Kingsman: Zlatni Krug
Kingsman: The Golden Circle (2017.)
Twentieth Century Fox Film Corporation, Marv Films, Shangri-La Entertainment, 2017.
Trajanje: 141 min.
Format: 2,39:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Redatelj: Matthew Vaughn
Glume: Taron Egerton, Edward Holcroft, Gordon Alexander, Mark Strong, Hanna Alström, Calvin Demba, Thomas Turgoose, Tobi Bakare, Julianne Moore, Keith Allen, Tom Benedict Knight, Colin Firth, Michael Gambon, Sophie Cookson, Björn Granath, Channing Tatum, Halle Berry, Elton John, Jeff Bridges, Bruce Greenwood, Emily Watson

Film je pogledan u CineStaru Branimir u Zagrebu

Kingsman: Zlatni Krug – Movie Site
Kingsman: The Golden Circle – IMDb

Raditi ozbiljne akcijske filmove danas je zahtjevan posao. Uspjeh filma ovisi o odmaku od ‘već viđenog’, a to su napravili autori (prvog) i drugog ‘Kingsmana’, sada u nastavku pod naslovom ‘Zlatni krug’. A tko je zapravo Kingsman? Tajna nezavisna britanska služba na međunarodnoj razini koja spašava svijet od raznih zlikovaca koji ga žele uništiti. Smještena u staromodnoj krojačkoj radnji, raspolaže najmodernijom opremom i naoružanjem, nešto u stilu Jamesa Bonda i njegovog Q-a.

U prvom ‘Kingsmanu’ (2014.) upoznajemo mladog asocijalnog tipa Garyja (Taron Egerton) koji se pod akcijskom palicom iskusnog agenta Harryja Harta pod kodnim imenom Galahad (Colin Firth, da, dobro ste pročitali, uglađeni britanski gentleman u akcijskoj ulozi) preobražava u pravog agenta koji će napraviti sve kako bi spasio svijet. Duh komedije ukomponiran u neprekidnu akciju odlično funkcionira, osobito što kroz ironijski odmak film prikazuje sliku današnjeg podijeljenog svijeta.

U podjednako uspješnom nastavku rađenom po istoj formuli svijet je još jednom u opasnosti. Kako je Galahad poginuo u prvom nastavku (međutim, u akcijskim franšizama nikada nije ništa sigurno!), Galahad je sada Gary (Taron Egerton) koji s Merlinom (Mark Strong) vodi Kingsman. Glavni negativac izuzetno je inteligentna i obrazovana, ali narcisoidna Poppy (Julianne Moore) koja želi zavladati svijetom. Kako kontrolira trgovinu drogom na svjetskom nivou, u svoje proizvode ubacit će smrtonosni sastojak za koje jedino ona ima protuotrov. A kako bi njezno ovladavanje svijetom bilo uspješno, prvo mora do temelja uništiti Kingsmana, što joj skoro i uspije. Galahad i Merlin prežive i odlaze po pomoć u sestrinsku organizaciju Statesman u SAD-u koju je osnovao upravo Kingsman. Udruženi agenti krenut će u napad na moćnog neprijatelja, što će rezultirati nizom akcijskih scena na rubu komike.

Akcijski ‘Kingsman: Zlatni krug’ podržava niz vrhunskih glumaca kao što su Channing Tatum, Halle Berry, Pedro Pascal, Emily Watson i Jeff Bridges te Elton John, koji u zarobljeništvu mora zabavljati (nešto u stilu ‘Tommyja’ Kena Russela) nepredvidljivu Poppy. Vrhunski zabavan ‘Kingsman: Zlatni krug’ daje iskivljenu sliku svijeta kao u cirkuskom ogledalu. Humor se oštri satirom, kao u scenama s dvoličnim američkim predsjednikom (Bruce Greenwood) koji svjetsku kriznu situaciju želi iskoristiti kako bi se riješio ovisnika. Redatelj Matthew Vaughn uz oba ‘Kingsmana’ režirao je i filmove ‘Posljednji posao’ (Layer Cake, 2004.), ‘Zvjezdanu prašinu’ (Stardust, 2007.), ‘Kick-Ass’ (2010.) i ‘X-Men: Prva generacija’ (X: First Class, 2011.), a u pripremi su ‘Kingsman 3’ i ‘I Am Pilgrim’.

Robert Jukić, Zagreb, 01.10.2017.

Akcijska komedija 'Kingsman: Zlatni kru' u rujnu u hrvatskim kinima, >http://film-mag.net/wp/?p=31694. Fotografije ustupio Blitz

Posted by F.I.L.M. on 26. travnja 2017