FILMSKE MUTACIJE: FESTIVAL NEVIDLJIVOG FILMA XI
REFLEKSIJE ZA BUDUĆNOST

18. – 24. 01. 2018.
Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Kino Europa, Zagreb
Art-kino Croatia, Rijeka

20. 01. – 28. 02. 2018.
Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Harun Farocki & Antje Ehmann
PROŽDIRATI ILI LETJETI
video instalacija za šest ekrana

U fokusu jedanaestog izdanja Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma, pod naslovom REFLEKSIJE ZA BUDUĆNOST dvosmjerna je refleksija autorskog filma Montea Hellmana i Víctora Ericea te u pohvalu Hellmanovim iznenadnim filmskim linijama bijega, neočekivano skretanje u nepoznati nam arhiv albanskog filma.

Flmske mutacije ; Fotografiju ustupio HAVC

Flmske mutacije ; Fotografiju ustupio HAVC

Naime, sam Monte Hellman nadahnuo je razmišljanje o povezivanju ovih triju mutacijskih linija svojim tekstom iz 1995. godine o misterijama ‘Duha košnice’ (1973.) Víctora Ericea, jednom od slavnih filmova gotovo bez refleksije kojem se Hellman neprestano vraća. Također, kada smo planirali njegov dolazak u Zagreb spomenuo je bliskost s filmom ‘Svijet’ (2014.) i albanskim redateljima i povjesničarima Iris Elezi i Thomasom Logorecijem, suosnivačima ‘Albanskog filmskog projekta’. Iris Elezi je upravo imenovana ravnateljicom Albanskog državnog filmskog arhiva te će u kustoskom programu s Logorecijem ‘Slike opsade: Albanski zaboravljeni film’ podijeliti s nama filmsko iskustvo koje tek treba otkriti s filmovima koji nikada nisu prikazivani izvan Albanije. Svoje filmove će predstaviti i ugledni redatelj Fatmir Koçi ‘Rijeku koja ne umire’ (Balada metaka,1989.) i prvu projekciju ‘Zemlje orlova’ (2007.), fascinantni found-footage iz trezora Albanskog državnog filmskog arhiva, filmsko svjedočanstvo turbulentne albanske povijesti uz esejističku naraciju pisca Ismaila Kadarea, koji je producirala Donika Bardha.

Umjetnički iznimno vrijedan, cjeloviti filmski opus Víctora Ericea gledat ćemo uz razgovore s autorom i njegova predavanja. Pokazat ćemo i šest Hellmanovih filmova uz kustosku i filmološku podršku Brada Stevensa te filmskog estetičara i glazbenika Charlesa Bossona. Brad Stevens, autor briljantne knjige o Hellmanovu radu, održat će predavanje ‘Film marginalnosti’ prije prikazivanja filma ‘Dvostruki asfalt’ (1973.) u kinu Europa u Zagrebu. Stevensonovo predavanje govori o neodvojivosti Hellmanove radikalne suprotstavljenosti vrijednostima američke kulture zbog koje je morao prihvatiti rubnost (u svim oblicima) od rubne distribucije njegovih filmova. Iz produkcije Rogera Cormana prikazat ćemo Hellmanove rane dekonstrukcije vesterna u autorskoj suradnji s Jackom Nickolsonom ‘Jahanje kroz uragan’ i ‘Pucnjavu’ iz 1966. godine. Izdvajamo i hrvatsku premijeru njegova posljednjeg remek-djela ‘Cesta za nigdje’ (2010.) koje je prikazano na 67. Venecijanskoj Mostri gdje je Monte Hellman osvojio posebnog Zlatnog lava za životno djelo, a nagradu mu je uručio njegov veliki obožavatelj Quentin Tarantino.

