‘Samo za hrabre’ je pravo osvježenje u kinima zasićenim prenabrijanim filmovima koji više djeluju kao dugačke filmske najave ili video igre. Film prati lokalne vatrogasce iz Arizone, koji su postali jedan od najvažnijih elitnih vatrogasnih timova u zemlji.

Zvuči kao još jedan od neinventivnih filmova temeljenih po istinitoj priči (zaista i je snimljen prema istinitom događaju), no daleko je od njih. Nenametljivo, bez ikakve patetike, film nam otvara svijet vatrogasaca kakav dosad nismo vidjeli. Nije riječ o spektakularnim požarima i herojskim podvizima, već o ljudima koje bi vrlo lako i sami mogli poznavati.


Samo za hrabre ; Ustupio CineStar

Tako nas glumci Josh Brolin, Jennifer Connely i Miles Teller zavedu svojom iskrenom glumom, da dva sata filma prođu tako brzo da se gledatelj niti ne stigne pripremiti na svršetak filma. Tempo je zaista besprijekoran. Bez obzira što je uglavnom rekreirana kompjuterski, vatra također ima svoju osobnost poput kakvog lika, što je testament redatelju Josephu Kosinskom.

Kosinski je uglavnom znan kao pedantni redatelj, jakog stilskog izričaja s naglaskom na dizajn filma. To mu je pomoglo da briljira u stvaranju izmišljenih svijetova u svoja prva dva filma – znanstveno-fantastičnim ‘Tron: Naslijeđe’ (s Jeffom Bridgesom) i ‘Zaboravom’ (s Tomom Cruiseom). U ovom filmu se iskazao kao perfekcionista, ali ne u stilu, već u režiji i dramaturgiji.

Samo za hrabre – Movie Site
Only the Brave- IMDb

Tihoni Brčić

FILM: SAMO ZA HRABRE (ONLY THE BRAVE), drama, 133 min [osvrt Tihoni Brčić], >http://film-mag.net/wp/?p=33688. Fotografije ustupio Blitz

Posted by F.I.L.M. on 24. studenoga 2017