Povodom stote obljetnice prvog zagrebačkog igranog filma ‘Brcko u Zagrebu’ (1917. – 2017.) U zagrebačkom Kinu Kinoteka održana je premijera dokumentarnog kolaž filma ‘Sindom Halla’ redatelja Mladena Jurana.

U filmu monumentalnih proporcija, u trajanju od 146 minuta, redatelj daje osobno viđenje početaka povijesti hrvatske kinematografije. Malobrojni dokumenti, odnosno fotografije i kratki isječci iz filmova koji su preostali, rezultat su Juranovog istraživačkog rada u filmskim arhivima. Smatra se da je ‘Brcko u Zagrebu’ (1917., redatelj Arsen Maas) prvi hrvatski igrani film. A u fokusu je jedan od najznačajnijih filmskih osoba toga vremena Josip Halla.

Mladen Juran

Mladen Juran

Prema podacima Filmskog leksikona (koje prenosimo prema dopuštenju urednika, LINK): Halla, Josip (Osijek, 1879. – Zagreb, 1960.). hrvatski je snimatelj. U Zagrebu svladao osnove fotografskog zanata te je oko 1902. imao putujući kinematograf. Od 1903. studirao tehniku u Zürichu, potom fotografiju u Berlinu, a oko 1907. patentirao je dva izuma za poboljšanje film. projekcije. Smatra se da je prvi donio kameru u Hrvatsku te je 1911. snimao reportaže o Plitvičkim jezerima i Sinjskoj alci, koje nisu sačuvane. Potom je 1912. dopisnik snimatelj pariške tvrtke Éclair iz I. balkanskog rata (snima crnogorsko-turske borbe i opsadu Skadra), a po začetku sustavnije igranofilm. proizvodnje u Zagrebu snimatelj je većine filmova u produkciji Croatia filma: ‘Matija Gubec‘ (A. Binički, 1917), ‘Vragoljanka‘ i ‘Dvije sirote‘ (oba A. Grünhut, oba 1918), ‘Dama u crnoj krinki‘ (R. Staerk, 1918), ‘Brišem i sudim‘ (A. Grund, 1919), ‘Strast za pustolovinom‘ (A. Vereščagin, 1922) pa ga se smatra prvim profesionalnim hrvatskim snimateljem. Nakon 1926. snimao je isključivo filmske novosti i dokumentarne filmove, a poslije II. svjetskog rata radio je kao laborant u Zora-filmu.

Mladen Juran u svojem filmu otkriva kroz razgovore s relevantnim sugovornicima (Kruno Heidler) načine na koje su sačuvani dijelovi hrvatske filmske baštine te kontemplira o izgubljenom vremenu i izgubljenim mogućnostima u filmskom kontekstu. ‘Sindrom Halla‘ osobni je film-dokument o jednom vremenu i odnosu prema tom vremenu, film posvećen danas nepoznatim stvaraocima i utemeljiteljima hrvatske kinematografije. Spomenimo na kraju da su premijeri filma u obnovljenom i aktiviranom prostoru Kinoteke prisustvovali filmofili i poznavatelji filma.

Robert Jukić, U Zagrebu 04.11.2017. godine

PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA ‘SINDROM HALLA‘ U ZAGREBAČKOJ KINOTECI [piše Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=33448. Foto RJ

Posted by F.I.L.M. on 5. studenoga 2017