Paklena noć
Good Time

redatelj: Josh i Benny Safdie
država: SAD
trajanje: 100′
žanr: triler, drama, kriminalistički
godina: 2017.
glumci: Robert Pattinson, Jennifer Jason Leigh, Barkhad Abdi, Benny Safdie

Sadržaj:
Nakon loše izvedene pljačke banke koja je odvela njegovog mlađeg brata u zatvor, Constantine ‘Connie’ Nikas (Robert Pattinson) započinje uvrnutu odiseju kroz gradsko podzemlje u nevjerojatno očajničkom i opasnom pokušaju da svog brata Nicka (Benny Safdie) izvuče iz zatvora. Tijekom jedne nabrijane noći, Connie će sletjeti u ludi svijet nasilja i zločina te će u utrci s vremenom pokušati spasiti i sebe i svog brata, znajući da im životi vise o koncu.

O redateljma:
Benny i Josh Safdie rođeni su u New Yorku. Zajedno su režirali nekoliko filmova, uključujući kratkometražne ‘The Adventures Of Slater’s Friend’ (2005.), ‘John’s Gone’ (2010.), ‘The Black Balloon’ (2012.), ‘Lenny Cooke’ (2013.), te dugometražni ‘Heaven Knows What’ (2014.). Njihov prvi igrani film ‘Daddy Longlegs’ osvojio je John Cassavetes nagradu 2011. godine na dodjeli Independent Spirit Awards, dok je njihov kratkometražni film ‘The Black Baloon’ osvojio nagradu žirija za najbolji američki kratkometražni film na filmskom festivalu u Sundanceu. Njihov prvi dokumentarni film ‘Lenny Cooke’ (2013.) imao je premijeru na prestižnom Tribeca Film festivalu. Film ‘Paklena noć’ iz 2017. godine prikazan je u natjecateljskom programu 70. filmskog festivala u Cannesu.

Festivali i nagrade:

CANNES FILM FESTIVAL 2017.
Nagrada za najbolju glazbu/soundtrack filma
Nominacija za Zlatnu palmu

INTERNATIONAL CINEPHILE SOCIETY AWARD 2017.
Nagrada za najboljeg glumca Robertu Pattinsonu
Nagrada žirija „ICS Cannes award“

Iz kritika:

„Punokrvni filmski užitak“ The New York Times
„Robert Pattinson izgara na ekranu“ Time Out New York
„Elektrizirajući triler koji ‘kida’ živce“ Variety
„Nitko od modernih filmaša ne može stvoritikomediju s tako intenzivnom neizvjesnošću kao braća Safdie“ IndieWire
„Jedna od najimpresivnijih glumačkih izvedbi godine.
Rukavica u lice svima koji su Roberta Pattinsona željeli ‘spremiti u ladicu’“ Detroit News
„Kada vas je posljednji put neki film u prvi tren prikovao i odbijao pustiti do samog kraja?“ Boston Globe

Zanimljivosti:

„Na svjetskoj premijeri na Cannes film festivalu, film je doživio šestminutne stojeće ovacije“
„Za svoje uloge, Robert Pattinson i Benny Safdie, pripremali su se radeći u autopraonici u Queensu“
„Ben Safdie, glumca koji igra Connijevog problematičnog brata Nikasa, također je jedan i od redatelja filma“
„Inspiraciju za karakter lika Connieja, Robert Pattinson pronašao je u dokumentarcu Jona Alperta One Year in a Life of Crime iz 1989.“

Robert Pattinson postao je ozbiljan glumac kojem se smiješi nominacija za Oscar. Nakon ovacija u Cannesu eksplozivan triler Paklena noć majstora gerilskog snimanja, braće Safdie, stiže u domaća kina!

