I ostat će zvuk Hrvatski radio obilježava 90. obljetnicu radiodramskoga stvaralaštva

Pod nazivom I ostat će zvuk Hrvatski radio (HRT – HR) 23. listopada s početkom u 19 satiobilježava devedeset godina radiodramskoga stvaralaštvateu suradnji sa zagrebačkim Muzejem suvremene umjetnosti izlazi izvan etera i podsjeća na radiodramu, umjetnički izraz koji Odjel drama Hrvatskoga radija neprekidno njeguje već devedeset godina nižući pritom značajne međunarodne uspjehe i promovirajući generacije hrvatskih umjetnika – pisaca, redatelja, glumaca, skladatelja i prevoditelja.Javna uloga Hrvatske radiotelevizije ogleda se tako u kapitalnim djelima radijske dramske umjetnosti, koja baštine tradiciju i prikazuju suvremenost u vrhunskim djelima domaće i svjetske literature.

HRT - Logo

HRT – Logo

Projekt I ostat će zvuk tijekom 2017. godine obuhvatio je niz aktivnosti koje su djelatnici Odjela drama Hrvatskoga radija provodili tijekom cijele godine, a jedna je od najvažnijih pokretanje mrežnih stranicaRadiograma (www.obljetnica.hrt.hr/radiodrama/) koje podsjećaju na bogatu devedestogodišnju povijest programa i predstavljaju recentne produkcijes ukupno četrnaest različitih radiodramskih emisija na svim trima nacionalnim radijskim programima.

Središnji događaj obljetničke 2017. godine upravo je svečano obilježavanje 90 godina radiodramskog stvaralaštva u Muzeju suvremene umjetnosti, na kojemu ćemo se prisjetiti najvažnijih autora koji su obilježili rad Dramskoga programa Hrvatskoga radija i predstaviti kreativnost zaposlenika Odjela za dramu, koju pokazuju u sinergiji s umjetnicima s područja dramske umjetnosti.Taj program uključuje:

  • Dramofon– kolaž ulomaka  dokumentarnih i igranih radiodramau ulaznome hodniku ispred blagajne Muzeja suvremene umjetnosti
  • Dramoplov na šetnju kroz radiodramske oblike i vrijeme vode nas Jelena Miholjević i Mladen Vasary u Dvorani Gorgona
  • Glazbodram – glazbena dramaturgija u živo , kreirali i izvode Adriana Kramarić, Franka Meštrović i Maro Market
  • Radiofonijski performans Ludbreške rode u izvedbi Damira Bartola Indoša, Tanje Vrvilo i Lane Deban ispred glavnog ulaza u Muzej suvremene umjetnosti

Ovim programom Odjel drama Hrvatskoga radija obilježava 90. obljetnicu izvedbe prve hrvatske radiodrameVatra, koja je emitirana 7. travnja 1927. godine, a u medijima toga vremena ostalo je zabilježeno da su Zagrepčani, slično događaju povezanom s emitiranjem Rata svjetovaOrsona Wellesa, izlazili na balkone kako bi vidjeli gdje gori.

Osnovna je ideja projekta I ostat će zvuk da se posjetiteljima u Muzeju suvremene umjetnosti predstave raznorodni zvučni radovi (ars akustični, dokumentarni i igrani) koji nastaju u okviru djelatnosti Odjela drama Hrvatskoga radija, koji godišnje emitira više od 150 premijera i u određenome je smislu pozornica s najbrojnijom publikom u Hrvatskoj, a vrlo je cijenjen i u svijetu. Redovito osvaja nagrade na međunarodnim festivalima, organizator je međunarodnoga festivala Prix Marulić na Hvaru, a 2011. Dramskomu programu Hrvatskoga radija dodijeljena je Nagrada hrvatskog glumišta za „dugogodišnje djelovanje u promociji hrvatske drame i kazališta, te kreativno oblikovanje radiodrame kao posebnog, tom mediju primjerenog umjetničkog izraza”.

Program obilježavanja 90. obljetnice radiodramskoga stvaralaštva održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu s početkom u  19 sati.

[izvor iinformacije HRT]

Svečano obilježavanje 90 godina hrvatske radiodrame, >http://film-mag.net/wp/?p=33288. Fotografije ustupio HRT

Posted by F.I.L.M. on 17. listopada 2017