U filmskoj povijesti kratkih karijera poput one Jeana Vigoa, ova dvojica filmskih umjetnika slučaj su dugih filmskih poetologija, ali i filmografija s dugim elipsama zbog nemogućnosti snimanja svojih filmova, dvosmjernog makadama kako je Ivan Martinac preveo Hellmanov egzistencijalistički film ceste u svojoj Filmskoj teci. Početna misao za dovođenje u odnos i povezivanje ideja ovogodišnjih Filmskih mutacija nastala je sa željom supostavljanja stalnih beketovskih refleksija u materijalističkoj estetici Montea Hellmana i komplementarog rastvorenog doživljaja fizičke zbiljskosti Víctora Ericea. Iz Hellmanova teksta o ‘Duhu košnice’ otkrivamo neke od inherentnih sklonosti filma “koji polako razotkriva svoje tajne… tajnovitom i misterioznom radu, zaokupljenim najvećim misterijama: stvaranjem i smrću” te “moći filma da zaposjedne naše snove i pobudi naše spoznaje i strahove.” Film nas zajedno s Hellmanovim tekstom vraća prvom pitanju iz knjige Miram Hansen ‘Film i iskustvo’ o udaljenoj estetici fotografije i filma Kracauera, Benjamina, Adorna: kako pokrenuti živu misao koja nije povijesno aktualna, a to je i temeljno nastojanje Filmskih mutacija.

Zvučna selekcija Ericea i Hellmana počinje 18. siječnja 2018. u Art-kinu Croatia u Rijeci s filmovima koji uvijek iznova oduševljavaju ‘Duh košnice’ (1973.) i ‘Dvostruki asfalt’ (1971.), koji su nastali u istom razdoblju. Šestodnevni program u Zagrebu odvija se 19. i 20. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti, a od 21. do 24. siječnja u kinu Europa. Program počinje panel-razgovorom s Víctorom Ericeom 19. siječnja 2018. u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti te raritetnom projekcijom Korespondencije, razmjene video-pisama između Víctora Ericea i Abbasa Kiarostamija. Njihovih deset video-pisama nastalo je uz stvaranje izložbe o korespondencijama dvojice umjetnika, koji su znali da će pisma biti dijelom konačnog postava. Između projekcija odvijat će se razgovori s Víctorom Ericeom, filmašima i arhivistima Iris Elezi i Thomasom Logorecijem te Fatmirom Koçijem, filmolozima Bradom Stevensom i Charlesom Bossonom te domaćim filmolozima koje će moderirati Tanja Vrvilo. Pozivamo vas na masterclass Víctora Ericea i razgovore s impresivnim autorom nakon filmova, uvodno predavanje Brada Stevensa o filmovima Montea Hellmana te izlaganja Iris Elezi i Thomasa Logorecija uz razgovore o albanskom filmskom iskustvu.

Konačno, 20. siječnja 2018. u Muzeju suvremene umjetnosti otvorit ćemo iscrpan filmski esej u formi video instalacije za šest ekrana iz sobe za montažu Haruna Farockija i Antje Ehmann ‘Proždirati ili letjeti’ (2008.), dekonstrukciju tragičnih muških junaka u filmu. Ova zvučna atrakcija iz Farockijeva kabineta za ispitivanje odnosa među slikama gostovat će u stalnom postavu muzeja – Zbirke u pokretu do 28. veljače 2018. Program se odvija u sklopu Serija za invizibilno kino, a nastavit ćemo ga s Antje Ehmann i Institutom Harun Farocki tijekom veljače.

Posebno najavljujemo filmski projekt Naomi Kawase: 3.11 SENSE OF HOME FILMS nastao nakon prirodne i nuklearne katastrofe 11. ožujka 2011. u japanskoj regiji Tohoku i Fukushimi, a koji čine filmovi u trajanju tri minute i jedanaest sekundi povezavši osjećajem doma furusato dvadeset i jednog autora i autoricu. Ovim radom filmske umjetničke zajednice u kinu Europa zatvaramo jedanaesto izdanje Filmskih mutacija i najavljujemo filmski i galerijski program Naomi Kawase i njezin dolazak na dvanaeste Filmske mutacije, u siječnju 2019. godine.

Ulaz na sve programe je besplatan!

