Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 (2017.)
Redatelj: Denis Villeneuve
Glumci: Ryan Gosling, Harrison Ford, Jared Leto, Robin Wright
Žanr: SF, triler
Trajanje: 163 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Trideset godina nakon događaja iz prvog filma, novi istrebljivač, losanđeleski policajac K (Ryan Gosling) pronalazi dugo skrivenu tajnu koja ima potencijala ono malo ljudskog društva što je preostalo baciti u potpuni kaos. Njegovo otkriće odvest će ga u potragu za Rickom Deckardom (Harrison Ford), bivšim istrebljivačem koji je nestao prije trideset godina…

Blade Runner 2049 – Movie Site
Blade Runner 2049 – IMDb

Snaga je u meni
Stronger (2017.)
Redatelj: David Gordon Green
Glumci: Jake Gyllenhaal, Tatiana Maslany, Clancy Brown
Žanr: biografija, drama
Trajanje: 119 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Gyllenhaal glumi preživjelog Jeffa Baumana, koji je u eksploziji izgubio obje noge, ali ne i volju za životom. Bauman se probudio 16. travnja 2013. godine bez nogu. Samo trideset sati prije, bio je okružen masom ljudi na cilju Bostonskog maratona. Prva bomba mu je otišla pod noge dok je čekao da njegova djevojka utrči u cilj. Kada se probudio nekoliko sati nakon operacije, nije mogao pričati, već je na papir napisao: „Vidio sam ga. Gledao je u mene.” Dok se u isto vrijeme morao prilagoditi novom životu bez nogu, Jeff je pomagao policiji da uhvate krivca. Sa svojom partnericom Erin Hurley, koja je trčala taj maraton, odlučan je pomoći policiji da otkriju tko je odgovoran za napad. Temeljeno na knjizi ‘Stronger’ autora Jeffa Baumana, žrtve bombaškog napada za vrijeme Bostonskog maratona 2013. godine.

Snaga je u meni – Movie Site
Stronger – IMDb

Tragovi
Pokot (2017.)
Redatelj: Agnieszka Holland, Kasia Adamik
Glumci: Agnieszka Mandat, Wiktor Zborowski, Miroslav Krobot
Žanr: krimić, drama, misterija
Trajanje: 128 minuta
Država: Poljska, Njemačka

Sadržaj:
Umirovljena inženjerka Duszejko živi samačkim životom u planinskom selu blizu granice Poljske i Češke. Ona je karizmatična i ekscentrična, strastvena astrologinja i zakleta vegetarijanka. Jednog dana njezin voljeni pas nestaje. Ubrzo nakon toga, u snježnoj zimskoj noći, otkriva mrtvo tijelo svog susjeda i tragove jelena pored njega. Još nekoliko muškaraca umire na sličan misteriozan način. Svi oni bili su stupovi seoske zajednice, svi su bili strastveni lovci. Jesu li te muškarce ubile divlje životinje? Ili je netko bio isprovociran te je krenuo u krvavu osvetu? U jednom trenutku i sama Duszejko postaje osumnjičena…

Nagrade i festivali:
Berlin Film Festival 2017. – Srebrni medvjed za režiju i nominacija za Zlatnog medvjeda
Fantasia Film Festival 2017. – nagrada Cheval Noir za najbolji film
Neuchâtel International Fantastic Film Festival
Polish Film Festival 2017.
Vukovar Film Festival 2017.

Tragovi – Facebook
Pokot – IMDb

Lavina
Lavina (2017.)
Redatelj: Stanislav Tomić
Glumci: Robert Ugrina, Ksenija Marinković, Stojan Matavulj
Žanr: komedija
Trajanje: 64 minuta
Država: Hrvatska

Sadržaj:
Franjo je nestao u lavini. Za sobom je ostavio dvije supruge i dvije kćeri. Kada se Franjo vrati iz mrtvih kako bi objavio obitelji da je postao homoseksualac to izazove lavinu neočekivanih događaja.

