Davorka Vukov Colić
Alles Walzer

Nakladnik: Vuković & Runjić
07/2017.
270 str.
meki uvez s klapnama
ISBN 9789532861419
Cijena: 139.00 kn

Svake veleposlaničke godine mojega supruga u Beču, bili smo službeni gosti barem nekoliko balova. U glavnom gradu Republike Austrije, a i šire od njega, bal je mnogo više od bala. Ples oko plesa. To je vrhunski dokaz uspješnosti neke društvene i strukovne zajednice, njihov događaj godine, potvrda uspješnosti vrlo složenih i dugotrajnih priprema organizatora. Nakon višemjesečnog truda oko svakoga detalja, dočeka sudionika, pozdravljanja i uvodnog programa, meštar svakog bala svečano bi se obratio prisutnima onim znanim “alles Walzer” ili, kako bismo mi rekli, “zaplešimo”. To je trenutak kada bi se u dvorani svi zanjihali u istom ritmu, onaj vrhunac događanja kada ste kao domaćin učinili sve što ste učinili, pa vam jedino preostaje da se prepustite događaju.

‘Alles Walzer'” znala hih u šali reči suprugu, kada bismo kao domaćini uoči dolaska na neku od naših važnih službenih večera u rezidenciji očekivali na vratima dolazak prvih prevažnih gostiju. Pozivnice bi odavna bile odaslane, dolasci potvrđeni, jelovnik i presance ispisani, pozdravno slovo spremno, stol definiran, sljedovi u kuhinji zgotovljeni, poslužitelji u stavu mirno, osiguranje na ulaznim vratima u iščekivanju… ‘Alles Walzer’, znali hismo reči u šali, kada hismo nakon suprugovih iscrpljujućih protokolarnih priprema predsjedničke posjete zemlji primateljici, u zračnoj luci Beča ili Sofije dočekivali najvišeg gosta iz Zagreba.

Nakon nerijetko napornih priprema u veleposlanstvu, “alles Walzer” je bio naš nepisani znak daje sve spremno za neki od mnogobrojnih sastanaka, skupova, razgovora, pregovora, protokolarnih dočeka i ispraćaja delegacija, službenih posjeta, koktela, večera, prijema, proslava, otvaranja izložbi i koncerata.

U diplomaciji se većina toga događa, a često i dogovara, preko tanjura, pa je gastronomija i umijeće ugošćivanja mnogo više od istančanog uživanja nepca. To je umijeće političkog i društvenog komuniciranja, dokaz uvažavanja gosta, kulturološka osobna karta zemlje iz koje dolazite, potvrda vaše osobne uljuđenosti, iskustva, maštovitosti, pa i duhovitosti. Stoga sam od samoga početka jednom nogom uvijek bila u kuhinji, a s drugom za svečanim stolom. Oduvijek sam voljela kuhati, ali sada nije bilo dovoljno samo skupljati domaće recepte za jela kojima ćete najbolje predstaviti svoju zemlju, nego i ideje kako ih što ljepše uklopiti u neki događaj. Dakako, recepti koje nudim u ovoj knjizi možda nisu po pravilima kulinarske struke, ali su ono u čemu sam uživala, a u mnogima od njih uživali su i moji gosti, posebno cijeneći domaću izvedbu.

Ulazeći u svijet diplomacije, morate se priviknuti na to da je u svakom sadržaju bitna forma, jer forma je i vrlo jasna poruka, što znači da se i o šeširu supruge predsjednika republike prilikom državničke posjete, razgovara i dogovara jednako ozbiljno kao i o temi radnog sastanka dvaju predsjednika. I prije svega morate osluškivati kako diše zemlja primateljica, koji su joj običaji, koje navike, kakav joj je protokol. Drugim riječima, trebalo je shvatiti da je diplomatski protokol forma u koju se morate uklopiti da biste uopće mogli funkcionirati. Forma koju ipak možete oblikovati onako kako to odgovara vašem intelektu.

Davorka Vukov Colić

Davorka Vukov Colić (djevojačkim prezimenom Grenac) bila je dugogodišnja novinarka, urednica i suradnica izdanja nekadašnje novinsko-izdavačke kuće Vjesnik. U časopisu Svijet obnašala je dužnost glavne i odgovorne urednice. Nekoliko godina pisala je o kulturnim zbivanjima za Vijenac i Zarez. Objavila je stotinjak intervjua s vodećim hrvatskim intelektualcima u brojnim časopisima za kulturu. U New Yorku i Bonu pratila je supruga Dražena Vukova Colića, tada dopisnika novinsko-izdavačke kuće Vjesnik, a kada je imenovan veleposlanikom Republike Hrvatske (od 2000. do 2008. godine), pratila ga je u Austriji i Bugarskoj. Zadnjih se godina na T-portalu redovito javlja temama iz svijeta.

Sylvain Prudhomme
Veliki

Nakladnik: Vuković & Runjić
Prijevod: Ursula Burger
08/2017.
meki uvez
ISBN 9789532861716
Cijena: 99.00 kn

Roman ‘Veliki’ Sylvaina Prudhommea časopis Lire proglasio je knjigom godine, a ovjenčan je i nagradama Georges Brassens, Prix Climax, Musique et Littérature i Prix de la Porte Dorée.

Veliki su Couto, Atchutchi, Tundu, Miguelinho, Djon, Serifo, Dulce i drugi članovi grupe Super Mama Djombo, čije su pjesme nastajale sedamdesetih, u vrijeme borbe za neovisnost Gvineje Bisau.

Godina je 2012., politička situacija ponovno je napeta. Sprema se vojni puč, a gitarist Couto doznaje da je umrla Dulce, njegova prva ljubav i pjevačica njihova nekad slavnog benda. Večer se spušta nad ulice što bruje životom, a Couto luta od bara do bara prisjećajući se žene koju je volio, ustanka protiv Portugalaca i godina kada je nastupao diljem svijeta svirajući glazbu nošenu elanom netom izvojevane slobode. Dok pucnjevi odjekuju gradom najavljujći još jedan politički prevrat, nekadašnja postava benda okuplja se s nakanom da održi koncert u počast Dulci i prohujalom vremenu nade.

Roman ‘Veliki’ književna je poslastica koja sadrži sve sastojke vrhunske proze – intimnu ljubavnu priču ocrtanu poetičnim jezikom na pozadini uzavrelih političkih prilika, a povrh svega rijetko nadahnute retke o glazbi.

Sylvain Prudhomme rođen je 1979. na jugu Francuske. Nakon djetinjstva provedenog u Africi (Kamerun, Niger, Burundi, Mauricijus), u Parizu studira i predaje književnost. Objavio je romane ‘Les matiniées d’Hercule’ (2007), ‘L’affaire Furtif’ (2010), ‘Tanganyika Project’ (2010), ‘Là, avait ditBahi’ (2012), ‘Veliki’ (2014.) i ‘Légende’ (2016).

Roman ‘Veliki’ časopis Lire proglasio je knjigom godine, a ovjenčan je i nagradama Georges Brassens (2014), Prix Climax, Musique et Littérature (2014) i Prix de la Porte Dorée (2015).

[izvor informacije Vuković & Runjić]

Vuković & Runjić predstavlja: Alles Walzer i Veliki, >http://film-mag.net/wp/?p=33324. Knjige ustupio Vuković & Runjić

Posted by F.I.L.M. on 22. listopada 2017