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, filmološki projekt o politikama filmskog kustostva pokrenula je 2007. godine filmologinja i izvođačica Tanja Vrvilo s grupom utjecajnih filmologa i kustosa, autora epistolarnih eseja “Filmske mutacije: Pisma neke djece (nekoj djeci) 1960-ih” (Alexander Horwath, Nicole Brenez, Raymond Bellour, Jonathan Rosenbaum, Adrian Martin, Kent Jones). Tijekom deset izdanja festivala predstavili smo filmove bez refleksije u našoj sredini kroz programe filmskih teoretičara, filmskih autora i umjetnika od stalnih programa o japanskom nezavisnom i underground filmu (nastojeći potaknuti osnivanje studija japanskog filma i u našoj sredini, koje je bilo presudno za razvoj akademskog proučavanja filma na Zapadu), preko brojnih retrospektiva do programa koji izazivaju granice između filma i suvremene umjetnosti, poput instalacija za kino i specifične lokacije te arhivskih prisvajanja i izmještanja živih slika prošlog stoljeća.

Program Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma i Serija za invizibilno kino organizira umjetnička organizacija Film-protufilm, a ovo izdanje odvija se u partnerskoj suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i kinom Europa u Zagrebu, Art-kinom Croatia u Rijeci, Austrijskim filmskim muzejom u Beču, Institutom Harun Farocki u Berlinu, Language Barrier Productions, Inc i Albanskim državnim filmskim arhivom u Tirani. Program su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Albanije u Republici Hrvatskoj i Veleposlansvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj.

FILMSKE MUTACIJE: FESTIVAL NEVIDLJIVOG FILMA XI
REFLEKSIJE ZA BUDUĆNOST

18. – 24. 01. 2018.
Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Kino Europa, Zagreb
Art-kino Croatia, Rijeka

20. 01. – 28. 02. 2018.
Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Harun Farocki & Antje Ehmann
PROŽDIRATI ILI LETJETI
video instalacija za šest ekrana

RASPORED PROJEKCIJA

ČETVRTAK 18. 01. 2018.

ART KINO CROATIA, RIJEKA
18:00
Otvorenje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma XI i razgovor nakon filma: filmski autor Víctor Erice, filmaši i filmolozi: Iris Elezi, Thomas Logoreci, Brad Stevens, Charles Bosson, Dragan Rubeša i Tanja Vrvilo
Ana, tri minute | Ana, tres minutos | Ana, three minutes, iz omnibusa | from an omnibus 3.11 SENSE OF HOME FILMS, Víctor Erice, 2011., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 3.11 min.
Duh košnice | El espíritu de la colmena | The Spirit of the Beehive, Víctor Erice, 1973., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 97 min.
Nakon filma: razgovor s filmskim autorom Víctorom Ericeom, filmašima i filmolozima Iris Elezi, Thomasom Logorecijem, Bradom Stevensom, Charlesom Bossonom, Draganom Rubešom i Tanjom Vrvilo
21:00
KRUPNI PLAN: Redatelj Monte Hellman odabire omiljeni trenutak u filmu: Duh košnice | CLOSE-UP: The Director Monte Hellman Chooses a Favourite Moment in Cinema. The Spirit of The Beehive, BBC, 1995., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 7 min.
Dvostruki asfalt | Two-Lane Blacktop, Monte Hellman, 1971., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 102 min.

PETAK 19. 01. 2018.

ART KINO CROATIA, RIJEKA
18:00
Životna linija | Alumbramiento | Lifeline, iz omnibusa Deset minuta stariji: Truba | from an omnibus Ten Minutes Older: The Trumpet, Víctor Erice, 2002., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 11 min.
Jug | El sur | The South, Víctor Erice, 1983., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 93 min.
20:00
Cesta za nigdje | Road to Nowhere, Monte Hellman, 2010., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 121 min.

MSU, ZAGREB
19:00
Razgovor s Víctorom Ericeom, filmašima i filmolozima Iris Elezi, Thomasom Logorecijem, Bradom Stevensom, Charlesom Bossonom, Tanjom Vrvilo
20:00
Otvorenje Filmskih mutacija: festivala nevidljjivog filma XI
Uvodni razgovor s Víctorom Ericeom
Home, iz omnibusa | from an omnibus 3.11 SENSE OF HOME FILMS, Naomi Kawase, 2011., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 3.11 min.
Grimizna smrt | La Morte Rouge | The Scarlett Death, Víctor Erice, 2006., digital video, boja, zvuk | sound, colour, 32 min.
Víctor Erice – Abbas Kiarostami: Korespondencija | Correspondencia | Correspondence: Víctor Erice & Abbas Kiarostami, travanj, 2005 – svibanj, 2007., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 98 min.