Lavina – HAVC
Lavina – IMDb

Neparožderi – sink
The Oddsockeaters / Lichozrouti (2016.)
Redatelj: Galina Miklínová
Glumci: Goran Navojec, Ronald Žlabur, Žarko Potočnjak, Maja Posavec
Žanr: animacija, avantura
Trajanje: 86 minuta
Država: Češka, Slovačka, Hrvatska

Sadržaj:
Češko-slovačko-hrvatski animirani film, koji se temelji na istoimenom književnom predlošku češkog autora Pavela Šruta, prati bandu malenih, simpatičnih i običnim ljudima nevidljivih bića koja nama ljudima kradu po jednu čarapu iz para, tj. onu neparnu. Stoga ujutro kada se probudimo, ne možemo naći drugu čarapu. Glavni junak je mali neparožder Hihić koji mirno živi sa svojim djedom kojem se primiče kraj života. Hihić stoga mora pobijediti svoje strahove, izaći iz stana te pronaći strica zvanog Padre, za kojeg nije ni znao da postoji. Padre predvodi grupu neparoždera koji se skrivaju pod tavanom kuće u kojoj živi i luckasti profesor Oto koji svim silama želi dokazati svijetu da mali neparožderi doista i postoje. Problem nastaje kada druga skupina neparoždera, zvani Kojoti, pokuša zavladati terenom koji kontrolira Padre i ukrasti njegovu zalihu čarapa. Naš junak Hihić nastoji pomoći i izboriti se za svoje mjesto u grupi kao i pravo da ima vlastitu rodbinu.

Neparožderi – Movie Site
The Oddsockeaters / Lichozrouti – IMDb

Život od milijun dolara
Život od milijun dolara (2017.)
Redatelj: Robert Tomić Zuber
Glumci:
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 78 minuta
Država: Hrvatska

Sadržaj:
Roditelji petogodišnje djevojčice Nore Šitum, nakon što su iscrpili sve medicinske mogućnosti u Hrvatskoj, kreću u finalnu bitku za život svoje kćerke. Đana i Ivica pokreću humanitarnu akciju za spas svoga djeteta, koja na noge podiže cijelu Hrvatsku. Njezini građani u samo tjedan dana prikupili su gotovo milijun dolara za Norino liječenje u SAD-u. Nažalost, Nora nije izdržala te dva mjeseca kasnije umire. Ožalošćeni roditelji vraćaju se u Hrvatsku, pronalazeći utjehu u činjenici da će s preostalim novcem pomoći nekoj drugoj bolesnoj djeci. No, udruga preko čijeg se računa prikupljao novac za Norino liječenje, na opetovane upite roditelja koliko je novaca preostalo, nepreciznim odgovorima skriva tu brojku. Iduće četiri godine, Norini roditelji prolaze kroz medijski i pravni pakao, pokušavajući otkriti što se dogodilo s novcima prikupljenim za liječenje njihova djeteta, boreći se da budu korišteni za što su bili i namijenjeni – pomaganje bolesnoj djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima u njihovu liječenju.

Nagrade i festivali:
64. Pulski filmski festival 2017.
Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest () 2017.

Život od milijun dolara – HAVC
Život od milijun dolara – IMDb

Manolo: Kralj cipela
Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards (2017.)
Redatelj: Michael Roberts
Glumci: Manolo Blahnik, River Hawkins, Rick Kissack, Gala Gordon
Žanr: dokumentarni, biografija, drama
Trajanje: 89 minuta
Država: Velika Britanija

Sadržaj:
Ovaj je film ljubavna priča o neobuzdanoj strasti jednog čovjeka prema svom radu. Predstavlja bogati portret Manola Blahnika, samoprozvanog postolara kojeg najutjecajnije osobe iz modnog svijeta smatraju najboljim proizvođačem cipela 20. i 21. stoljeća. Film je za svakoga tko je ikada čeznutljivo gledao u par „manolica“.

Manolo: Kralj cipela – Facebook
Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]