Jigsaw
Jigsaw (2017.)
Serendipity Productions, Twisted Pictures, A Bigger Boat, 2017.
Trajanje: 92 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Redatelj: Michael Spierig & Peter Spierig
Glume: Matt Passmore, Tobin Bell, Callum Keith Rennie, Hannah Emily Anderson, Clé Bennett, Laura Vandervoort, Paul Braunstein, Mandela Van Peebles, Brittany Allen, Josiah Black, Edward Ruttle, Michael Boisvert, Sam Koules, Troy Feldman, Shaquan Lewis

Film je pogledan u CineStaru Branimir u Zagrebu

Jigsaw – Movie Site
Jigsaw – IMDb

Franšiza od sedam nastavaka ‘Slagalica strave’ dobila je i svoj osmi film pod nazivom ‘Jigsaw’. Film je, međutiim, žanrovski više triler nego horor. Sama franšiza pokazala je naličje korporativnog kapitalizma, i moglo bi se reći, kao jedna od najkreativnijih (filmskih) kritika sustava koji je doveo do bujanja populizma i uzlaza desnice. Kada se sve podredi materijalnim vrijednostima i ljudska egzistencija dođe u drugi plan, sustav možda i može napredovati u potrošačkom ludilu, ali to ima svoju cijenu.


Jigsaw ; Ustupio CineStar

Lik koji pokreće slagalicu strave za sve one koji su učinili nekome neko zlo, John Kramer ili popularnije Jigsaw (Tobin Bell), ima svoje razloge za osvetu, pa pronalazi sve one koji su zgriješili i surovo ih kažnjava. Uz jezive mogućnosti izbjegavanja ili ublažavanja kazni, koje njegove žrtve teško mogu postići.

U osmom nastavku Slagalice John Kramer mrtav je već cijelo desetljeće, a onda se događaju ubojstva koja neodoljivo podsjećaju na njegove smrtonosne instalacije. U gradu opet započinju ubojstva u Jigsawom prepoznatljivom stilu i policija je u panici da se pojavio imitator. Užurbana istraga sužava se na nekoga iz policijskog najužeg kruga, tako da sami istražitelji postaju sumnjičavi jedini prema drugima, a sumnja se da Kramerovui smrt. ‘Jigsaw’ ili ‘Slagalica strave 8’ sa svojim ‘vremenskim’ poigravanjem dovodi u zabludu gledatelja, jer autori nisu na riješili vremensku distancu dvije paralelne radnje, čime dovode gledatelja do zaključka kako se sve odigrava u jednom vremenskom nivou. Dok su prijašnji redatelji težište stavljali na čisti horor, najnovija osma ‘Slagalica’ vrti se oko zapleta da li je Jigsaw živ ili mrtav u kojem su elemnti horora u funkciji trilera, odnosno zapleta u kojem će tek razrješenje otkriti tko stoji iza najnovijih ubojstava.

Spomenimo da je prvu ‘Slagalicu strave’ (Saw) 2004. godine režirao James Wan, redatelj zaslužan za filmove kao što su horori ‘Podmuklo’ (2010.) i ‘Podmuklo 2’ (2013.), te ‘Prizivanja’ (2013.) i ‘Prizivanja 2’ (2016.), kao i akcijski ‘Brzi i žestoki 7’ (2015.). Već je prva ‘Slagalica’ ostvarila zanimanje publike i kritike, tako da je snimljeno sljedećih šest nastavaka, a sedam godina nakon Slagalice strave 7′ (Saw 3D; 2010.) u režiji Kevina Greuterta, nastao je ovaj pokušaj oživljavanja franšize.

Robert Jukić, Zagreb, 03.11.2017.

FILM: JIGSAW, horor / triler [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=33498. Fotografije ustupio Bltz Film & Video

Posted by F.I.L.M. on 9. studenoga 2017