SUBOTA 20. 01. 2018.

MSU, ZAGREB
17:00
Slike opsade: Albanski zaboravljeni film
Razgovor s filmašima i filmolozima Fatmirom Koçijem, Iris Elezi i Thomasom Logorecijem
Zemlja orlova | Land of Eagles, Fatmir Koçi, producentica | producer Donika Bardha 2007., 35-mm, c/b, zvuk | b/w, sound, 99 min.
19:00
Stalni postav – Zbirke u pokretu | Permanent display – Collection in Motion
Otvorenje video instalacije Haruna Farockija & Antje Ehmann
Proždirati ili letjeti | Fressen oder Fliegen | Feasting or Flying, Harun Farocki & Antje Ehmann, 2008., video instalacija za šest ekrana | video installation for six screens, c/b + boja, zvuk | b/w + colour, sound, 30 min. loop
20:00
Slike opsade: Albanski zaboravljeni film
Razgovor s filmašima i filmolozima Fatmirom Koçijem, Iris Elezi i Thomasom Logorecijem
Rijeka koja ne umire (Balada metaka) | Lumi që nuk shteron | River that Never Dies (Ballade Through Bullets), Fatmir Koçi & Flamur Koçi, 1989., 35-mm, c/b, zvuk | b/w, sound, 42 min.
Svijet | Bota | The World, Iris Elezi & Thomas Logoreci, 2014., DCP, boja, zvuk | colour, sound, 107 min.

NEDJELJA 21. 01. 2018.

KINO EUROPA, ZAGREB
16:00
Uvodni razgovor s Iris Elezi, Thomasom Logorecijem i Tanjom Vrvilo
Tomka i njegovi prijatelji | Tomka dhe shokët e tij | Tomka and his Friends, Xhanfise Keko, 1977., 35-mm, c/b, zvuk | b/w, sound, 74 min.
18:00
Uvodni razgovor s Bradom Stevensom i Charlesom Bossonom
People Have the Power, iz omnibusa | from an omnibus 3.11 SENSE OF HOME FILMS, Steven Sebring, Patti Smith (vocal), 2011., digital video, c/b, zvuk | b/w, sound, 3.11 min.
KRUPNI PLAN: Redatelj Monte Hellman odabire dva omiljena filmska trenutka: Treći čovjek i Mjesto pod suncem | CLOSE-UP: The Director Monte Hellman Discusses Two Favourite Moments in Cinema. The Third Man and A Place in The Sun, BBC, 1995., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 6 min.
Pucnjava | The Shooting, Monte Hellman, 1966., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 82 min.
20:00
Otvorenje Filmskih mutacija: festivala nevidljjivog filma XI
Uvodni razgovor s Víctorom Ericeom
KRUPNI PLAN: Redatelj Monte Hellman odabire omiljeni filmski trenutak: Duh košnice | CLOSE-UP: The Director Monte Hellman Chooses a Favourite Moment in Cinema. The Spirit of The Beehive, BBC, 1995., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 7 min.
Ana, tri minute | Ana, tres minutos | Ana, three minutes, iz omnibusa | from an omnibus 3.11 SENSE OF HOME FILMS, Víctor Erice, 2011., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 3.11 min.
Duh košnice | El espíritu de la colmena | The Spirit of the Beehive, Víctor Erice, 1973., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 97 min.
22:00
Uvodni razgovor s Bradom Stevensom i Charlesom Bossonom
Monsoon, iz omnibusa | from an omnibus 3.11 SENSE OF HOME FILMS, Apichatpong Weerasethakul, 2011., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 3.11 min.
Jahanje kroz uragan | Ride in the Whirlwind, Monte Hellman, 1966., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 82 min.

PONEDJELJAK 22. 01. 2018.

