U Zagrebu se kontinuitet izvorne kinematografske prakse može pratiti već od sredine 20-ih godina 20. stoljeća, a vrhunac doživljava nedugo nakon završetka Drugoga svjetskoga rata. Odlazak u kino suvremenom je stanovniku suvremenoga grada ležerna forma zabave. Film je s vremenom zadobio status umjetnosti, zbog čega su se kino dvorane razvile u sveprisutan čimbenik konstrukcije kulturno-povijesnoga identiteta prostora. Poput koncertnih dvorana ili izložbenih prostora, kino dvorane kao podloga izražavanja jedne umjetničke vrste pretvorile su se u markere grada, ali i vrela kolektivnoga sjećanja zajednice. 14. izdanje Velesajma kulture (19. – 21.listopada, Studentski centar) fokusirano je upravo na kino dvorane, sastavni element urbanoga gradskoga tkiva.

Uvođenjem multipleksa kao vrhunskoga primjera posudbe amerikaniziranoga kapitalizma u suvremenoj umjetnosti, tzv. kvartovska kina izgubila su na popularnosti, a s vremenom i na funkcionalnosti. Kroz velesajamsku izložbu Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kino dvorana, autori/ce, studentski kustoski kolektiv EMGE, uz arhivske materijale i postojeće stanje zabilježeno objektivom nagrađivane fotografkinje Tjaše Kalkan, iz arhitektonske perspektive prikazuju zlatno doba, postupno propadanje i trenutačno stanje kino dvorana.


Filmski putnici ; Ustupila KP

Filmski program ovogodišnjega Velesajma nadovezuje se na temu kroz četiri dokumentarna naslova od kojih se, svaki kroz svoju poetiku, bave upravo kino dvoranom kao prostorom društvenoga okupljanja i kolektivne i osobne memorije.

19. listopada u 21:00 u MM centru prikazujemo hrvatsku premijeru filma Filmski putnici (Cinema Travellers) u režiji Shirley Abraham i Amita Madheshiye, poetskoga dokumentarca koji je nastao kao plod petogodišnjega istraživanja kulture putujućih kina u zabačenim indijskim selima. Svježina pristupa, neopterećenost strogim narativnim linijama i vizualna impresivnost donijeli su ovome filmu nagradu L’Œil d’or, posebno priznaje za dokumentarni film na festivalu u Cannesu 2016. te još desetak drugih nagrada. Sedamdesetogodišnja tradicija putujućih kina u Indiji polako izumire. Filmovi na nitratnoj filmskoj vrpci propadaju, a stari 35 mm projektori više se ne mogu popraviti, dok su kabelska televizija i multipleksi prevelika konkurencija s kojom se trojica glavnih protagonista ovog dokumentarca ne mogu natjecati. Filmski putnici ne samo da zahvaća magiju kolektivnoga iskustva gledanja filma nego donosi i elegičan hvalospjev zanimanju kinooperatera.

21. listopada od 20:30, također u MM centru, zagrebačkom kinu s 40-godišnjom kinoprikazivačkom tradicijom, gledamo kratkometražni film Kino Katerine Dude koji donosi reminiscencije na popularno kvartovsko kino Triglav, smješteno u Okićkoj ulici na Trešnjevki, u čijem se prostoru danas nalazi isto tako popularna drogerija. Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa dobitnik je nagrade Green DCP na Internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa 25 FPS 2014., a pruža nam sjećanja na razrušeno vinkovačko kino. I rumunjski Cinema, mon amour, koji prikazujemo u suradnji s Dokukinom i Restartom, donosi priču o izumiranju jednoga kvartovskoga kina i o borbi njegovoga voditelja i projekcionista za opstanak, o usamljenosti, neispunjenim snovima i vječnoj nadi. Oda je to filmu i kinematografiji, ali i vapaj za očuvanjem istih.

Više informacija o ostatku programa potražite na Facebook eventu filmskoga programa te na internetskoj stranici kulture Studentskoga centra.

The Cinema Travellers – IMDb

[izvor informacije Kultura promjene]

Hrvatska premijera canneskoga laureata na 14. Velesajmu kulture, >http://film-mag.net/wp/?p=33260. Fotografije ustupila KP

Posted by F.I.L.M. on 14. listopada 2017