Ljubavnici koji su preko filma pobjegli od Dragog vođe i sjevernokorejskog zatočeništva

Nakon festivalske premijere na Human Rights Film Festivalu, sjevernokorejska priča o bizarnoj otmici koja je 70-ih potresla svijet filma od 7. prosinca kreće u kino distribuciju.

http://restarted.hr/uploads/galleryimages/fd767e675588c0796004c86e3cb7d26c.jpg
Ljubavnici i despot ; Ustupio RL

Dokumentarac Ljubavnici i despot u domaća kina donosi priču o otmici južnokorejskog glumačko-redateljskog para od strane Dragog vođe Kim Jong-ila, a u svrhu razvoja sjevernokorejske kinematografije. Nevjerojatan film Roba Cannana i Rossa Adama pogledajte u splitskom kinu Zlatna Vrata i kinu Karaman te od 14. prosinca u kinu Europa.

Poznata južnokorejska glumica Choi Eun-hee odlazi u Hong Kong na razgovor o budućem angažmanu, no sljedećeg dana gubi joj se svaki trag. Šest mjeseci kasnije, nestaje i njezin bivši muž, nekadašnji veliki redatelj Shin Sang-ok.

Ne, ovo nije uvod u najnoviji igrani triler već istinita priča o najbizarnijoj otmici koja je 1978. otvorila potpuno novu bojišnicu između dvaju Koreja.

Ljubavnici i despot otkriva detalje osmogodišnjeg ispiranja mozga u totalitarnom komunističkom režimu pod izravnim nadzorom samog Kim Jong-ila te život glumačko-redateljskog para koji je bio nevjerojatniji od filmova kojima su jačali sjevernokorejsku filmsku industriju.

Brojni intervjui praćeni igranim scenama kao i isječcima iz južnokorejskih filmova dočarat će bizarnost odnosa ljubavnika i despota, a kao oštar podsjetnik da se radi o nezamislivom teroru trgnut će vas audio snimke koje su Choi i Shin potajno snimali, a koje su ostatku svijeta prvi puta otkrile glas Dragog vođe i velikog filmofila Kim Jong-ila. Diktator koji nikada nije držao javne govore odaje rijetko viđeno ljudsko lice, odvažnost, ali i nesigurnosti. S druge strane, snimljeni razgovori u mnogima su pobudili sumnju u priče o teškom životu i mučenjima koje su ponovno sjedinjeni ljubavnici prošli, više vjerujući teoriji o njihovom dragovoljnom prelasku na stranu Sjeverne Koreje za koju su snimili ukupno 17 dugometražnih filmova u dvije i pol godine!

Dokumentarna priča koju je The Guardian prozvao jednim od najzanimljivijih slučajeva Stockholmskog sindroma u povijesti, 7. prosinca kreće u kino distribuciju počevši s kinom Zlatna Vrata i kinom Karaman u Splitu, potom nastavlja u kinu Gaj u Varaždinu, Filmodromu u Bjelovaru, Zelenoj dvorani u Zaboku, kinu Antonio Gandusio u Rovinju te u zagrebačkom kinu Europa od 14. prosinca, a zatim i u ostalim nezavisnim kinima diljem zemlje.

Osnovni podaci o filmu

Redatelji i producenti: Robert Cannan i Ross Adam
Producentica: Natasha Dack Ojumu
Montažer: Jim Hession
Glazba: Nathan Halpern
Izvršni producenti: Lizzie Francke, Richard Holmes, Nick Fraser, Kate Townsend, Sheryl Crown, Maggie Monteith, Victoria Steventon, Cristina Ljungberg, Sandra Whipham
Koproducenti: Christoph Jorg, Femke Wolting
Obrada zvuka: Al Sirkett
Snimatelji: Yoonseuk Back, Park Byung Kyu, Ric Clark, Will Edwards, Jon Sayers, Robin Probyn, Wilson M Waggoner, John Halliday, Richard Numeroff, Mary Farbrother, Dan Stafford Clark, Ross Adam

Ljubavnici i despot – IMDb

[izvor informacije Restart Label]

Dokuentarac 'Ljubavnici i despot' u hrvatskim kinima, >http://film-mag.net/wp/?p=34131. Fotografije ustupio RL

Posted by F.I.L.M. on 6. prosinca 2017