KINO EUROPA, ZAGREB
18:00
Razgovor s Víctorom Ericeom
Životna linija | Alumbramiento | Lifeline, iz omnibusa Deset minuta stariji: Truba | from an omnibus Ten Minutes Older: The Trumpet, Víctor Erice, 2002., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 11 min.
Jug | El sur | The South, Víctor Erice, 1983., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 93 min.
20:00
Brad Stevens: Film marginalnosti | A Cinema of Marginality, uvodno predavanje | introductory lecture
Dvostruki asfalt | Two-Lane Blacktop, Monte Hellman, 1971., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 102 min.
22:30
Uvodni razgovor s Bradom Stevensom i Charlesom Bossonom
Inside the Coppola Personality, Monte Hellman, 1981., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 7 min.
Borac pijetlovima | Cockfighter, Monte Hellman, 1974., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 83 min.

UTORAK 23. 01. 2018.

KINO EUROPA, ZAGREB
17:00
Slike opsade: Albanski zaboravljeni film
Razgovor s filmašima i filmolozima Iris Elezi i Thomasom Logorecijem
Patrijarh | Kapedani | The Patriarch, Muharrem Fejzo & Fehmi Hoshafi, 1972., 35-mm, c/b, zvuk | b/w, sound, 95 min.
19:00
Nevjesta i policijski sat | Nusja dhe shtetrrethimi | The Bride and The Curfew, Ibrahim Muçaj & Kristaq Mitro, 1978., 35-mm, c/b, zvuk | b/w, sound, 54 min.
20:00
Uvodni razgovor s Víctorom Ericeom
untitled, iz omnibusa | from an omnibus 3.11 SENSE OF HOME FILMS, Jonas Mekas, 2011., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 3.11 min.
Sunce dunje | El sol del membrillo | The Quince Tree Sun, Dream of Light, Víctor Erice, 1992., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 134 min.
22:30
Uvodni razgovor s Bradom Stevensom i Charlesom Bossonom
Iguana, Monte Hellman, 1988., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 88 min.

SRIJEDA 24. 01. 2018.

KINO EUROPA, ZAGREB
18:00
Uvodni razgovor s Víctorom Ericeom, Iris Elezi i Thomasom Logorecijem
Bijele ceste | Rrugë të bardha | White Paths, Viktor Gjika, 1974., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 81 min.
Musubi, iz omnibusa | from an omnibus 3.11 SENSE OF HOME FILMS, Toyoko Yamasaki, 2011., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 3.11 min.
Razbijeni prozori | Vidros partidos | Broken Windows, iz omnibusa |from an omnibus Centro histórico, Víctor Erice, 2012., DCP, boja, zvuk | colour, sound, 35 min.
20:00
Razgovor s Bradom Stevensom i Charlesom Bossonom
Stanleyjeva djevojka | Stanley’s Girlfriend, Monte Hellman, 2006., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 28 min.
Cesta za nigdje | Road to Nowhere, Monte Hellman, 2010., digital video, boja, zvuk | colour, sound, 121 min.
22:30
Zatvaranje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma XI
3.11 SENSE OF HOME FILMS, Kolektivni projekt | Collective project by: Naomi Kawase,
2011., film+video, c/b boja, zvuk | b/w colour, sound, 75 min.
Future House, Ariel Rotter
Despedida (Farewell), Isaki Lacuesta
Monsoon, Apichatpong Weerasethakul
Alone Together, Jia Zhang-Ke
La Dunette, Catherine Cadou
Heartquake, Kaori Momoi
Beard, Shunji Dodo
untitled, Jonas Mekas
Home, Kazuhiro Soda
untitled, Zhao Ye
Yayoi-March-, Takushi Nishinaka
Watering, Wisut Ponnimit
Hope of Light, Leslie Kee
Iki, Joon-ho Bong
untitled, So Yong Kim
Musubi, Toyoko Yamasaki
untitled, Mohd Naguib Razak
A Moment on Earth, Pedro Gonzalez Rubio
People Have the Power, Patti Smith & Steven Sebring
Ana, three minutes, Víctor Erice
Home, Naomi Kawase

[izvor informacije Kino Europa]