Američki plaćenik
American Assassin (2017.)
CBS Films, Lionsgate, Di Bonaventura Pictures, 2017.
Trajanje: 112 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Redatelj: Michael Cuesta
Glume: Dylan O’Brien, Michael Keaton, Charlotte Vega, Christopher Bomford, Chris Webster, Shahid Ahmed, Buster Reeves, Nick Cavaliere, Simon Connolly, Yousef ‘Joe’ Sweid, Joost Janssen, Adam Collins, Trevor White, Sanaa Lathan, Jeff Davis, David Suchet

Film je pogledan u CineStaru Branimir u Zagrebu

Američki plaćenik – Movie Site
American Assassin – IMDb


Američki plaćenik ; Ustupio CineStar

Na početku filma u idiličnoj atmosferi mondenog turističkog raja na Ibizi iskrca se grupa terorista i počne pucati po prisutnim gostima i kupačima. Među posjetiteljima je i mladi par Amerikanaca, od kojih kao žrtva padne djevojka. Njezin dečko Mitch Rapp (Dylan O’Brien) slučajno se izvuče iz smrtonosne klopke, a kad se oporavi, sam krene u borbu protiv svjetskog islamskog terorizma. Vladina tajna služba pod vodstvom iskusnog agenta Stana Hurleyja (Michael Keaton) regrutira ga u svoje redove, iako se to ne sviđa nekim drugim visokopozicioniranim agentima. Naime, opterećen osobnom tragedijom Mitch nije dovoljno racionalan u prosuđivanju i djelovanju u akcijama, ali upravo to će se pokazati presudnim u nekim situacijama…

‘Američki plaćenik’ (po originalu ‘Američki ubojica’) korektno je odrađen akcijski film kakve ‘štancaju’ u američkoj tvornici zabave za najširu publiku, koji će nakon kina svoje pravo mjesto naći u televizijskim videotekama. Prvenstveno zato što ga je radio televizijski rutnier, redatelj i producent Michael Cuesta, čiju smo seriju ‘Domovina’ gledali i na hrvatskoj državnoj televiziji. Michael Cuesta poznat je još po dva ‘prava’ kinofilma, dobro ocijenjenim biografskim dramama ‘Rodie’ (2011.) i ‘Ubijete glasnika’ (Kill the Messenger, 2014.).

Dylan O’Brien trebao bi biti jedan od novih akcijskih junaka, a već se istakao kao Thomas u SF franšizi ‘Labirint’, ‘Labirint: Nemogući bijeg’ (The Maze Runner, 2014.) i ‘Labirint: Kroz spaljenu zemlju’ (Maze Runner: The Scorch Trials, 2015.), a igra i u trećem ‘Labirint: The Death Cure’ 2018.), sva tri u režiji Wesa Balla.

Michael Keaton odlično se snalazi u ulozi akcijskog agenta, što ne treba čuditi, obzirom da je svojevremeno bio Batman u dva filma Tima Burtona (1989.; 1992.), da bi poslije balansirao kroz različite uloge. Pitanje koliko mu je koristi, odnosno štete donio Batman, maestralno se razmatra u dramatičnom ‘Birdmanu’ (2014.) Alejandra Gonzáleza Iñárritua. Spomenimo da se u filmu nakratko pojavljuje i najbolji Poirot, David Suchet, u ulozi direktora Stansfielda.

Robert Jukić, Zagreb, 14.10.2017.

FILM: AMERIČKI PLAĆENIK, akcija [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=33321. Fotografije ustupio Blitz

Posted by F.I.L.M. on 22. listopada 2017