakodnevici fokusirajući se na duhovitu, ali i duhovnu priču o čovjeku koji ima dar vidjeti ono što drugi ne vide.

3 hodočasnika ; Ustupio KP

O transcendentnom i kako ga filmski uobličiti uživo razgovaramo s klasikom hrvatskog dokumentarnog filma Eduardom Galićem. Razgovor moderira filmska kritičarka i selektorica programa Višnja Vukašinović.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, posvećen nezavisnom i inovativnom filmu. Filmove Eduarda Galić, Josipa Viskovića i Juraja Primorca prikazujemo u sklopu programske cjeline Runda kratkog čiji je cilj pružiti širu sliku suvremenog hrvatskog kratkog filma kroz suodnos suvremenih i starijih ostvarenja koja međusobno korespondiraju na manifestan ili podsvjestan način.

Eduard Galić (Trogir, 1936.) je hrvatski je filmski i televizijski redatelj i scenarist. Studirao je u Zagrebu na Filozofskom fakultetu arheologiju i povijest. Smatra ga se za najproduktivnijeg hrvatskog redatelja. Stvarateljska mu je karijera duga preko 45 godina. Već od 1963. aktivno režira. Režirao je brojne televizijske drame, televizijske serije, dokumentarne filmove, tri igrana filma i 100 raznih televizijskih formâ. Prvi su mu radovi bili dokumentarni filmovi o spomeničkoj baštini. Prva važnija televizijska ostvarenja bile su mu televizijske drame Propali dvori koja je snimljena po romanu Janka Leskovara, Pisac Bartelby po djelu Hermannu Melvillea i Sjenke po romanu Franje Horvat Kiša. Poslije je režirao televizijske drame po djelima Vjenceslava Novaka, Kreše Novosela, Ive Štivičića, Antuna Šoljana, Vjekoslava Majera, Ive Kozarčanina. Neki njegovi dokumentarci su antologijski, poput Klesara. 1967. je godine režirao svoj prvi igrani film Crne ptice. Njegovo stvaralaštvo posljednjih godina vezano je najvećim dijelom uz stradanje Vukovara.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/ i Facebook eventu.

[izvor informacije Kultura promjene]

Eduard Galić gostuje na Kratkim slikama, >http://film-mag.net/wp/?p=34587. Ustupio KP

Posted by F.I.L.M. on 23. siječnja 2018