“Glasnije od oružja” 20. listopada stiže u kina diljem Hrvatske

Dokumentarno-filmski vremeplov koji gledateljima nudi pogled iza muzičke kulise rata, i u društvu nekih od najznačajnijih aktera domaće glazbene scene kao što suJosipa Lisac, Davor Gobac, Miroslav Lilić, Ante Perkovići Zrinko Tutić, vraća nas u vrijeme kad su pjesme bile glasnije od aviona i tenkova

Glasnije od oružja, dokumentarni film Miroslava Sikavice nakon festivalske premijere u Motovunu stiže u domaća kina. Od petka, 20. listopada, moći će ga se pogledati u zagrebačkom kinu Europa, u splitskom kinu Karaman i Kinoteci Zlatna vrata, te u neovisnim kinima u Dubrovniku, Komiži, Bolu, Imotskom i Daruvaru, a krajem listopada i tijekom studenoga kino-turneja obuhvatit će tridesetak neovisnih kina diljem Hrvatske.

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, snažnu reakciju glazbenika. Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i pankera.

Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke “borbe” pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

Film Glasnije od oružja nastajao je tijekom šest godina, za potrebe nastanka filma pregledano je stotine sati privatnog i javnog arhivskog videomaterijala, u finalnu verziju uvršteno je čak 60 pjesama, a samo rješavanje autorskih prava trajalo je više od godinu dana. Tijekom istraživanja i nastanka filma ekipa filma razgovaralaje s brojnim autorima domoljubnih pjesama i njihovim izvođačima, raznim svjedocima i akterima vremena, televizijskim urednicima i novinarima, producentima, glazbenim kritičarima, povjesničarima te muzikolozima. U filmu sudjeluju Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.

Režiju i scenarij filma potpisuje Miroslav Sikavica. Producent je Nenad Puhovski.Montažer jeMiran Miošić, glavni snimatelj Hrvoje Franjić, a snimatelji Tamara Cesarec, Josip Ivančić i Goran Legović. Dizajn zvuka potpisuju Martin Semenčić i Ivan Zelić.

Miroslav Sikavica dosad je režirao niz autorskih dokumentarnih filmova (Oblak, Od 6 mjeseci do 3 godine, Kako miriše nebo i dr.), koji su osvojili više festivalskih nagrada i priznanja, redatelj je brojnih epizoda hvaljenog serijala Direkt te raznih televizijskih dokumentarnih formata. Njegov kratkometražni igrani film Zvir premijerno je prikazan 2016. godine u prestižnom programu Quinzaine des Réalisateurs Filmskog festivala u Cannesu na kojem je nagrađen posebnim priznanjem ocjenjivačkog suda te je dosad prikazan na više od 50 svjetskih festivala.

Film Glasnije od oružja nastao je u produkciji Factuma, najznačajnije hrvatske nezavisne dokumentarne produkcije koja ove godine obilježava dva desetljeća postojanja. Factum je dosad realizirao više od sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca, među kojima su recentne uspješnice Dum spiro spero, Generacija ’68, Iza lica zrcala, Djeca tranzicije i Goli.

Film je nastao uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Glasnije od oružja
IZJAVA REDATELJA / DIRECTOR’S STATEMENT

“Raspjevane” 1990-e bile su i godine moga odrastanja. Kao i cijela moja generacija, odrastao sam pod fizičkim i psihičkim opterećenjem rata, koji je u jesen 1991. godine putem televizije i radija nahrupio u naše domove i zaposjeo ih. Dok se Zapadom nezaustavljivo razlijevao buntovnički grunge i njegova supkultura, nas su “bombardirale” patriotske budnice kojima je bio preplavljen elektronički medijski prostor. Drugačijeg zvuka gotovo da i nije bilo.

Popularna glazba generalno najbrže odgovara na socijalne i političke promjene. To se pokazalo i 1990-ih, kad se od svih, pa tako i od glazbe, tražilo da jasno zauzmu i drže političku stranu. Masovna produkcija domoljubnih pjesama tijekom Domovinskog rata pokazuje da je mlada hrvatska država pjesmu obilato koristila ne samo kao učinkovito sredstvo homogenizacije nacije nego i kao efikasan oblik političke borbe, legitimacije državotvornih nastojanja i traženja pomoći međunarodne zajednice.

