19/12/2017to28/12/2017

Plavi Božić s Antiphonusom i Edinom Karamazovom u Crkvi svete Katarine – od Vivaldija i Bacha do izgubljenih hrvatskih božićnih pjesama

Svestrani Tomislav Fačini pripremio božanstveni koncert s obradama izgubljenih božićnih hrvatskih pjesama 

Antiphonus ; Ustupila IC

Antiphonus ; Ustupila IC

Mini turneja Ansambla Antiphonus po hrvatskim gradovima (19. prosinca u Dubrovniku i 20. prosinca u Slavonskom Brodu), doživjet će svoj vrhunac u hrvatskoj metropoli. Pod nebeskim svodom Crkve sv. Katarine na Gornjem gradu u sklopu tradicionalnog ciklusa Trinitas, Antiphonusovci će u četvrtak 28. prosinca u 20 sati uz glasovite glazbene goste prvi put u vrijeme blagdana i popularnog Adventa održati božićni koncert. Uz svoju ‘prvu violinu’, dirigenta i umjetničkog voditelja Tomislava Fačinija, koji se i ovaj put pobrinuo za dašak novog i egzotičnog pa je posebno za ovu priliku obradio izgubljene hrvatske božićne pjesme, sjajnom Ansamblu Antiphonus pridružt će se plejada vrsnih instrumentalista – Edin Karamazov u solističkoj ulozi na lutnji, gudači predvođeni Laurom Vadjon, nezamjenjivi Pavle Mašić na orguljama te Stjepan Nodilo i Krešimir Fabijanić na oboi i trublji.

„U svom nebeski plavom podcrtanom ciklusu Trinitas, Antiphonus prvi put daje božićni program doista u – božićno vrijeme. Računamo s time da je bolje ostaviti glasnija događanja da doprinesu živosti i vrevi svjetske prijestolnice Adventa, a blagost i opuštenost božićnog vremena ostaviti za nas –pa ako i ne padne snijeg, naši će zvuci biti meki pokrivač u kojem je sve nekako tiše i prisnije u osluškivanju unutarnjeg. Premda, program nije uspavanka: Vivaldijeva Gloria i koncert za lutnju, Bachov motet Lobet den Herrn i izgubljene hrvatske božićne pjesme u obradi T. Fačinija plod su budnosti duha koji nas zove na čistoću, iako nježno: Naj dika, poštenje, od svih nas bude.. Antiphonus vas očekuje 28. prosinca u 20 sati u svetoj Katarini na Gornjem Gradu“, pozvao je nadahnuto na koncert svih koncerata Tomislav Fačini.

[izvor informacije IC]