03/11/2017to05/11/2017

Jedanaesti susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva i sedmi Dječji filmski kamp

Zagreb, 3. – 5. studenoga 2017.

U suorganizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog filmskog saveza u Zagrebu će od 3. do 5. studenoga 2017. godine biti održan jedanaesti susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva i sedmi Dječji filmski kamp, čime projekt ulazi u drugo desetljeća svoga postojanja.

Prvi je takav susret održan 2007. godine u Motovunu, u okviru programa Ljetne škole unapređenja zdravlja koju je organizirala Hrvatska mreža zdravih gradova, u suorganizaciji s Hrvatskim filmskim savezom, a idućih se godina u kontinuitetu održavao u Motovunu, Poreču, Grožnjanu ili Vukovaru, povremeno i uz Dječji filmski kamp. U organizaciji i provedbi proteklih su godina sudjelovali i Upravni odjel za zdravstvo  i socijalnu skrb Županije istarske, Fond Zdravi grad Poreč, Društva Naša djeca Motovun odnosno Poreč, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom, Vukovar te Osnovna škola Rudeš iz Zagreba.

Na susretima Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

Na svim dosadašnjim susretima Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva prikazano je osamdesetak dječjih filmova o javnozdravstvenim temama od kojih su mnogi našli praktičnu primjenu i u nastavi na medicinskim, edukacijsko-rehabilitacijskim i srodnim fakultetima, na javnim predavanjima i drugim javnozdravstvenim sadržajima. Na Dječjim filmskim kampovima koji se povremeno (ovisno o raspoloživim  financijskim sredstvima) održavaju uz susrete Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva, učenici iz cijele Hrvatske, uz pomoć svojih voditelja, educiraju vršnjake i druge zainteresirane, na području na kojem se Kamp održava, o temeljima dječjeg filmskog stvaralaštva, a zajedno su snimili preko dvadeset i pet igranih, dokumentarnih i animiranih filmova ili TV-reportaža.

U proljeće 2017. godine objavljena je prigodna publikacija o prvih deset susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva odnosno šest Dječjih  filmskih kampova.

Jedanaesti susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva programski je koncipiran kao dio obilježavanja devedesete obljetnice postojanja Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u čijim prostorima će se i održati u nedjelju, 5. studenoga, s prikazom ovogodišnjeg odabira dječjih filmova:

Ljubav, animirani, 1′ 07”, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin;
Baka Manda, dokumentarni, 8’30”, Videodružina OŠ Vladimira Nazora, Slavonski Brod;
Nino i Nino, dokumentarni, 6′, Filmska družina OŠ Ivanovec;
(Ne)zdravo, TV-reportaža, 5’10”, Filmska skupina Gajevci, OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić;
Fran Luka, dokumentarni, 8’50”, Filmska družina ZAG, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb;
Sveti mobitel, slobodni stil, 3’12”, OŠ Rudeš, Zagreb i
Na izvoru života, dokumentarni, 10’18”, OŠ Rudeš, Zagreb.
Ukupno trajanje 43 minute i 7 sekundi.

Od petka, 3. do nedjelje, 5. studenoga u istom će se prostoru održati i sedmi Dječji filmski kamp na kojem će sudjelovali učenici iz Ivanovca, Slavonskog Broda, Varaždina, Zagreba i Zaprešića, uz sudjelovanje studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu, na kojem će biti održane radionice dokumentarnog i animiranog filma odnosno TV-reportaže i snimljeni njihovi novi radovi.

U nedjelju, 5. studenoga sudionici jedanaestog susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva i sedmog Dječjeg filmskog kampa će na prigodnoj projekciji vidjeti sve dječje radove.

Program održavanja jedanaestog susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva odnosno sedmog Dječjeg filmskog kampa
Zagreb, 3. – 5. studenoga 2017.

Petak, 3. studenoga 2017.
Dolazak polaznika i voditelja između 16.00 i 17.00 sati, smještaj u dormitorij
Početak radionica za dokumentarni i animirani film te za TV-reportažu
Večera, od 19.00 do 20.00
Slobodno vrijeme

Subota, 4. studenoga 2017.
Doručak, od 8.00 do 9.00
Radionice, od 9.00 do 13.00
Ručak, od 13. do 14.00
Odmor
Radionice, od 16.00 do 19.00
Večera, od 19.00 do 20.00
Slobodno vrijeme

Nedjelja, 5. studenoga 2017.
Doručak, od 8.00 do 9.00
Završetak radionica, od 9.00 do 12.00
Ručak, od 12.00 do 13.00
Projekcija filmova odabranih za jedanaesti susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva u 13.00
Projekcija filmova snimljenih u okviru sedmog Dječjeg filmskog kampa u 14.00
Odlazak polaznika i voditelja

Popis polaznika i voditelja:

FKKI Ivanovec
Učenici Nikol Dobranić, Franjo Kranjčec i Vida Novak, voditelji Nataša Kralj i Radovan Petković

Filmska skupina Gajevci, OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić
Učenici Dominik Brekalo i Dominik Košćuk, voditeljica Marija Radočaj

OŠ Rudeš, Zagreb
Učenici Tina Grgić, Paula Žitnik i Filip Juras, voditelji Karlo Batistić i Antonio Britvar

OŠ Vladimira Nazora, Slavonski Brod, Videodružina BezVizije
Učenici Ana Miljak i Valeria Sačić, voditelji Mladen Damjanović, Ante Karin i Maja Karin

VANIMA, Varaždin
Učenici Ana Dilger Pintarić, Jana Horvat, Tereza Obelić i Petra Šokman, voditelji Hrvoje Selec i Ana Sever

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar – Web

Autor i voditelj projekta
Duško Popović