Hans Christian Andersen – Željka Udovičić-Pleština
RUŽNO PAČE

u režiji Lea Katunarića

Zagrebačkom kazalištu lutaka predstavla novu premijeru, koja će se održati u četvrtak 19. listopada 2017. u 19 sati.
Pretpremijera je na rasporedu 18. listopada u 18 sati.


Ružno pače ; Ustupio ZKL – Foto Ines Novković

Danski pisac Hans Christian Andersen svojim je bajkama zaslužio mjesto među najvećim imenima svjetske literature. Ružno pače objavljeno je 1843. i jedna je od paradigmatskih priča o različitosti koja se susreće s nepravednosti svijeta punog predrasuda. Neugledan ptić izlegnut u pačjem gnijezdu suočava se s odbacivanjem i porugom samo zato što izgleda drukčije pa kreće u općeljudsku potragu za prihvaćanjem i pripadanjem.Dijalog o različitosti iznimno je važan za današnje vrijeme, a kroz sudbinu ružnog pačeta mogu se afirmirati pozitivne vrijednosti te senzibilizirati i najmanja publika na one drukčije među nama.

Ružno pače jedna je od onih bajki koje zasigurno ostavljaju traga u prostorima djetinjstva, ali i ostaju utočišta odrastanja kojima se obraćamo tijekom čitavoga života u potrazi za potvrdom temeljnih etičkih vrijednosti koje nam neosjetljiva stvarnost, a pogotovo današnje, ovo naše brzo i neosjetljivo vrijeme dovodi u pitanje. Naime, ona istovremeno surovo i nježno, poetskom snagom koja spaja fantastično s realnim, detektira traume odrastanja, ukazuje na potrebu pronalaženja vlastitoga puta, ali i jasno progovara o danas posebno aktualnom problemu različitosti“, piše autorica dramatizacije Željka Udovičić Pleština.

Kreatorica lutaka i scenografije je Vesna Balabanić, skladatelj Mario Mirković, a oblikovatelj svjetla Igor Matijevac. U predstavi glume: Katarina Perica-Kirin, Marina Kostelac, Matija Prskalo, Boris Mirković, Mario Mirković, Janko Popović Volarić, Mladen Čutura i Borna Galinović.

[izvor informacije Zagrebačko kazalište lutaka]