Adrenalinski krimić sniman je u strogoj tajnosti, a zvijezda Sumrag sage je tijekom snimanja živjela u harlemsk0m podrumu bez svjetla

„Kada vas je posljednji put neki film u prvi tren prikovao uz ekran i odbijao pustiti do samog kraja?“  Boston Globe

Nakon senzacionalnog uspjeha Sumrak sage i dugogodišnjeg zacementiranog etiketiranja Roberta Pattinsona kao tajanstvenog emo Edwarda Cullena za kojim su vrištale horde tinejdžerica diljem svijeta, holivudski ljepotan zaraznog osmijeha postao je ozbiljan glumac u ozbiljnim filmovima koji propeler uloga sve više okreće prema vjetru artističkih filmova zanimljivih redatelja izvan holivudskih blockbuster niša, a njegov najnoviji je brutalni krimić Paklena noć u režiji braće Safdie (Benny i Josh) koji 12. listopada stiže u domaća kina. Ne samo da se sam mejlom ponudio bratskom tandemu, Benu i Joshu Safdieju, jer ga je zagolicala samo jedna fotografija kao tipičan trademarknjihova redateljskog potpisaunderground New Yorka, već je tijekom snimanja nekoliko mjeseci živio u jednom podrumu u Harlemu u kojem nije palio svjetlo, ni s kim nije razgovarao, radio u autopraonici u Queensu (zajedno s redateljem Benom, koji glumi njegova brata Nicka) kako bi se što bolje pripremio za ulogu, te amenovao apsolutnu metamorfozu izgleda, budući da braća Safdie snimaju gerilski po ulicama s vojskom amatera (ovo im je prvi film s miksom profi glumaca i amatera), a pod svaku je cijenu trebalo izbjegavati najezdu paparazza koji ‘slavnom vampiru’ dok je u New Yorku, ne daju ni minute mira. Stoga je samo snimanje bilo ‘strogo čuvana tajna’ koja je to i do samog kraja ostala, što je inače u ‘gradu koji nikad ne spava’, uz neprestanu bujicu ljudi, gotovo nemoguće.

U Paklenoj noći, crnohumornoj krimi-drami, nabijenoj adrenalinom i napetošću koja zaustavlja disanje, Robert Pattinson, prisutan je od prvog do posljednjeg kadra, izgara na ekranu i na svojim leđima nosi cijeli film, te s drastičnim modifikacijama pojavnosti, raščupanom frizurom, neurednom bradicom i sijevajućim, ‘ispijenim’ pogledom (sliči na Roberta de Nira u mlađim danima kojeg apsolutno uspješno nasljeđuje) publiku, u sprint ritmu, vodi u jednu ludu, ludo paklenu noć gdje očajan (utopijski boljitak američke stvarnosti) pristaje na sve, kako bi svog posrnulog brata spasio od zatvora te upada u nevjerojatan svijet nasilja i zločina (kvaziobećana zemlja danas) pokušavajući dobiti uvrnutu utrku s vremenom jer se bliži zora (konačna propast).

Eksplozivni nabrijani triler Paklena noć na lanjskom je Cannesu prošao itekako zapaženo – prikazan je u konkurenciji za Zlatnu palmu, okitio se nagradom za najbolji soundtrack (jeziva elektronska partitura Danijela Lopatina aka Oneohtrix Point Never, kao i glavni song u suradnji s Iggyjem Popom), kritičarsko ‘sijelo’ je bilo jednoglasno da Pattinson mora osvojiti nagradu za najboljeg glumca, a nakon prve projekcije uslijedile su petominutne stajaće ovacije. Stoga ne čudi da se Robert Pattinson nalazi na svim iole ozbiljnijim prognostičarskim kartama za predstojeću dodjelu Oscara, što bi bila respektabilna kruna njegova dosadašnjeg glumačkog rada.

New York Times film je proglasio punokrvnim filmskim užitkom, Variety naglašava njegovu elektrizirajuću, brzopoteznu akciju koja gledateljima ne da mrdnuti, Indiewirehvali originalnu intenzivnu neizvjesnost koju nitko od modernih filmaša ne zna tako dobro ukomponirati s crnom komedijom kao braća Safdie, dok Time Out i Detroit News ulogu Roberta Pattinsonadrže za jednu od najimpresivnijih u prošloj godini, kao rukavicu u lice svima koji su ga željeli prerano’pospremiti u ladicu’.

