‘Sarajevska Haggada’ i Kolekcija manuskripata Gazi-Husrev Begove knjižnice, među novim elementima Unescove ‘Memorije svijeta’, Francuzi objavil novog ‘Batmana’

Jedini iz regije

Nakon četvorodnevne konferencije u pariškom Sjedištu UNESCO-a, Međunarodni, Konsultativni odbor /CCI/ je predložio da se u planetarni Registar “Memorije Svijeta” upiše jos 78 novih projekta i elemenata. odbor je dodao i tri elementa postojećih kolekcija za privremeni upis jer je neophodno provjeriti mala zastranjenja već analiziranih točki.

Pod predsjedništvom dr. Abdulla Alrasija, glavnog direktora državnog Arhiva Arapskih Emirata, 14 renomiranih eksperta je proučilo i pregledalo nove elemente dokumentarnog naslijeđa, upućene sa svih strana zemljine elipse, slijedeći dvogodišnji proces 2016-2017.

Glavna direktorica Irena Bokova, kojoj idućeg tjedna ističe mandat je izjavila: Ubijeđjena sam da je Program Memorija Svijeta, neophodno dobro proučiti i pospješiti jer se radi o očuvanju dokumentarnog naslijeđa što će biti na raspolaganju kako današnjim tako i budućim naraštajima u duhu dijaloga, međusobne suradnje i zajednićke nadgradjne, neophodne za planetarni mir.

U odluci 202EX/15 Izvršnog savjeta, zemlje članice su potvrdile vokaciju Programa Svjetske Memorije, potvrđene na UNESCO-voj Glavnoj konferenciji 2015 godine u “Preporukama o očuvanju i dostupnosti dokumentarne baštine”, podrazumijevajući i digitalno naslijeđe neophodno za potvrdu dokumentarne baštine za promociju i pravilnu raspodjelu znanja, razumijevanje i značajnost dijaloga, radi promocije mira i poštovanja slobode, demokracije, ostvarivanja prava čovjeka i ljudskog ponosa.

Dragocijeni spisi

Konzervacija i mogućnost konsultiranja dokumentarnog naslijeđa su najznačaniji uvjeti ostvarivanja fundamentalnih prava slobode mišljenja, izrazavanja i obavještavanja.

Izvršni odbor je zatražio od direktorice nastavak suradnje zemalja članica i unaprijeđenje djelatnosti Međunarodnog, konsultacijskog odbora za pruočavnje i obradu plana na 204, na selekciji Izvršnog odbora Unesco-a, što će se održati slijedećeg proljeća. Naglašena je dragocijenost spisa posvećenih ženskim tragovima u svjetskom, dokumentarnom naslijeđu te njihovom detaljnom klasiranju i otkrivanju.

Svjetski Registar odsada podrazumijeva 427 dokumenata i kolekcija sa svih kontinenata, sačuvanih na različitim podlogama: od kamena do celuloida ili zvučnih zabilješki.

“Sarajevska Haggada” je uvrštena u Memoriju Svijeta pod brojem 2016-06 a Manuskripti kolekcije Gazi Husrev-Begove knjižnice pod brojem 2016-05. Oni su još uvijek na privremenoj listi.

Dzana Mujadzic

Junak naseg doba

Porijeklom Talijan Enrico Marini je sve svoje uradke i albume ostvario u Francuskoj, gdje je obitelj odavno doselila. Realistickog stila i direktnih boja, postao je jedan od najtraženijih galskih autora stripa. Albumi: Grabljivice, Orlovi Rima ili Škorpija su medju najpopularnijim. Upravo je izašao iz tiska uradak pod nazivom “The Dark Prince Charming”, nepoznata povijest Batmana u dva dijela.

Dogadjaj je poseban jer  DC Comics vlasnik prava “The Dark Knighta” ne dozvoljava odstranjivanje heroja ali su odlucili surađivati sa Marinijem, pod uvjetom da ne mijenja grafičnost stripa. Autor nije ni nastojao revolucionirati ličnost pa  70 godisnji Batman posjeduje francuska ubijeđenja i reakcije. Nije u potpunosti osvjetljen isto kao i Joker, sto je dobio dobru dozu perverznosti. Sadržaj nije kompliciran pošto se dva liku sukobljavaju u priči koja za središnji događaj ima otmicu djevojčice. Autor je dobro obradio obiteljske spone i naslijeđa.

Uočljivo je zadovoljstvo sa kojim je nova verzija ostvarena: od Batmana, preko Jokera, Harleya Quinna ili Cat Woman. Batman sliči glumcu Benu Afflecku dok je Joker dobro prostudiran i dugovremeno proučavan.

Dzana Mujadzic

Ilustracije Unesco – Press služba Organizacije
Fotografije izdavač Batmana “Dargaud”

Vijesti iz Europe [piše Dzana Mujadzic], >http://film-mag.net/wp/?p=33461. Fotografije ustupio UNESCO i Dargaud

Posted by F.I.L.M. on 6. studenoga 2017