Te pjesme nisu samo moja prva asocijacija na ta turbulentna vremena i njihov “prirodni” zvuk nego i bitan aspekt svakodnevnog života tih godina, odraz romantičnog patriotizma, nevinog jedinstva i naivnog idealizma koji će se ubrzo rasplinuti pod teretom neispunjenih očekivanja, tranzicijskog kriminala i osobnog koristoljublja. Naravno, pjesme ne mogu baš sve reći o licu društva i likovima države u nastajanju, ali mogu biti emocionalno i identifikacijsko sredstvo sagledavanja tog važnog i još uvijek nezaključenog dijela hrvatske povijesti.

Na kraju valja reći i to da je muzička kulisa rata ostala do danas filmski neistražena te da je Glasnije od oružja prvi ozbiljniji filmski pokušaj da se napravi cjelovitiji uvid u taj zapretan glazbeno-propagandni aspekt hrvatske borbe za neovisnost, kad su glazbenici svojim najjačim oružjem, pjesmom, “ratovali” protiv neželjenih povijesnih i političkih okova Jugoslavije, komunizma i Balkana. Gotovo trideset godina od početka raspada Jugoslavije i osamostaljenja Hrvatske i dvadesetak godina od završetka Domovinskog rata možda je napokon došlo pravo vrijeme da se iskopaju te stare, danas zaboravljene pjesme, skine s njih prašina i da dublje sagledamo isprepletene niti glazbe, politike i rata. Možda uvidimo što nam je na koncu konca “naša borba dala”.

Miroslav Sikavica
filmski i televizijski redatelj
Hrvatski filmski i televizijski redatelj te scenarist. Rođen je 1975. u Zagrebu. Diplomirao je na dodiplomskom studiju filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebute je stekao visoku stručnu spremu i akademski naziv magistar filmske i televizijske režije (mag. art.). Prije ADU diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je stekao visoku stručnu spremu i stručni naziv diplomirani komparatist književnosti i profesor hrvatskog jezika i književnosti. Od 2007. godine član je Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), a od 2010. godine član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) te ima status samostalnog umjetnika – filmski i televizijski redatelj. Autor je mnogobrojnih dokumentarnih filmova (Oblak, Od 6 mjeseci do 3 godine, Čardak ni na nebu ni na zemlji, C2H5OH, Kako miriše nebo…), koji su osvojili niz festivalskih nagrada i priznanja: glavna nagrada na 10. Liburnia film festivalu (2012.), nagrada za najbolju montažu i produkciju na 21. Danima hrvatskog filma (2012.), nagrada za najbolji dokumentarni film na 7. Luksuz film festivalu (2009.), glavna nagrada na 5. F.R.K.A.–i (2003.), Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu (2003.) i dr. Njegov kratkometražni igrani film Zvir premijerno je prikazan 2016. godine u prestižnom programu Quinzaine des Réalisateurs Filmskog festivala u Cannesu na kojem je nagrađen posebnim priznanjem ocjenjivačkog suda. Film je dosad prikazan na više od četrdeset eminentnih međunarodnih filmskih festivala na kojima je osvojio sedam nagrada: 48th Director’s Fortnight Cannes Film Festival 2016 (special mention), 22nd Sarajevo Film Festival 2016 (special jury mention), Festival de cinéma de la ville de Québec 2016 (Grand Prix ex aequo de la Compétition internationale, courts-métrages), 15th Kaohsiung Film Festival (Green S.O.S. Award), Festival du film court de Villeurbanne 2016 (Mention Format Court), 26. Dani hrvatskog filma 2017. (Grand prix i nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji igrani film). Dobitnik je nagrade građana i građanki Grada Zagreba Nada Dimić Fonda za druge (2017.). Trenutačno obnaša dužnost umjetničkog savjetnika Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) za kratkometražni igrani film.

[izvor informacije Vitamin C]

Dokumentarac 'Glasnije od oružja' u hrvatskim kinima, >http://film-mag.net/wp/?p=33232. Fotografije ustupio VC

Posted by F.I.L.M. on 12. listopada 2017