„Ovo mjesto gdje se nalazimo, može biti vrlo zabavno, ako mu pružiš priliku. Želim da pođeš sa mnom.“Dobro ćeš se provesti (You will have good time)!

„Izazov mi je antipatični lik pretvoriti u onaj za koji će publika navijati“ – Razgovor s Robertom Pattinsonom

Robert Pattinson se za ulogu Connieja sam mejlom javio braći Safdie, a tijekom snimanja je živio u podrumu u Harlemu i ni s kim nije razgovarao. Budući da redateljski tandem Ben i Josh snima uglavnom gerilski na ulicama, radi izbjegavanja paparazzija Pattinsona su transformirali do neprepoznatljivosti i cijelo je snimanje odrađeno u tajnosti

Nakon senzacionalnog uspjeha Sumrak sage i dugogodišnjeg etiketiranja Roberta Pattinsona kao Edwarda Cullena,holivudski ljepotan zaraznog osmijeha postao je ozbiljan glumac u ozbiljnim filmovima, a njegov najnoviji je brutalni krimić Paklena noću režiji braće Safdie (Benny i Josh) koji 12. listopada stiže u domaća kina. Na lanjskom Cannesu prikazan je u konkurenciji za Zlatnu palmu, a kritičari su Pattinsonovom novom ulogom ostali bez teksta te su smatrali da mora osvojiti nagradu za najboljeg glumca. Pattinson je za ulogu Connieja koji kreće u opasnu avanturu kako bi spasio posrnulog brata, ovog puta drastično promijenio izgled – nova raščupana frizura, lagana neuredna bradica  – tako da sliči na Roberta de Nira u mlađim danima. Stoga ne čudida je taj eksplozivan i adrenalinom nabijen film u Cannesu doživio petominutne stajaće ovacije, kao ni da se Robertu Pattinsonu sve više smiješi nominacija za Oscar.

Pitanje: Ovo baš nije tvoja tipična uloga. Što te privuklo tom, ne baš simpatičnom, liku?

Pattinson: Takvi me likovi uvijek privuku, ovo nije iznimka. Uistinu mi mnogo scenarija prođe kroz ruke, i često se u njima od publike pokušava iskamčiti empatija prema određenom liku. To mi je užasno dosadno. No kada naiđete na scenarij i shvatite da scenarist uopće ne pokušava pobuditi empatiju u publici, nego prepušta glumcu da svojom interpretacijom antipatični lik pretvori u nekoga koga želite slijediti i za koga ćete navijati. To mi je izazov i to me privlači.

Pitanje: Jesi li nakon snimanja nastavio prebivati u koži tako napornog lika?

Pattinson: Radni dani snimanja bi bili tako dugi da ni za što drugo nisam imao vremena. Tada sam živio u podrumu, pa bih odspavao šest sati i vratio se na set. Budući da ni s kim nisam razgovarao, ne znam jesam li ostajao u ulozi.

Pitanje: Živio si u stanu u kojem ste snimali?

Pattinson:  Ne, živio sam u jednom podrumskom stanu u Harlemu.

Pitanje: Jesu li se susjedi pitali što Pattinson radi u Harlemu?

Pattinson:  Nisu, mislili su da neki čudak živi u podrumu. Vraćao bih se kući u šest ujutro, navukao kapuljaču i samo uletio u stan.Tako me nisu ni vidjeli da izlazim, a svjetla uopće nisam palio.

Pitanje: Bi li bio dobar pljačkaš banke?

Pattinson:  Nema šanse. Nisam uopće bio svjestan kulture pljačkanja banaka, primjerice velike pljačke banaka više nisu u modi. Ali postoje sitne pljačke, što nisam imao pojma, u kojima dođete u banku, zatražite novac i viknete: „Ovo je pljačka, dajte mi odmah novac!“ Većina je banaka osigurana. Vjerojatno vam ovo ne bih trebao govoriti (smijeh). I dat će vam 6000-7000 američkih dolara. I možete jednostavno išetati s novcem. Čak ni zatvorska kazna nije visoka. Oko tri godine. Klinci pljačkaju stotine banaka, baš kao što je prikazano u filmu. To je ludnica jer oni nemaju ni oružje, samo ceduljicu na kojoj piše što traže.

