Svake godine, za kraj godine, namjenski se proizvode filmovi za blagdansko obiteljsko druženje. Većina su potrošna roba i zaborave se u jednoj sezoni (ako se snimi nastavak, kao u ovom slučaju). Standardni postav američkog filmskog pretjerivanja u obiteljskoj kupnji, potrošnji i zabavi predstavlja se vrhuncem ili jedinim pravim doživljajem u blagdanskom povodu.

Naslovni ‘Tata 2’ ponovo povezuje Marka Wahlberg, biološkog oca djece koja žive s njegovom bivšom suprugom i njenog novog supruga (Will Ferrell) koji pokušava osvojiti dječje simpatije. A tu su i njihovi očevi, Mel Gibson i John Lithgow, koji dolaze u blagdanski posjet. Radi se, dakle, o dvije proširene obitelji, s najmanje dvije mame, dva tate i dva djeda, a djeca su skupljena u dva braka i u susjedstvu. Svi se nađu na jednom mjestu i svi nastoje količinom, veličinom, bljeskanjem i bacanjem postići vrhunac blagdanskog ugođaja. Jedan od karakterističnih primjera razmetanja je pribavljanje božićnog drvca. Umjesto borova koji se nude na lokalnoj tržnici, oni se zapute u šumu i posijeku drvo visoko do krova (uzgred, bilo bi dobro od filmske jednokratne potrošnje zaštititi ne samo životinje, već i biljke. Scena filma o obaranju bora nije vrijedna živog stabla, a nadam se da ni ona pura nije stradala zaslugom ratoborne djevojčice).

Tatica se vratio za Božić ; Ustupio CineStar

Parovi likova, uključujući djecu, različitih su karaktera, stavova i mogućnosti. Suprotnosti su osnova za šaljive gegove i dijaloge, ali taj se humoristički potencijal slabo realizira jer se u svemu pretjeruje, kao da se troje scenarista natjecalo tko će smisliti provokativniju situaciju (ili insinuaciju) koja će prije šokirati gledatelja nego ga nasmijati.

Zanimljivo je kako se kroz žanr komedije provlače društveno ‘provokativni elementi’. Ono što je prije bilo nezamislivo prikazati u obiteljskom kontekstu, sad se traži i postupno prelazi preko do tada postavljenih granica ‘primjerenog’. Čini se da je najučinkovitiji način infiltracije ‘drugačijeg’ ili (trenutno) društveno neprihvaćenog ne moraliziranje ili argumentiranje, već ugradnja u radnju filma i, još bolje, prikazivanje na popodnevnoj televiziji (uzgred, ona oznaka od 12 ili manje godina čini se jedina prepreka djeci (dok im roditelji rade ili traže posao) do scena nasilja i seksa, i to ne na posebnom programu, već u serijama romantičnih naziva.

Tendencija uključivanja ‘različitog’ u ‘normalno’ nastavlja se i u ovom filmu, do razine u kojoj se i ‘nerazumno’, ‘opasno’ ili ‘zabranjeno’ opravdava time što je ‘različito’. Tako jedna od mama (nova partnerica Marka Wahlberga) krade u dućanu i nagovara ‘uzornu mamu’ da učini isto, jedna djevojčica puca puškom uz odobravanje odraslih, otac i sin (stariji) ljube se u usta, a dječak je zaljubljen u svoju nebiološku sestru. Ne radi se (samo) o pitanju je li to moralno ili ‘moderno’, već je u pitanju način na koji se pristupa tom pitanju. Film koristi tu ambivalentnost, zapravo je sam ‘stvara’ načinom prikazivanja i reakcijom drugih likova, a onda poništava govornom akrobatikom ili se ne obazire na posljedice.

Kad sam vidjela foršpan u koji su nagurani svi štosovi koji očajnički nastoje nasmijati i ostarjeli Mel Gibson kao adut castinga, mislila sam da ga neću pogledati. Ali otišla sam vidjeti što se obiteljskoj ciljanoj publici sprema za božićne blagdane, jedan od takozvanih ‘filmova za neobveznu zabavu’, bez pretenzija, osim da iskoriste blagdansku euforiju i okupe članove obitelji u shopingu ili multipleksu. Finale ovog filma odvija se doista u kinu, u projekcijskoj dvorani i predvorju sa svim sastavnicama multipleks ponude.

Namjera da se zadovolji ukus ‘široke publike’ u ‘blagdanskim prigodama’ ne znači da se ne može snimiti dobar film. Spomenimo samo ‘Sam u kući’ (Home Alone, 1990.) Chrisa Columbusa. I tu je u fokusu bila otkačena obitelj, ali je priča, i pored zadanih pretjerivanja, tekla cjelovito i duhovito, uz set nezaboravnih likova i sjajnu režiju. Bilo je smiješno čak i u reprizama na televiziji u prigodno vrijeme, a Columbus je snimio i nastavak filma (1992.) I ovaj ‘Daddy’ nastavak filma (iz 2015. godine), dokazuje da je prvijenac bar pokrio troškove. Nastavak vjerojatno slijedi.

Ada Jukić, 08.01.2018.

Informacije o filmu:  

Tatica se vratio za Božić
Daddy’s Home 2 (2017.)
Paramount Pictures, Gary Sanchez Productions, Huahua Media, 2017.
Trajanje: 100 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Sean Anders
Glume: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Mel Gibson, John Lithgow, Linda Cardellini, Alessandra Ambrosio, Owen Vaccaro, Scarlett Estevez, Didi Costine, Connor Wise, Steve Daphne Wise, Dylan Wise, John Cena, Andrea Anders, Kyle Tristan

Film je pogledan u CineStaru Branimir

Tatica se vratio za Božić – Movie Site
Daddy’s Home 2 – IMDb