07/12/2017to13/12/2017

Film Stanislava Tomića “Lavina” otvoriće deveti Međunarodni festival LGBT filma “Merlinka” koji se održava od 7. do 13. decembra u Domu omladine Beograda. Biće to srpska premijera filma „Lavina“ na kojoj će pored reditelja biti prisutni i članovi ekipe Robert Ugrina, Stojan Matavulj, Žarko Radić, Jozo Patljak i Sara Stanić. Film je otvorio ovogodišnji Pula Film Festival.

http://merlinka.com/wp-content/uploads/2017/11/merlinkaW1.jpg

Pored ekipe filma „Lavina“ Merlinka festival će ugostiti i legendarnog underground reditelja Brucea LaBrucea iz Toronta, koji će predstaviti svoj film „The Misandrists“ koji je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinalu. Film prati lezbejsku terorističku grupu koja se sprema da svrgne patrijarhat i uspostavi novi svetski poredak. Reditelj će nakon projekcije razgovarati sa publikom.

Iz Pariza dolazi dobitnik Grand Prix nagrade Kanskog filmskog festivala, Robin Campillo koji će predstaviti film „120 beats per minute“ koji je nominovan za najbolji evropski film. Film koji je uspeo da rasplače samog Pedra Almodovara, prati grupu francuskih radikalnih aktivista za prevenciju HIV-a iz 1990-ih godina.

Festival će zatvoriti dokumentarac „Grace Jones: Bloodlight and Bami“ o legendi svetske muzičke scene i predstavlja uzbudljivo putovanje kroz nastupe, javni i privatni život Grace Jones. Njena smela estetika odzvanja kroz čitav film tokom kog režiserka Sophie Fiennes stvara snažno filmsko iskustvo naizmeničnim smenjivanjem muzičkih sekvenci i intimnih privatnih snimaka koji nam otkrivaju lice koje se krije iza maske ikone. Sophie Fiennes nam je poznata po dokumentarcima „The Pervert’s Guide to Cinema“ i „The Pervert’s Guide to Ideology“ gde je sarađivala sa Slavojem Žižekom.

Više informacija o programu na www.merlinka.com

[izvor informacije Merlinka festival]

Hrvatski film 'Lavina' otvara Merlinka festival u Beogradu, >http://film-mag.net/wp/?p=34043. Fotografije ustupio MF

Posted by F.I.L.M. on 1. prosinca 2017