Pitanje: U ovom filmu više nemaš imidž zavodnika. Je li te i to privuklo filmu?

Pattinson: Ne znam stvarno. Što sam stariji, to mi je teže izgledati poput ljepotana, pa je bolje da možda odem u neku drugu krajnost. Nakon toga vas više nitko ne prosuđuje. Jako je naporno kad glumite nekoga za kime svi uzdišu. Privlačnost je subjektivna pa nastojim izbjegavati takve situacije.

Pitanje: Kako si se osjećao u Cannesu? Film je ispraćen ovacijama i ljudi su fantastično reagirali na film. Kakav je bio doživljaj dok si stajao ondje?

Pattinson: Obožavam Cannes. Vrlo mi je važno da filmovi u kojima glumim budu prikazani ondje. Takve filmove želim snimati. To je nevjerojatan osjećaj. Jer reagirali su fantastično na film čije je snimanje bilo tako čudno i dugo. Priključio sam se projektu jer sam vidio jednu fotografiju iz posljednjeg filmabraće Safdie. Poslao sam im e-mail i napisao da želim surađivati s njima. Tada nisam poznavao ni njih ni njihove filmove, a ni scenarij tada nije bio napisan. I cijeli taj put, od te jedne fotografije do Cannesa – ludilo. Trebao bih biti profesionalni vidovnjak (smijeh).

Pitanje: U ovom je filmu glazba vrlo važna. Sviraš li i dalje?

Pattinson:  Da, obožavam ovaj soundtrack. Nevjerojatan je. Kada sam prvi put čuo pjesmu Iggyja Popa s kraja filma, pomislio sam: „Vau, kakav poklon!“ Da, još uvijek ponekad sviram.

Pitanje: Uvijek si bio skroman oko svoje svirke. Jesi li napredovao?

Pattinson:  Ne, mislim da sam se pogoršao. Ali ipak ne odustajem od sviranja (smijeh). Čudno je to, ako ne svirate jer morate, teško je ovladati time. Prije sam više svirao jer sam imao nastupe. No kada ih nema kao sada, sve se promijeni. Ja nisam tip koji može sjediti u sobi i pisati pjesme. Nisam baš emo.

Pitanje: Opsjedaju li te još uvijek obožavatelji Sumraka ili su napokon odrasli?

Pattinson:  Ponekad da. Vodim vrlo čudan život. Osobito zato jer se često skrivam. Toga sam se najviše bojao kada sam snimao ovaj film. Zadnji film koji sam snimio u New Yorku je bio Hvala ti za ljubav. Tada je bilo ludo, okružila bi nas gomila ljudi, i paparazzi koji me uvijek slijede u stopu kada sam u New Yorku. Želio sam snimati film s braćom Safdie, a oni vole snimati na ulicama i njeguju taj gerilski stil snimanja. A ako bi me gomila paparazzija slijedila, to bi bilo nemoguće. I zato smo pomoću šminke i kostima na neki način film snimili kriomice. To je bilo zabavno. I što je najvažnije, uspjeli smo. Nitko nije znao da snimamo film.

Pitanje: Sjećam se da sam te vidjela zarobljenog na ulicama New Yorka. Bilo mi te žao. Nedostaje li ti nešto iz tih ekstremnih dana?

Pattinson:  Ne baš. To je bilo uistinu nevjerojatno iskustvo, koliko god mi se tada činilo čudnim. Sjećam se da kada smo snimali Hvala ti za ljubav, snimao sam scenu s djevojčicom koja mi je glumila sestru u Central Parku, a oko 3500 ljudi nas je okružilo i promatralo. To je bila samo kratka scena razgovora. Situacija je bila poprilično čudna. Nakon što smo snimili Sagu, usred ničega, u Australiji, kamo god bih otišao, ljudi su se ponašali kao da sam rock zvijezda. Rijetko tko iskusi tako nešto u životu.

Paklena noć – Movie Site
Paklena noć – Facebook
Good Time – IMDb

Paklena noć u kinima od 12. listopada

[izvor informacije Discovery Film]