Zbor Crvene armije, odnosno ansambl Aleksandrov konačno dolazi u Zagreb. U ponedjeljak 13. studenog i utorak 14. studenog, zagrebačka publika će moći u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisninski uživati u izvedbi jednog od najpopularnijih ansamblova na svijetu.

Zbor je dobio naziv po svom dirigentu Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu, a osnovalo Ministarstvo SSSR­-a još daleke 1928. godine kako bi podizao moral iscrpljenim trupama.


Ansambl Aleksandrov ; Ustupio KDVL

Ansambl se sastoji od zbora, orkestara i plesne skupine. Repertoar mu se sastoji od preko 2000 djela, a čine ga narodne pjesame, himne, operne arije i popularna glazba. Ansambl na svom repertuaru ima pjesme poput Pjesma lađara s Volge, Katjuša, Kalinka i Ave Maria. Surađivao je i s poznatim izvođačima i producentima poput Davida Fostera, Jean-Jacques Goldmana i Stevea Barakatta.

Na Božić 2016. godine, dogodila se tragedija. Zrakoplov koji je prevozio članove ansambla u Siriju, srušio se u Crveno more. Pri padu, 63 člana ansambla te njihov dirigent Valerij Halilov su izgubili živote. Popunivši redove na velikom državnom natječaju, ansambl je održao prvi koncert u veljači 2017. u Moskvi. Dodatno motivirani članovi Zbora Crvene armije – Ansambla Aleksandrov nastavljaju svoju glazbenu i koncertnu djelatnost diljem svijeta na oduševljenje brojnih gledatelja.

[izvor informacije IB]